Четвер, 28.03.2024, 15:19
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Білянська Д., Система внутрішнього контролю банків України - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 25.04.2012 » Ефективність бізнесу в умовах трансформації економіки » Білянська Д., Система внутрішнього контролю банків України
Білянська Д., Система внутрішнього контролю банків України
conf-cvДата: Четвер, 10.05.2012, 16:20 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Білянська Дарина Миколаївна




Науковий керівник ст. викладач Карасьова З.М.

Харківський інститут банківської справи УБС НБУ м. Харків




Система внутрішнього контролю банків України



Актуальність. Система ефективного внутрішнього контролю – це важлива складова управління банком, яка є основою безперебійного його функціонування. З метою забезпечення надійності, законності, ефективності, а також безпеки банківських операцій та діяльності кожен банк повинен мати внутрішній механізм, який захищає від потенційних помилок, втрат та різноманітних порушень.
Проблема. Однією з актуальних проблем внутрішньобанківської діяльності є дослідження системи внутрішнього контролю банку та роль внутрішнього аудиту в її функціонуванні.
Викладення основного матеріалу. Сутність внутрішнього контролю банку на нормативному рівні визначена Положенням про організацію бухгалтерського обліку та звітності в банках України, затвердженим постановою Правління НБУ від 30.12.1998 року № 566. Згідно із даним Положенням, внутрішній банківський контроль – це сукупність процедур, які забезпечують дотримання положень внутрішніх і зовнішніх нормативних актів при здійсненні операцій банку та достовірність і повноту інформації [1].
Внутрішній контроль банку є однією з найважливіших функцій управління. Він призначений для забезпечення дотримання законів, положень при здійсненні банківських операцій з метою зниження ризику[2].
В умовах фінансової кризи, недосконалості українського законодавства та посилення конкуренції на ринку банківських послуг внутрішній контролю стає важливою частиною банківського менеджменту та має особливе значення.
Внутрішній аудит є формою управлінського контролю діяльності банку. Основними об’єктами такого контролю є активи банку, різноманітні банківські операції, які проводить банк, та які відзначені у його Статуті, ведення бухгалтерського обліку та інша банківська інформація, яка відіграє важливу роль у його діяльності.
Таким чином, внутрішній аудит є формою управлінського контролю, для здійснення якого в банку створюється спеціальний підрозділ – служба внутрішнього аудиту. Це самостійний структурний підрозділ, який засновується за рішенням вищого органу банку і, як правило, підпорядковується безпосередньо Раді банку [3].
Метою створення і діяльності служби внутрішнього аудиту – мінімізація ризику в діяльності банку і максимізація прибутку.
До функціональних засад діяльності служби внутрішнього аудиту банку належать:
- керівництво службою внутрішнього аудиту;
- автономність служби внутрішнього аудиту;
- професійна майстерність відібраних кадрів, які постійно повинні підвищувати свій рівень знань, професійні навички;
- проведення аудиторських перевірок та складання аудиторського висновку.
Нагляд за станом внутрішнього контролю в банках здійснює Національний банк України. Банки надають звіти про стан внутрішнього контролю до НБУ двічі на рік, а інформація про роботу служби внутрішнього аудиту банку має включатися до пояснювальної записки банку, включеної до річної фінансової звітності.[4]
Внутрішній контроль дає змогу пересвідчитись, що банк працює згідно з розробленою стратегією і тактикою; операції здійснюються тільки після відповідного дозволу; активи зберігаються, а зобов’язання перебувають під контролем; фінансова та інша звітність містить повну, точну і своєчасну інформацію; менеджмент спроможний ідентифікувати, оцінювати, контролювати ризики та управляти ними, що особливо важливо під час здійснення кредитних операцій.
Висновки. Загалом, система внутрішнього контролю вітчизняних банків потребує подальшого вдосконалення та розвитку, що пов’язане, в першу чергу, з запровадженням інтегрованих інформаційних систем, які б поєднували ведення бухгалтерського обліку з контрольними процедурами. З метою забезпечення стабільного функціонування і розвитку банк має створити ефективну систему внутрішнього контролю, яка передбачає оптимізацію взаємовідносин та обмін інформацією між внутрішнім контролем, зовнішнім та внутрішнім аудитом банку. Створення дієвої системи внутрішнього контролю є необхідною умовою забезпечення ефективності діяльності банківської установи. Така система повинна мати чітко визначені цілі, певну організаційну структуру, засоби та механізми реалізації поставлених цілей.
Список використаних джерел.
1. Положенням про організацію бухгалтерського обліку та звітності в банках України, затвердженим постановою Правління НБУ від 30.12.1998 року № 566 із змінами та доповненнями.
2. Кіреєв О.І. Внутрішній аудит у банку: навч. посібник / О.І. Кіреєв, О.С. Любунь. – К. : Центр навчальної літератури, 2009. – 230 с.
3. Стефанюк Б. Концептуальні підходи щодо створення ефективної системи внутрішнього контролю в банку / Б. Стефаник // Вісник НБУ. – 2010. – № 4. – С. 57-61.
4. Дрозд І. Внутрішній контроль у кредитних організаціях // Банківська справа. – 2010. – №6. – с. 3.

 
Форум » Матеріали конференції 25.04.2012 » Ефективність бізнесу в умовах трансформації економіки » Білянська Д., Система внутрішнього контролю банків України
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: