Пятниця, 29.03.2024, 09:33
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Горюк І., КАДРОВА ПОЛІТИКА ПІДПРИЄМСТВА - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 18.11.2011 » Менеджмент та маркетинг як фактори розвитку підприємницької діяльності » Горюк І., КАДРОВА ПОЛІТИКА ПІДПРИЄМСТВА
Горюк І., КАДРОВА ПОЛІТИКА ПІДПРИЄМСТВА
conf-cvДата: Субота, 19.11.2011, 22:16 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Ірина Горюк,



4 курс, спеціальність «Менеджмент», д.ф.н.,
Наук. кер. – Гомба Л.А.,
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ,
м. Чернівці




КАДРОВА ПОЛІТИКА ПІДПРИЄМСТВА



Кадрова політика – це сукупність соціально-правових, організаційно-економічних і психологічних заходів держави з формування, використання і відтворення трудового (кадрового) потенціалу. Кадрова політика має за головну мету забезпечення сьогодні та у майбутньому кожної посади і робочого місця персоналом належної кваліфікації. У зв’язку з недосконалістю на сьогоднішній день кадрової політики сучасних підприємств та недостатнім висвітленням даної проблеми у літературі кадрова політика підприємства є актуальною.темою.сьогодення.[1,/c.136].
Основними завдання кадрової політики на сьогодні є: своєчасне забезпечення підприємства персоналом необхідної якості й у достатній кількості; забезпечення умов реалізації передбачених трудовим законодавством прав і обов’язків громадян; раціональне використання трудового потенціалу; формування і підтримання ефективної роботи трудових колективів.
Основні різновиди кадрової політики: політика добору кадрів; політика профнавчання; політика оплати праці; політика соціальних відносин.
Рішення кадрових питань в умовах ринкових відносин і ринку робочої сили здобуває особливо важливе значення, тому що змінюється суспільний статус працівника, характер його відносин до праці й умов продажу робочої сили. У цих умовах керівник підприємства (роботодавець) повинен у своїх рішеннях виходити з того, що людський потенціал виявляється при сприятливих умовах для працівника, а його здатність у виконанні робіт, рішенні задач, у тому числі проблемних, залежить від багатьох якісних показників, що характеризують його як особистість і фахівця [2,/c.180].
Про ефективність кадрової політики, її вплив на загальний стан компанії можна говорити, якщо в організації наявні: планування ресурсів (оцінка наявних трудових ресурсів, визначення майбутньої потреби у кадрах та способів пошуку кандидатів на вакантні посади, оцінки результативності минулого набору); відбір та адаптація персоналу (оцінка результативності вибіркових процедур та адаптаційних заходів); система стимулювання; ротація персоналу.
Кадрова політика в організації може відігравати пасивну, превентивну та
активну роль.
Пасивна роль кадрової політики зводиться до ліквідації негативних наслідків конфліктів, коли керівництво врегульовує суперечку без прагнення виявити ти усунути її причину.
Превентивна роль базується на діагностиці персоналу та прогнозуванні кадрової політики на середньостроковий період.
Активна роль кадрової політики надає можливість розробки цільових кадрових програм, їх корекції на основі постійного моніторингу службової ситуації та відповідно до змін зовнішнього середовища.
Отже, кадрова політика підприємства займає важливе місце в ефективній діяльності підприємства у ринковій економіці. Будь-яка організація розробляє і здійснює свою функціональну політику у тому числі і кадрову. Такий підхід характерний не тільки для приватних організацій, а й для системи державної служби. В організаціях реалізується принципи відповідності функціональної політики.і.стратегії.розвитку.організації [3,/c.90].
Список використаних джерел:
1. Грещак М. Г. Внутрішній економічний механізм підприємства : Навч. посібник.[Текст]///М.Г..Грещак..–.К..:.КНТЕУ,.2008..-..228.с. 2. Ладанов Й. Д. Практический менеджмент : Навч. посібник.[Текст] / Й.Д. Ладанов..–.М,.2006..-.491.с. 3. Танаєв В. І. Практична психологія менеджменту: Як зробити кар'єру. Як будувати організацію : Науково практичний посібник [Текст] /. В.І. Танаєв. - К.: Україна, 2009. - 399с.

 
Форум » Матеріали конференції 18.11.2011 » Менеджмент та маркетинг як фактори розвитку підприємницької діяльності » Горюк І., КАДРОВА ПОЛІТИКА ПІДПРИЄМСТВА
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: