Четвер, 28.03.2024, 20:10
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Мігорян М., Транскордонне співробітництво як форма розвитку - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 25.04.2012 » Аспекти міжнародної інтеграції України в контексті глобалізаційних процесів » Мігорян М., Транскордонне співробітництво як форма розвитку
Мігорян М., Транскордонне співробітництво як форма розвитку
conf-cvДата: Пятниця, 04.05.2012, 10:39 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Мігорян Маріанна




Наук. кер. – Келару І. О.,
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ,
м. Чернівці




Транскордонне співробітництво як форма розвитку економічної інтеграції



Вступаючи навіть у ХХІ століття, ефективність розвитку транскордонного співробітництва залишається сьогодні досить актуальною в світі. Зокрема, можна виділити такі напрямки як: проблема вирішення локальних питань, ефективного використання національного потенціалу, визначення пріоритетів розвитку і поступового згладження його у соціально-економічних сферах окремих територіально-адміністративних одиниць на користь їх населення та держав у цілому.
Вступая даже в XXI век, эффективность развития трансграничного сотрудничества остается сегодня весьма актуальной в мире. В частности, можно выделить такие направления как: проблема решения локальных вопросов, эффективного использования национального потенциала, определения приоритетов развития и постепенного сглаживания его в социально-экономических сферах отдельных территориально-административных единиц на благо их населения и государств в целом.
Assuming even in the XXI century, the efficiency of cross-border cooperation is still very relevant today in the world. In particular, one can identify such areas as problem solving local issues, effective use of national capacities, priorities and gradual development of antialiasing in its socio-economic spheres of individual territorial-administrative units for the benefit of their peoples and states in general.
На сучасному етапі відбувається трансформація у напрямку формування постіндустріального суспільства, пріоритетом якого є людина, її творчий та інтелектуальний потенціал, умови її життєдіяльності і яке базується на взаємодії між людьми, а значить на співпраці або співробітництві – спільній діяльності людей, направленій на вирішення окремих завдань.
В основі транскордонної співпраці лежить намагання створити якісні умови проживання населення по обидві сторони кордону, ліквідувати ознаки периферійності, наявності кордону, забезпечити необхідну свободу людині, без якої не можлива реалізація її творчого потенціалу і, таким чином, закласти основу для створення локального життєвого простору, який може трактуватися як своєрідна і самобутня багатофункціональна урбанізована територія [1, c. 62].
Транскордонне співробітництво спрямоване на подолання негативних аспектів існування кордонів та наслідків, які виникли на прикордонних територіях через їх розташування на національних окраїнах держав і має на меті покращення умов життя населення. Серед головних цілей такої співпраці:
1. подолання існуючих стереотипів та упереджень по обидві сторони кордону;
2. усунення політичних та адміністративних бар’єрів між сусідніми народами;
3. створення господарської, соціальної та культурної інфраструктури, за умови формування спільних органів, господарюючих суб’єктів, осередків [3].
Основні чинники розвитку транскордонного співробітництва можна представити у двох групах: об’єктивні та суб’єктивні.
До об’єктивних чинників відносяться:
 необхідність користування спільними природними ресурсами;
 наявність спільних проблем, для вирішення яких доцільно об’єднувати зусилля (передусім, екологічні проблеми);
 реалізація єдиної політики просторового облаштування європейського континенту.
Суб’єктивні чинники включають:
 можливості прискореного соціально-економічного та екологічного розвитку прикордонних регіонів та підвищення якості життя мешканців;
 можливості отримання значної фінансової підтримки з ЄС та інших міжнародних структур;
 формування єдиного інтегрованого простору в межах транскордонного регіону [2, c. 66].
Роль транскордонного співробітництва багатогранна. Передусім воно є чинником інтеграційного процесу, що сприяє досягненню вільного руху товарів, людей та капіталів через кордон. По-друге, транскордонне співробітництв сприяє мобілізації місцевих ресурсів та їх ефективному використанню з метою підвищення життєвого рівня населення прикордонних територій. Воно зумовлює можливість об’єднання зусиль для вирішення спільних проблем у транскордонному регіоні, у тому числі для вирішення питань національної безпеки. По-третє, транскордонне співробітництво відіграє важливу роль як "полігон" для випробовування та адаптації європейського законодавства, інструментарію підвищення ролі регіонів, адаптації механізмів фінансової підтримки. Ця роль поширюється на всі види міжнародного співробітництва регіонів.
Таким чином, місце транскордонного співробітництва в інтеграційних процесах визначається його здатністю до мобілізації та ефективного використання існуючого потенціалу прикордонних регіонів і територій, подолання існуючих стереотипів та упереджень по обидві сторони кордону, усунення політичних та адміністративних бар’єрів, створення спільної господарської та соціальної інфраструктури, а також поєднання потенційних можливостей, ідей та ресурсів прикордонних регіонів задля вирішення спільних проблем та досягнення конкретних цілей.
Список використаної літератури
1. Мікула Н. Міжтериторіальне та транскордонне співробітництво: Монографія. – Львів: ІРД НАН України, 2004. – 395 с.
2. Петренко З. Приграничные регионы как новая форма международной интеграции // Экономика Украины. - 1999. - №12. - С. 66 – 73.
3. Закон України «Про транскордонне співробітництво». [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/1861-15




 
Форум » Матеріали конференції 25.04.2012 » Аспекти міжнародної інтеграції України в контексті глобалізаційних процесів » Мігорян М., Транскордонне співробітництво як форма розвитку
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: