Пятниця, 29.03.2024, 03:51
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Галінзовська Н., ПОЛІТИЧНИЙ ЕКСПЕРИМЕНТ ЯК МЕТОДОЛОГІЧНИЙ... - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 25.04.2012 » Теорія та історія держави і права » Галінзовська Н., ПОЛІТИЧНИЙ ЕКСПЕРИМЕНТ ЯК МЕТОДОЛОГІЧНИЙ...
Галінзовська Н., ПОЛІТИЧНИЙ ЕКСПЕРИМЕНТ ЯК МЕТОДОЛОГІЧНИЙ...
conf-cvДата: Пятниця, 04.05.2012, 16:58 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Галінзовська Надія



Наук. кер. – Городницька Л.В.
Чернівецький торговельно-економічний інститут
м. Чернівці




ПОЛІТИЧНИЙ ЕКСПЕРИМЕНТ ЯК МЕТОДОЛОГІЧНИЙ БАЗИС РОЗБУДОВИ ДЕРЖАВНОСТІ УКРАЇНИ



На сучасному етапі свого розвитку, при переході від радянської системи управління до системи індустріального та постіндустріального суспільства, політична влада України потребує детального дослідження та змін. Адже запорукою успішного функціонування всієї держави є справність та надійність державної влади та органів, які відповідають за виконання прийнятих законів та нормативів.
Як відомо, воля народу втілюють у життя вибрані ними президенти та депутати, на різних рівнях правління. І досить часто складається ситуація, коли вищеперераховані особи не обізнані в справжніх потребах свого електорату, які змінюються під впливом швидкого розвитку суспільства, науково-технологічного прогресу та ін. Уряд використовує ряд методів та принципів збору та аналізу інформації, для негайного реагування на різноманітні зміни в настроях суспільства. Найголовнішими є наступні: політичний маркетинг, спостереження, статистичний метод та метод політичного експерименту. Оскільки, останній є самим об’єктивним про нього далі піде мова.
Метод експериментального дослідження - це важливий спосіб дослідження в політології та політичній психології. Цей метод має на увазі мінімальне втручання експериментатора у перебіг здійснюваного ним експерименту, збір досліджуваної інформації та перевірку відповідних гіпотез. Переваги застосування цього методу в політичному дослідженні полягають в тому, що неможливим є управління фактором, який впливає на досліджуваний процес чи явище.
Політологічний експеримент проводять у відносно однорідних умовах в невеликих групах. Якщо він проводиться вперше то схема експерименту полягає в тому, щоб за допомогою експериментальної групи за спеціальних умов простежити напрям, величину та усталеність зміни характеристик, які потім будуть прийнятті за контрольні. В свою чергу ці дані будуть надалі використовуватися для порівняння зміни характеристик цієї групи або групи аналогічній даній.
Експерименти розрізняють за характером експериментальної ситуації та за раціональною послідовністю доведення дослідницької гіпотези. Відповідно до характеру експериментальної ситуації експерименти поділяють на польові та лабораторні. Польові експерименти проводять у звичайних для групи природних умовах, при чому члени цієї групи можуть бути проінформованими або не проінформованими про свою участь в експерименті. Це буде визначати адекватність і чіткість проводжуваного дослідження, оскільки людина, яка не знає про експеримент більш суб’єктивно реагує на те чи інше явище.
Лабораторну експериментальну ситуацію експериментатори або члени групи формують штучно. Тому члени групи проінформовані про експеримент. В обох експериментах для детальнішого дослідження та коригування результатів можуть застосовуватися додаткові методи збирання інформації, наприклад опитування та спостереження.
За раціональною послідовністю доведення дослідницьких гіпотез розрізняють лінійні та паралельні експерименти.
Лінійний експеримент полягає в тому, що дослідженню піддають одну і ту саму групу, яка є і контрольною і експериментальною одночасно. Перед проведенням досліду визначають всі контрольні, нейтральні, тобто такі, які не беруть участь в експерименті, та факторні, такі, які сам експериментатор змінює в ході експерименту, характеристики групи. Змінюють факторні характеристики групи, а по завершені певного часу визначають стан групи за її контрольними характеристиками.
В нелінійному експерименті участь беруть дві групи – контрольна і експериментальна. Ці групи мають бути ідентичними за всіма показниками та характеристиками. Характеристики контрольної групи залишаються незмінними, а характеристики експериментальної групи змінюються. По закінченню експерименту підводять підсумки та роблять висновок про причину та величину змін, що відбулися під впливом певних факторів. Нелінійний експеримент дає експериментатору більш якісні дані за рахунок того, що при зміні експериментальної групи диференціюються і її характеристики, таким чином відбувається різнобічне дослідження впливу фактора на певний досліджуваний процес.
Сьогодні політологія та політологічні дослідження вимагають використання різноманітних методів, залежно від цілей та завдань дослідження. Оскільки політологи впливають на прийняття важливих для політичних груп та суспільства загалом рішень, вони повинні за основу своїх досліджень брати метод експерименту, який адекватно оцінює поточний стан всього населення.
СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ
1. Жоль К.К. Соціологія: Навчальний посібник. – Київ. – 2005.
2. Винокур А.В. Политический експеримент. – Новосибирск: Наука, 2010.

 
Форум » Матеріали конференції 25.04.2012 » Теорія та історія держави і права » Галінзовська Н., ПОЛІТИЧНИЙ ЕКСПЕРИМЕНТ ЯК МЕТОДОЛОГІЧНИЙ...
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: