Субота, 20.04.2024, 01:17
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Горюк І., СТРАТЕГІЧНИЙ КОНТРОЛІНГ У СИСТЕМІ КЕРУВАННЯ - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 25.04.2012 » Менеджмент та маркетинг як фактори розвитку підприємницької діяльності » Горюк І., СТРАТЕГІЧНИЙ КОНТРОЛІНГ У СИСТЕМІ КЕРУВАННЯ
Горюк І., СТРАТЕГІЧНИЙ КОНТРОЛІНГ У СИСТЕМІ КЕРУВАННЯ
conf-cvДата: Пятниця, 04.05.2012, 11:46 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Ірина Горюк,



Наук. кер. – Чичун В.А.,
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ,
м. Чернівці




СТРАТЕГІЧНИЙ КОНТРОЛІНГ У СИСТЕМІ КЕРУВАННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ



В даний час приділяється велика увага розробці інтегрованої основи для виміру показників діяльності, що можуть використовуватися з метою уточнення стратегії, доведення її до всіх структур і керування нею. Мова йде про стратегічний контролінг як потенційної області розробок у системі керування підприємством. В умовах становлення нових економічних відносин будь-яке підприємство поза залежністю від форми власності стає економічно і юридично самостійним. Таке положення підприємства як суб'єкта транзитних відносин визначає об'єктивний процес зростання ролі і значення функцій керування: вони наповняються новим змістом. У цьому зв'язку особливо актуальним є рішення питань вивчення сутності стратегічного контролінгу і визначення його місця в системі керування підприємством.
Стратегічний контролінг повинний забезпечувати керівництво підприємства й інших користувачів значимою інформацією про стратегію підприємства (зміні поточних показників у стратегічному положенні). Так, з погляду стратегічного контролінгу, такий показник, як прибуток, розглядається не як внутрішній показник, що характеризує результат діяльності підприємства, а як зовнішній показник (результат), що характеризує положення підприємства стосовно існуючого і можливим конкурентів. Отже, метою стратегічного контролінгу є формування інформації про можливі пріоритетні напрямки розвитку стратегії бізнесу підприємства шляхом виявлення причинно-наслідкових зв'язків при зіставленні даних про витрати, ціни, попит, фінансовому положенні й інших з аналогічними даними конкурентів, а також уживання заходів по регулюванню виниклих відхилень і оптимізації співвідношення "витрати - прибуток" [1,.c. 37].
Якщо розглядати стратегічний контролінг як "спосіб аналізу власного бізнесу і бізнесу суперників, що застосовується при розробці і відстеженні стратегії власного бізнесу", то застосування методик аналізу для оцінки ефективності роботи підприємства, правильності складання бюджетів займає одне з центральних місць у загальній стратегії ведення бізнесу.
Стратегічний контролінг допомагає підприємству ефективно використовувати інноваційний потенціал, що є у нього, а також сприяє створенню нових переваг його діяльності в перспективі. Фахівці стратегічного контролінгу виступають як внутрішні консультанти менеджерів і власників підприємства при розробці стратегії розвитку, деталізації стратегічних цілей і завдань, наданні релевантної інформації, що орієнтує менеджерів в процесі прийняття рішення [2,.c. 40].
Механізм функціонування стратегічного контролінгу принципово відрізняється від методів і методик функціонування оперативного контролінгу внаслідок його орієнтації на короткостроковий період: стратегічний контролінг реалізує свої функції і завдання в довгостроковому періоді, він орієнтований на майбутнє підприємства, а оперативний контролінг орієнтується на короткостроковий період; для обох напрямів контролінгу прогнозний контроль передумов і контроль результатів досягнутих цілей має різне значення; у сфері дії оперативного контролінгу об'єкти планування і контролю збігаються, а у сфері дії стратегічного контролінгу вони не збігаються; в оперативній сфері контролінгу переважає контроль з боку відділу контролінгу, а в стратегічній - ще і самоконтроль [3,.c. 158].
Таким чином, можна зробити висновки, про доцільність використання стратегічного контролінгу як сучасної теоретичної і методологічної бази управління підприємством. Ефективність застосування контролінгу багато в чому залежить від використовуваних методів інформаційного забезпечення і ухвалення рішень. В основі якісно орієнтованого контролінгу лежить використання людського і економічного потенціалу Кількісно орієнтований напрям управління заснований на домінуючій логіці послідовного мислення.
Отже, стратегічний контролінг можна визначити як фінансовий аналіз проблем, зв'язаних з чотирма факторами: зобов'язаннями, контролем, грошовими потоками (витратами) і потенціалом підприємства.
Список використаних джерел:
1. Басюк Т. М. Інвестиційний контролінг: проблеми і перспективи : Навч. посібник.[Текст]./.Т..М..Басюк..–.Київ.,.2008..-.C..350 2. Новікова І. П. Шляхи застосування системи фінансового контролінгу у діяльності вітчизняних підприємств: Навч. посібник.[Текст]./ І. П. Новікова. - Київ.,.2002..-.C..320 3. Деменіна О. М. Методика оцінки ефективності системи оперативного контролінгу на промисловому підприємстві: Навч. посібник.[Текст]./ О. М. Деменіна. - Львів.,.2005..-.C..250

 
Форум » Матеріали конференції 25.04.2012 » Менеджмент та маркетинг як фактори розвитку підприємницької діяльності » Горюк І., СТРАТЕГІЧНИЙ КОНТРОЛІНГ У СИСТЕМІ КЕРУВАННЯ
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: