Пятниця, 29.03.2024, 01:09
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Думан О., Автоматизаця бухгалтерського обліку на під-вах - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 25.04.2012 » Стратегії економічного розвитку підприємств в умовах глобалізації » Думан О., Автоматизаця бухгалтерського обліку на під-вах
Думан О., Автоматизаця бухгалтерського обліку на під-вах
conf-cvДата: Пятниця, 04.05.2012, 16:27 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Думан Олег Олексійович,



Наук. кер. – Гімчинський О.Г.
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ, м. Чернівці




Автоматизаця бухгалтерського обліку на підприємствах



Впровадження сучасних інформаційних технологій управління діяльністю компанії сьогодні не данина моді, а назріла необхідність. Переваги підприємства перед конкурентами залежать від здатності швидко і чітко приймати рішення. Цьому може посприяти використання систем автоматизації управління підприємством. Однією з таких є 1С:Підприємство.
В основі «1С:Підприємство» лежить принцип створення єдиного сховища даних, що містить всю бізнес-інформацію і забезпечує одночасний доступ до неї необхідного числа осіб підприємства, наділених відповідними правами і повноваженнями. Бухгалтерії такий програмний продукт може бути корисний для обліку розрахунків з постачальниками і клієнтами, а також для всієї поточної роботи на підприємстві. У ній можна вести реєстр замовлень клієнтів або постачальників, реєстр оплачених або неоплачених фактур, встановлювати правила розрахунків з конкретними контрагентами (знижки, способи поставок, способи оплат і т. п.). Ця інформація більше призначена для інших служб, таких як постачання, збут і логістика. Щоб вести повноцінний бухгалтерський облік в системі, її необхідно інтегрувати з автоматизованими системами бухгалтерського обліку.
Інтеграція відбувається на рівні розподілу потоків даних. Що стосується організації обміну даними між програмами, то він в значній мірі визначається конкретними наборами фінансових та облікових функцій, які виконуються в кожній із систем. На практиці це означає, що вся інформація, введена в одній програмі, буде ідентична і доступна для іншої в межах компетенцій кожної з систем. Тобто, наприклад, введення даних про новий клієнта менеджером відділу продажів в 1С:Підприємство не вимагає за собою введення тієї ж самої інформації бухгалтером в інформаційну систему обліку. Інформація при правильному налаштуванні взаємодії між програмами передається в бухгалтерську систему автоматично. І навпаки, введення бухгалтером інформації про оплату клієнтом замовлення автоматично передається до відділу збуту і на склад, як ініціалізація процесу підготовки до відвантаження. Далі, при відвантаженні, дані надходять знову в бухгалтерську систему для формування проводок, пов'язаних з витратою матеріалів та урахуванням залишків. Те ж саме відбувається і при поверненні продукції.
У класичному варіанті, та ще й при тому, що скрізь треба вводити свою інформацію, це може зайняти дуже багато часу. Те ж відбувається і з усіма іншими документами (що мають відношення до фінансово-облікової категорії), які формуються співробітниками відповідних департаментів та служб підприємства в цілому. Бухгалтеру залишається тільки підтверджувати сформовані документи і виконувати з ними певний набір дій, не має відношення до решти процесам. Слід зазначити, що крім надходить в автоматичному режимі інформації безпосередньо в бухгалтерську систему в саму бухгалтерію представники інших структур приносять стопки паперових документів. Саме з цими документами бухгалтеру доводиться звіряти інформацію, отриману на комп'ютері. Але в будь-якому випадку звірка документів та їх підтвердження для обробки в бухгалтерській системі вимагає набагато менше часу, ніж введення тих же документів в свою систему, а в деяких випадках ще й ручне формування проводок. Інтеграція функціоналів систем виключає невиправдане дублювання дій з введення інформації співробітниками різних підрозділів.
Відзначемо що крім безпосередньої передачі інформації про проведені трансакції в «1С:Підприємство» надходять дані які повністю відображають вироблену господарську операцію, а саме, кількість, ціна, бухгалтерська проводка.
Крім зручностей, описаних вище, «1С:Підприємство» має масу інших якостей, що полегшують бухгалтеру життя. Це відноситься і до розрахунку собівартості продукції, і до списання браку, і до обліку накладних витрат і навіть до розрахунку з персоналом. Вся ця інформація надходить до бухгалтерії в автоматичному режимі, але тільки за умови інтеграції бухгалтерської та управлінської систем. Проте варто зазначити, що впровадження «1С:Підприємство» вимагає ретельного аналізу і, як наслідок, коригування всіх без винятку процесів від постачання і логістики до подання звітів.
Є деякий набір функцій і організаційних принципів, які можна вважати базовими для 1С:Підприємство. Вони включають в себе: - інформацію про товари - опис матеріалів, комплектуючих, складальних одиниць і т. п., необхідну для планування та управління операціями; - функції планування - формування основного виробничого плану, планування діяльності виробництва і постачання; - функції управління операціями - управління запасами, закупівлями і оперативне управління виробництвом; - функції обслуговування клієнтів - обробка замовлень та управління продажами; - функції управління фінансами та облік.
Фінансові та облікові функції включають в себе такі аспекти, як ведення бухгалтерії кредиторів та дебіторів, Головної книги, розрахунків з персоналом і деякі інші.
Отже, беручи до уваги вищесказане, при виборі автоматизованої системи обліку для підприємств малого приватного бізнесу сміло можна робити вибір на програмний продукт «1С: Підприємство».

Література:
1. Будівництво: бухгалтерський та податковий облік у інвестора, замовника і підрядника : практичні рекомендації для бухгалтера і керівника / С.А. Верещагін; заг. ред. Г.Ю. Касьянової. - М.: Інформцентр XXI століття, 2004. - 320 с.
2. П.А. Соколов Інвестиційно-будівельна діяльність: правові основи, оподаткування, облік. - М.: АІН, 2004. - 120 с. –
3. Новий план рахунків бухгалтерського обліку - М.: ТК Велбі, 2002. - 128 с.
4. Бухгалтерський облік та оподаткування в будівництві : галузевий облік / М. Архипов / / Аванс - 2005. - С. 22-34.
5. Консалтинг стандарт [Електронний ресурс]: інформаційно-аналітична система / 1С, ІнфорАС. - М.: ІнфорАС.

 
Форум » Матеріали конференції 25.04.2012 » Стратегії економічного розвитку підприємств в умовах глобалізації » Думан О., Автоматизаця бухгалтерського обліку на під-вах
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: