Пятниця, 29.03.2024, 03:31
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Батракова О., Формування ефективної системи забезпечення... - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 25.04.2012 » Ефективність бізнесу в умовах трансформації економіки » Батракова О., Формування ефективної системи забезпечення...
Батракова О., Формування ефективної системи забезпечення...
conf-cvДата: Четвер, 10.05.2012, 16:20 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Ольга Батракова




ст. викладач Карасьова З.М.

Харківський інститут банківської справи УБС НБ, м. Харків





Формування ефективної системи забезпечення фінансової безпеки банку



Досить велика кількість проблем у сфері фінансової безпеки вітчизняних банків веде до зниження їх стабільного та ефективного функціонування. Адже, через здійснення неефективного фінансового менеджменту, уповільнене введення в дію антикризових заходів, ігнорування банками ризиків та недостатній контроль над ними, на нашу думку, у банків і виникають проблеми із ефективним забезпеченням їх фінансової безпеки. У цьому контексті набуває актуальності проблема визначення складових системи забезпечення фінансової безпеки банку.
Насьогодні у вітчизняній банківській системі існує проблема, що банкіри згадують про заходи щодо фінансової безпеки вже тоді, коли уникнення настання певного ризику є неминучим. Для вирішення цієї проблеми необхідно в саму систему управління банком впровадити систему фінансової безпеки. У контексті даного питання працював ряд як вітчизняних, так і зарубіжних науковців, зокрема: С.І. Адаменко, Є.М. Газанфаров, В.С. Домбровський, А.О. Єпіфанов, А.Ю. Соколов, О.Л. Пластун та ін..
Побудова дієвої системи фінансової безпеки для банків дасть змогу об’єднати в одне ціле методи прогнозування, інструменти боротьби з кризовими явищами, фінансові важелі, заходи щодо мінімізації та нейтралізації ризиків. На нашу думку, така система має вирішувати ряд нижче наведених завдань:
 розроблення ефективної системи протидії ризикам, притаманним банківській системі та впровадження їх у дію та систематичне проведення фінансового моніторингу з метою виявлення кризових ознак, прийняття дієвих і своєчасних управлінських рішень задля забезпечення фінансової стійкості банківської установи;
 оцінка розмірів виявлених кризових явищ та аналіз причин, що їм передували та розроблення і впровадження методів запобігання кризовим явищам та контроль їх виконання, оцінка ефективності введення;
 орієнтація на коротко- та довгострокове забезпечення дієвої та безперебійної діяльності банківської установи. Слід зазначити, що втрата контролю над станом зовнішнього і внутрішнього середовища призводить до розвитку кризових ситуацій у банку [1, с.108]. Як і будь-які інші системи, система фінансової безпеки повинна функціонувати, дотримуючись певних умов. До цих умов належать:
1. Умова попередження. Банки мають в обов’язковому порядку проводити діагностику свого фінансового стану та за виявлення будь-яких ознак кризових явищ застосовувати дієві заходи профілактики задля їх запобігання.
3. Умова обережності. Аналітик, при проведенні аналізу фінансового стану, повинен формувати свої думки в умовах невизначеності з обережністю, оцінивши всі варіанти, щоб не нашкодити банку.
4. Умова регулярності та швидкого реагування. Моніторинг фінансового стану банку повинен проводитися систематично задля забезпечення в ньому необхідного рівня фінансової безпеки. Також, необхідно швидко та своєчасно реагувати на зміни, що відбуваються у фінансовому стані банку.
6. Умова нерозголошення. Результати проведеної діагностики про вірогідність настання кризи чи зниження рівня фінансової безпеки не повинні бути розголошеними, адже це має бути банківською комерційною таємницею. Розголошення цієї інформації може призвести до вкрай негативних наслідків, таких як відтік активів та клієнтів, негативне ставлення до банку інвесторів та партнерів.
7. Умова комплексності та системності. Фінансову ситуацію, що склалася в банківській установі необхідно оцінювати як комплекс взаємодіючих між собою змінних. При цьому, необхідно враховувати те, що фактори, через які виникає зниження фінансової безпеки банку, можуть бути обумовлені різними причинами.
8. Умова зрозумілого викладення результатів. Задля уникнення невірного тлумачення, і в ході цього невірних дій з боку керівників банку, результати аналізу та рекомендації, що були розроблені при перевірці фінансового стану мають бути зрозумілими та ясними.
9. Умова варіативності розвитку. При ухваленні рішення про вибір варіанта уникнення кризового явища, необхідно брати до уваги факт багатоваріантного розвитку подій [3, с.188]. Отже, поглиблення кризових явищ в економічній системі України потребує об’єктивної оцінки з погляду формування ефективно діючої системи фінансової безпеки банківської системи. Застосування запропонованих нами, з урахуванням специфіки банківського сектору, інструментів дасть змогу ліквідовувати потенційні проблеми в діяльності банку і тим самим забезпечувати належний рівень його фінансової безпеки.

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ
1. Газанфаров Е. Методичні підходи до формування системи фінансової безпеки банку / Е. Газанфаров // Наукові праці МАУП. - № 2(25). – 2010. С. 107–115.
2. Газанфаров Е. Сутність фінансової безпеки банків та її роль у системі забезпечення фінансової безпеки держави / Е. Газанфаров // Економіка та держава. – 2010. – № 6. – С. 62-64.
3. Єпіфанов А.О. Фінансова безпека підприємств і банківських установ А. О. Єпіфанов, О. Л. Пластун, В. С. Домбровський та ін.: Монографія. –С.: Суми. ДВНЗ “УАБС НБУ”, 2009. – 295 с.
4. Швайка М.А. Стан та шляхи реформування банківської системи України /М.А. Швайка // Економічний часопис. – 2010. – №1-2. – С.26-30.

 
Форум » Матеріали конференції 25.04.2012 » Ефективність бізнесу в умовах трансформації економіки » Батракова О., Формування ефективної системи забезпечення...
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: