Вівторок, 23.04.2024, 10:45
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Бостан В., ЄВРОРЕГІОНИ В СИСТЕМІ ТРАНСКОРДОННОГО СПІВРОБІТНИ - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 23.11.2012 » Аспекти міжнародної інтеграції України в контексті глобалізаційних процесів » Бостан В., ЄВРОРЕГІОНИ В СИСТЕМІ ТРАНСКОРДОННОГО СПІВРОБІТНИ
Бостан В., ЄВРОРЕГІОНИ В СИСТЕМІ ТРАНСКОРДОННОГО СПІВРОБІТНИ
conf-cvДата: Неділя, 25.11.2012, 18:42 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

В. Бостан,



3 курс,
с-ть «міжнародна економіка» д/ф,
Наук. кер. – Козменко В.М.
Чернівецький торговельно-економічний інститут
КНТЕУ м. Чернівці



ЄВРОРЕГІОНИ В СИСТЕМІ ТРАНСКОРДОННОГО СПІВРОБІТНИЦТВА



Інтеграційні процеси в Європі зумовлюються особливою актуальністю з питань вибору дієвих форм європейського співробітництва у формі транскордонної співпраці. Динаміка розвитку єврорегіональної співпраці свідчить про значну її активізацію, пов’язану, передусім, з реалізацією загальноєвропейської мети – розмивання кордонів між країнами – членами Європейського Союзу і вирівнювання диспропорцій розвитку периферійних та центральних регіонів у кожній з держав.
При розгляді даної теми потрібно розглянути теоретичні аспекти розвитку єврорегіонів; провести аналіз тенденцій розвитку євро регіонів на сучасному етапі; виявити шляхи та перспективи розвитку єврорегіонів в системі транскордонного спвробітництва.
Єврорегіон – це форма транскордонного співробітництва між територіальними громадянами або місцевими органами влади прикордонних регіонів двох або більше держав, що мають спільний кордон, спрямований на координацію їх взаємних зусиль і здійснення узгоджених заходів у різних сферах життєдіяльності відповідно до національних законодавств і норм міжнародного права розв’язання спільних проблем і в інтересах людей, які населяють його територію по обидва боки державного кордону.
В Європі транскордонне співробітництво найбільш поширене на рівні єврорегіонів. Так, за участю прикордонних територій Франції створено 23 транскордонних об’єднань, Німеччини – 35, Польщі – 17. Також Росія задіяна у 12 регіональних об’єднаннях, Білорусь – 4, а Україна бере участь в 6 єврорегіонах. На сучасному етапі в Європі налічується, за різними джерелами, від 120 до 183 єврорегіонів, однак деякі з них лише задекларували своє створення в межах яких стабільно розвивається транскордонна та міжтериторіальна співпраця. У кожному єврорегіоні створюються інформаційні центри, агенції регіонального розвитку, що сприяє отриманню фінансової допомоги для транскордонних проектів. Нами приводяться дані щодо функціонування єврорегіонів на 2000 рік, з тих, які тим чи іншим чином, для реалізації спільних проектів скористалися фінансовою допомогою ЄС або подали заявки на це. Більшість єврорегіонів створена в 90-х роках минулого століття і активно продовжується їх формування в перші роки 21-століття [1 , С. 8-11].
Транскордонне співробітництво активно підтримується Європейським Союзом для досягнення таких стратегічних цілей, як можливість відкриття нових ринків збуту продукції, забезпечення безпеки та політичної стабільності в Європі, підвищення рівня розвитку відсталих регіонів, прискорений розвиток національних економік у постсоціалістичних країнах тощо. Вагоме значення у єврорегіональній співпраці відіграє фінансова підтримка Європейського Союзу шляхом використання ряду ініціатив, програм та проектів, таких як: INTERREG, PHARE CBC, TACIS CBC, PHARE CREDO, MEDA, CARDS, LACE. Кожна програма має затверджений бюджет за різними напрямками прикордонного співробітництва, такими як: співробітництво у розвитку енергетичних мереж, комунікаційної і транспортної систем, регіональному і територіальному плануванні тощо.
Фінансування інвестиційних проектів євро регіонів здійснюється за рахунок місцевих бюджетів, бюджетів країн-учасниць та ЄС, який фінансує програми INTERREG [2. c. 337].
Слід зазначити, що Євросоюзом фінансово підтримується міжнародне співробітництво близько вісімдесяти програм в рамках ініціативи Спільноти INTERREG, що склало: у період 1994-1999 рр. - 2 млрд. 400 млн. євро; 2000-2006 - 5 млрд. євро; на період 2007-2013 рр. планується витратити 7 млрд. 750 млн. євро [3].
Аналізуючи вище вказані дані, спостерігаємо значний зріст видатків ЄС на підтримку різних програм. Якщо ці кошти будуть раціонально використані, подальшому зростуть та не відбудуться значні зміни в світовій економіці, ми можемо бути впевнені, що розвиток єврорегінів відбудеться в позитивну сторону.
Отже, єврорегіони – це одна з організаційних форм транскордонних відносин, основними завданнями подальшого розвитку яких є: здійснення заходів для поступового усунення адміністративних та правових перешкод, що стримують транскордонну співпрацю; розробка комплексних державних програм єврорегіональної співпраці та їх належне фінансування; визначення критеріїв оцінки конкурентоспроможності єврорегіонів; впровадження кластерної політики розвитку. Вирішення зазначених завдань у комплексі дозволить покращити інвестиційну та інноваційну привабливість території, прискорити подолання негативних тенденцій у зовнішній торгівлі, посилити процеси територіального поділу праці, знизити вартість виготовленої продукції та підвищити соціальні стандарти якості життя населення.
Список використаних джерел:
1. Мікула Н. Єврорегіони: досвід та перспективи. – Львів: ІРД НАН України, 2003. – 222 с
2. Школа І.М., Козменко В.М., Бабінська О.В. Міжнародні економічні відносини: Підручник/ За ред І.М.Школи. – Київ: КНТЕУ, 2003. – 589с.
3. Ястшембська В. Роль єврорегіонів і транскордонного співробітництва у процесі європейської інтеграції [Електронний ресурс]. – Режим доступу. - http://www.univ. rzeszow.pl/nauka/konferencje/rl_most/ukr/.pdf
 
Форум » Матеріали конференції 23.11.2012 » Аспекти міжнародної інтеграції України в контексті глобалізаційних процесів » Бостан В., ЄВРОРЕГІОНИ В СИСТЕМІ ТРАНСКОРДОННОГО СПІВРОБІТНИ
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: