Пятниця, 29.03.2024, 09:48
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Маковій Т., ПРОФЗАХВОРЮВАНІСТЬ – АКТУАЛЬНА ПРОБЛЕМА... - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 18.11.2011 » Охорона праці в Україні.. проблеми, досвіді перспективи » Маковій Т., ПРОФЗАХВОРЮВАНІСТЬ – АКТУАЛЬНА ПРОБЛЕМА...
Маковій Т., ПРОФЗАХВОРЮВАНІСТЬ – АКТУАЛЬНА ПРОБЛЕМА...
conf-cvДата: Субота, 19.11.2011, 22:32 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Тетяна Маковій,



4 курс, спец. «Менеджмент організації», д.ф.н.,
Наук. кер. – Боднарук О. О.,
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ,
м. Чернівці




ПРОФЗАХВОРЮВАНІСТЬ – АКТУАЛЬНА ПРОБЛЕМА СУЧАСНОСТІ



Перш за все хочеться сказати, що сам виробничий процес будь-якої технологічної складності, організований в тій або іншій галузі промисловості, сфері послуг чи управління і реалізації продукції, тісно пов'язаний з ризиком для життя і здоров'я працівників. Таким чином загрозу нещасних випадків та професійних захворювань на виробництві не можна повністю виключити ні на одному підприємстві, ні в одній організації або установі. Звичайно, працівники різною мірою ризикують стати "жертвою" на своєму робочому місці. Це залежить від виду трудової діяльності, особливостей того або іншого підприємства, а також від рівня підготовленості і захищеності робочих місць відповідно до вимог охорони праці.
Професійна діяльність, пов’язана, як відомо, з можливістю розвитку професійних захворювань за умов впливу на організм працюючого несприятливих факторів виробничого середовища і трудового процесу.
Якщо говорити про Україну, то тут основну частину професійної захворюваності формує вугільна промисловість. У різні роки її частка становила від 74,4 до 83,7% усіх випадків професійних захворювань, що реєструються.
У той же час невиправдано мало уваги приділяється закономірностям формування професійної захворюваності в інших галузях, яка хоча й становить у середньому не більше 20%, проте широко представлена в усіх регіонах і включає різноманітний спектр нозологічних форм захворювань [1].
Останніми роками пневмонії, хронічні обструктивні захворювання легенів посідають одне з провідних місць за захворюваністю та смертністю серед населення працездатного віку і є однією з найважливіших медико-соціальних проблем в Україні. Вважається, що бронхолегеневих хворих в Україні не менше як 6,5 млн.: 13,5% жителів України хворіють на обструктивний бронхіт або бронхіальну астму.
Також потребують пильної уваги хвороби алергічної та токсикоз-алергічної природи, професійна онкологія, неврози та неврозоподібні стани.
Алергію сьогодні називають хворобою цивілізації. За прогнозами ВООЗ, ХХІ ст. стане епохою алергії: кожні 10 років поширеність алергічних захворювань збільшується у 2-3 рази і сьогодні вже досягла масштабів епідемії. Алергія входить до шістки найбільш частих захворювань людини. За статистикою на алергію страждає кожний п’ятий житель планети.
Варто відзначити низьку виявлюваність професійної онкологічної патології. В 2008 р. зареєстровано 19 випадків професійного раку по всій Україні, а в 2009 р. – 14., що свідчить і про позитивні моменти в цьому питанні.
Особливу стурбованість викликає захворюваність на туберкульоз. За даними ВООЗ, Україна посідає 8-е місце серед країн Європейського регіону. 94,3% усіх випадків туберкульозу зареєстровано серед працівників охорони здоров’я. Також можна сказати, що значно зростає захворюваність на туберкульоз легенів, а от виявлюваність професійних захворювань у сільському господарстві суттєво знизилася [2, с. 42 - 44].
Хочеться також звернути увагу на випадки професійних захворювань за основними формами патології та розподілити їх. Найбільша їх кількість припадає на захворювання органів дихання (60-65%). Наступне місце посідають хвороби опорно-рухового апарату (20-25%). На третьому місці – вібраційно шумова патологія (6-8%) [3, с. 46].

На жаль, роботодавці не приділяють уваги захисту своїх працівників від професійних шкідливостей, більше того, часто самі робітники не знають про ту небезпеку, яку таїть у собі їхня професія або місце роботи.
Проте, для прикладу, у Тернопільській області ведеться активна робота щодо покращення умов праці, зменшення впливу шкідливих виробничих факторів на працюючих. Ця робота здійснюється за безпосередньої участі обласної санепідстанції. В результаті перевірок було встановлено значну кількість професійних захворювань працівників. Було перевірено 2055 об’єктів нагляду. Кількість працюючих у шкідливих умовах станом на 01.01.2011 р. становила 15 270 осіб, з них жінок – 5416. За 2 останні роки зі шкідливих умов праці вивільнено 739 працівників.
У зв’язку з цим за останні роки в області проведено певні заходи щодо покращення умов праці, що значно знизило вплив таких шкідливих факторів, як запиленість, шум, загазованість, вібрація, в кабінах встановлено кондиціонери, що нормалізують мікроклімат [4, с. 51].
Варто відзначити, що рівень профзахворюваності на Буковині є найнижчим в Україні протягом останніх 10 років і складає біля 0,001% від усіх профзахворювань України. 2010 року у Чернівецькій області зареєстровано лише один випадок професійного захворювання: туберкульозом заразився й захворів один із працівників обласного тубдиспансеру. Протягом останнього десятиріччя найбільшу кількість профзахворювань в області реєструють якраз у медичній галузі, поодинокі – у сільському господарстві, хімічній промисловості та галузі будівельних матеріалів [5].
Отже, для подальшої сприятливої зміни ситуації, що склалася, потрібне проведення широкомасштабних заходів, спрямованих на профілактику професійної та виробничо зумовленої патології, оздоровлення виробничого середовища, реалізацію державної та регіональних програм. Профілактика хронічних неінфекційних захворювань, у першу чергу серцево-судинних, потребує активної участі як роботодавців, так і працюючих у додержанні безпечних умов праці, а також у формуванні здорового способу життя.
Тому, роблячи висновок, хочеться додати зі своєї сторони те, що оптимізація умов праці, зміцнення здоров’я працюючих формують базу для високопродуктивної праці, зростання культурного та громадянського розвитку суспільства до чого і закликаю майбутніх роботодавців.

Список використаних джерел:
1. www.allbest.ru – Причини виробничого травматизму
2. Анжела Баранець, Інна Луб’янова, Діана Тімошина. Профзахворюваність – актуальна проблема сучасності. Охорона праці. – №2. – 2011 р. – С. 42 - 44
3. Роман Дм’янчук. Проблеми профзахворюваності на Тернопільщині. Охорона праці. – №5. – 2011 р. – С. 51
4. Ірина Кононова. Профзахворюваність серед працівників підприємств машинобудування. Охорона праці. – №1. – 2011 р. – С. 46
5. www.vidido.ua – Профзахворювання Буковини

 
Форум » Матеріали конференції 18.11.2011 » Охорона праці в Україні.. проблеми, досвіді перспективи » Маковій Т., ПРОФЗАХВОРЮВАНІСТЬ – АКТУАЛЬНА ПРОБЛЕМА...
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: