Субота, 20.04.2024, 04:26
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Савчук І., РОЗВИТОК СФЕРИ РИНКУ ПОСЛУГ В УКРАЇНІ - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 23.11.2012 » Ефективність бізнесу в умовах трансформації економіки » Савчук І., РОЗВИТОК СФЕРИ РИНКУ ПОСЛУГ В УКРАЇНІ
Савчук І., РОЗВИТОК СФЕРИ РИНКУ ПОСЛУГ В УКРАЇНІ
conf-cvДата: Неділя, 25.11.2012, 18:58 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Ірина Савчук,



2 курс, спец. «Товарознавство», д. ф. н.
Наук. кер. – Власова Т. Р
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ,
м. Чернівці



РОЗВИТОК СФЕРИ РИНКУ ПОСЛУГ В УКРАЇНІ



Ринок послуг відображає сутність економічних відносин, що виникають між суб’єктами економічної системи з приводу обміну, споживання, виробництва економічних благ для задоволення потреб людини. Поєднання праці з капіталом створює нематеріальні продукти, дії корисні для людей, що є результатом послуг. Ринок послуг включає туристичні, страхові , банківські, фінансові, лізингові, інтернет-послуги, комунікаційне обслуговування, громадське харчування, дозвілля та ін.
В Україні ринок послуг почав формуватися на початку 90-х років, що супроводжувалося появою нових видів послуг. Спочатку держава була головним постачальником послуг, і ця сфера жорстко керувалася нею.
Характерними ознаками ринкових послуг є наступні:
• регулювання державою цієї сфери;
• експорт – зовнішня торгівля послугами, а також імпорт. Найбільш затребуваними є транспортні, комунікаційні, будівельні , фінансові послуги;
• цей вид послуг є важливим джерелом формування конкурентоспроможності національної економіки на світовому ринку;
• забезпечує стабільність на внутрішньому ринку.
Транспортна система України є розвинутим сучасним промислово-господарським комплексом і включає усі види транспорту – автомобільний, залізничний, повітряний, морський, річковий, трубопровідний. В теперішній час без транспорту неможливо уявити виробництво, обмін, розподіл та споживання матеріальних благ та послуг населенню [1].
Проблеми, що стосуються цієї сфери:
• недостатня якість транспортних доріг, нафто- та газопроводів, мереж залізничного та водного транспорту;
• неефективна система управління і регулювання діяльності транспортного комплексу;
• повільне удосконалення технології перевезення;
• недостатнє фінансування.
Таким чином, транспорт України потребує значного технічного оновлення, суттєвих організаційних змін, прийнятного фінансового вкладення, заінтересованості зарубіжних інвесторів у розміщенні капіталів.
На ринку фінансових послуг в Україні відбувається обмін фінансовими ресурсами, надання кредиту та мобілізації капіталу. Ця сфера є одним із механізмів забезпечення конкурентоспроможності економіки країни. Також включає банківські, страхові, інвестиційні послуги. Проблемами даного ринку є нерозвиненість правової бази, низький технологічний рівень функціонування ринкової інфраструктури та недостатня обізнаність більшої частини населення з питань фондового ринку. Таким чином, для покращення ситуації у цій сфері, потрібно здійснити удосконалення базового спеціального законодавства (внести зміни до ЗУ, прийняти нові закони для ефективної діяльності); упорядкувати і підвищити ефективність інфраструктури фондового ринку; розширити професійну підготовку фахівців для фондового ринку; здійснити просвітницьку діяльність серед населення України.
Туризм на сьогоднішній день відіграє важливу роль у становленні міжнародних зовнішньоекономічних зв’язків, є важливим стимулом розвитку світової торгівлі. Географічне розташування України, сприятливий клімат, історико-культурні та туристично-рекреаційні потенціали створюють можливості для інтенсивного внутрішнього туризму [1]. Проблемним в цій галузі є:
• відсутність розвиненої інфраструктури;
• відсутність якісної реклами та поширеної інформації про готелі, санаторії, тури по країні та послуги,що надаються на світовому рівні.
• недостатня кількість привабливих туристичних об’єктів.
Тому слід залучати додаткові інвестиційні ресурси, збільшити витрати на рекламу, формування сучасної туристичної інфраструктури регіону для покращення досить важливої галузі послуг.
Отже, роль сфери послуг, як і в Україні, так і в будь-якій державі, є важливим чинником формування економіки, сприяє розвитку державного добробуту та суспільного. В нашій країні ця сфера поступово розвивається, але ще потребує значного вдосконалення. Саме значення сфери послуг полягає в тому, що саме вона повинна забезпечити реальні структурні зрушення, поглибити ринкові відносини, забезпечити вагоме поповнення держбюджету й високу зайнятість населення.
Список використаних джерел:
1. Іщенко О.А. Маркетинговий механізм управління розвитком підприємств сфери послуг: автореф. дис. д-ра екон. наук / О.А. Іщенко; Донец. держ. ун-т економіки і торгівлі ім. М.Туган-Барановського. – Донецьк, 2006. – 33 с. – укp.

 
Форум » Матеріали конференції 23.11.2012 » Ефективність бізнесу в умовах трансформації економіки » Савчук І., РОЗВИТОК СФЕРИ РИНКУ ПОСЛУГ В УКРАЇНІ
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: