Субота, 20.04.2024, 09:59
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Галінзовська Н., ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ МАЛОГО БІЗНЕСУ В УКРАЇНІ - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 25.04.2012 » Ефективність бізнесу в умовах трансформації економіки » Галінзовська Н., ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ МАЛОГО БІЗНЕСУ В УКРАЇНІ
Галінзовська Н., ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ МАЛОГО БІЗНЕСУ В УКРАЇНІ
conf-cvДата: Пятниця, 04.05.2012, 10:50 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Галінзовська Надія




Наук. кер. – Пендюр В. В.,
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ,
м. Чернівці




ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ МАЛОГО БІЗНЕСУ В УКРАЇНІ



На даній стадії свого існування економіка України перебуває в процесі перебудови, тобто переходу до індустріальної системи. Згідно з досвідом зарубіжних країн важливим елементом в цьому процесі виступає малий бізнес. Він забезпечує швидкий товарообіг, сприяє насиченню ринку товарами та послугами також пришвидшує процес формування середнього класу, який є основою індустріального та постіндустріального суспільства.
В нашій країні існує ряд проблем пов’язаних зі створенням та успішним функціонуванням малого бізнесу. Однією з найголовніших проблем, з якою стикаються особи при створенні та реєстрації юридичної особи є важкий вхід в бізнес. Це, насамперед, потреба в пред’явленні значної кількості документів з визначених законом інстанцій, тобто процедура державної реєстрації. Цей процес збору довідок окрім того, що він займає багато часу та сил, в нашій країні є ще й дуже затратним у зв’язку з існуванням в державних структурах такого явища як корупція.
Наступним фактором, який негативно впливає на розвиток підприємництва в Україні є надмірне державне регулювання, яке включає в себе такі основні елементи:
1) Податки, - завдяки тому, що державний бюджет формується головним чином з податкових надходжень, в Україні, за попередніми дослідженнями, у порівнянні з країнами Західної Європи найвищі податкові ставки. Це призводить до ведення подвійної бухгалтерії: для підприємця (яким є фактичний прибуток) і для держави (сума грошей, яка не підлягає оподаткуванню).
2) Ліцензування і патентування. Згідно Закону «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» та Закону «Про патентування певних видів господарської діяльності» існує дуже велика кількість суб’єктів, які підлягають ліцензуванню (45) і патентуванню (всі види торговельної діяльності, які пов’язані з отриманням готівки). Необхідно скоротити цей перелік для пожвавлення підприємницької діяльності, оскільки, саме торгівля призводить до появи конкуренції. А конкуренція, - це в першу чергу покращення якості товару, його диференціювання та продаж за низькими цінами, що є позитивним для всієї держави. В цьому пункті варто зазначити, що негативним є також важкий механізм видачі та анулюванню ліцензій.
3) Контролюючі органи. До них можна віднести: податкову службу, санепідемстанцію, пожежну службу та інші. Звичайно, підприємець, який дотримується всіх вимог і законів не буде мати ніяких проблем з вище переліченими, але таке явище рідко зустрічається в наш час. І тому, щоб уникнути різних непорозумінь та проблем з боку держави, знову виникає таке явище як корупція, яку можна знищити лише прищеплюючи працівникам відданість своїй справі.
Отже, розглянувши деякі проблеми малого бізнесу можна дійти висновку, що переважна їх більшість пов’язана із недосконалістю наших законів, які потрібно переглянути або взагалі докорінно змінити. Це можна здійснити завдяки поданні скарг та пропозицій до Верховної Ради України.
Список використаних джерел
1. Про ліцензування певних видів господарської діяльності: Закон України: №1775/ІІІ від 1 червня 2000 р. (з наступними змінами і доповн.) [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http: //www.rada/gov.ua
2. Дзеркало тижня // Обличчям до малого бізнесу. – 2012. - №10.

 
Форум » Матеріали конференції 25.04.2012 » Ефективність бізнесу в умовах трансформації економіки » Галінзовська Н., ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ МАЛОГО БІЗНЕСУ В УКРАЇНІ
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: