Пятниця, 19.04.2024, 16:53
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Івасюк А., СТАН РИНКУ ПРАЦІ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ... - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 18.11.2011 » Менеджмент та маркетинг як фактори розвитку підприємницької діяльності » Івасюк А., СТАН РИНКУ ПРАЦІ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ...
Івасюк А., СТАН РИНКУ ПРАЦІ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ...
conf-cvДата: Субота, 19.11.2011, 22:13 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Аліна Івасюк,



4 курс, спец.» Менеджмент організації « Наук.кер. – Гомба Л.А.,
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ, м. Чернівці




СТАН РИНКУ ПРАЦІ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ В УМОВАХ КРИЗИ



Економічне зростання створює передумови для збільшення зайнятості та доходів населення, підвищення продуктивності його праці. Однак об’єктивні нерівномірності виходу з кризи окремих галузей і підприємств, істотні відмінності у співвідношенні інтенсивних та екстенсивних чинників обумовлюють неминучі диспропорції національного ринку праці, різнонаправленість розвитку окремих його сегментів.
Причини та наслідки тенденцій ринку праці були цікавими для таких науковців як: В.І.Міщенко, С.А.Буковинський, І.В.Дорошенко, Л.Б.Вардомский, Я.А.Желіло, В.Т.Александрова, Ф.Ф.Бутинця, Н.С.Вітвіцької, П.К.Германчука, М.М.Коцупатрого, Н.М.Малюги, О.І.Назарчука, О.А.Ногіної, Н.І.Петренко та ін. [1, 5, 6]
Метою дослідження є визначення причин та наслідків тенденцій ринку праці у Чернівецькій області
Сучасний ринок праці диктує свої вимоги щодо кваліфікації працівників, що стрімко змінюються. Тому правильно викладена та актуальна інформація дає уявлення про перспективи працевлаштування за конкретною професією або спеціальністю. Таким чином це зумовлює актуальність даної проблеми.
Чернівецька область вважається найменшою в Україні за площею та населенням. Однак історія та розвиток Буковини (традиційна й давня назва Чернівецької області) вказує на інтенсивність та швидкість піднесення економічного становища цього краю. Зайнятість населення станом на січень-березень 2010 року становила 147,7 тис. осіб.
За даними Головного управління статистики в Чернівецькій області впродовж травня 2011 року працювали в режимі неповної зайнятості 4821 особа (3,5% від середньооблікової чисельності штатних працівників), що в 1,6 рази менше проти травня минулого року (відповідно 7656 осіб та 5,5% від середньооблікової чисельності штатних працівників). У травні поточного року працювали з економічних причин в режимі неповного робочого дня (тижня) 4280 осіб (3,1% від середньооблікової чисельності штатних працівників), що в 1,6 рази менше в порівнянні із аналогічним періодом 2010 року (6763 особи). Також перебувала у відпустках без збереження заробітної плати 541 особа (0,4% від середньооблікової чисельності штатних працівників).
З початку 2011 року відбулося в порівнянні із 2010 роком зростання чисельності осіб, яких на підприємствах, установах та організаціях області планується вивільнити у зв'язку із скороченням штату, реорганізацією та ліквідацією (ст.40 п.1 КЗпП України).
Впродовж січня-червня 2011 року підприємства, установи та організації області подали списки на заплановане вивільнення 3541 працівника за ст.40 п.1 КЗпП України, що в 2,7 рази (на 2244 особи) більше в порівнянні із січнем-червнем 2010 року та в 1,2 рази (на 599 осіб) більше проти відповідного періоду 2009 року.
До служби зайнятості у звітному періоді звернулася 241 незайнята особа, яка була вивільнена з ПОУ області у зв’язку із змінами в організації виробництва.
Впродовж січня-червня 2011 року соціальними послугами служби зайнятості скористалося 20614 незайнятих осіб, що на 2084 особи (на 11,2%) більше проти відповідного періоду минулого року та на 6580 осіб (в 1,3 рази) менше в порівнянні із січнем-червнем 2009 року. З початку року службою зайнятості зареєстровано 9830 незайнятих осіб, які звернулися за сприянням у працевлаштуванні, що в 1,2 рази або на 1841 особу більше в порівнянні із січнем-червнем 2010 року та на 14,8% (на 1265 осіб) більше в порівнянні із аналогічним періодом 2009 року.[2]
Крім осіб, незайнятих трудовою діяльністю, послугами служби зайнятості користувалося і зайняте населення. З початку року консультації у міських та районних центрах зайнятості отримало 1832 особи, охоплено груповими профорієнтаційними заходами 22827 зайнятих осіб.
У січні-червні 2011 року у зв’язку із працевлаштуванням та іншими причинами знято з обліку 9763 особи і станом на 1 липня 2011 року в службі зайнятості перебувало на обліку 10851 незайнята особа, з них мали статус безробітного 10681 особа (98,4% від чисельності незайнятого населення), що на 2142 особи або на 25,1% більше проти аналогічного періоду минулого року. Станом на 1 липня 2011 року із загальної чисельності безробітних, які перебували на обліку, 62,6% складали жителі сільської місцевості, 15,7% - працівники сільського господарства, 49,3% - робітники, 26,1% - службовці, 24,6% - особи без професії або такі, що займали місця, які не потребують спеціальної підготовки, 47,8% - жінки, 41% - молодь у віці до 35 років.
Особливістю Буковинського ринку праці є стрімкий потік емігрантів до країн Західної Європи, особливо - до Франції, Португалії, Італії. Більше ста тисяч буковинців проживає та працює за межами України. Вирішити таку ситуацію на ринку праці намагаються за допомогою різноманітних інвестиційних проектів та створення додаткових робочих місць з високою заробітною платнею. [3]
Якщо говорити за затребувані спеціальності, то на Буковині спостерігається дефіцит електрозварювальників, сантехників, слюсарів-ремонтників, малярів, столярів, швачок, але забагато економістів та юристів. Про це повідомила директор обласного центру зайнятості на засіданні Чернівецького прес-клубу «Престиж професії та реальні потреби ринку праці у Чернівецькій області». За даними обласного центру зайнятості, на Буковині понад 10 тисяч молодих людей віком до 35 років шукають роботу. Торік в області ринок праці поповнили майже 4,9 тисяч випускників ВНЗ та понад 3 тисячі випускників профтехучилищ. Але рівень працевлаштування молодих людей з вищою освітою становив лише 42%.
Наразі нараховується понад 9 тисяч вакансій. Однак більшість з них - це робітничі професії і лише чверть - вакансії службовців. Але, не зважаючи на це, найбільшим попитом у молоді користуються економічні та юридичні спеціальності. Хоча останнім часом молодь, переважно із сільської місцевості, зацікавилася також педагогічними спеціальностями, а в місті зріс попит на спеціалістів комп'ютерних наук. [4]
За прогнозами у 2011 р. сталим залишатиметься попит на продавців та бухгалтерів. У зв'язку зі збільшеннями обсягів будівництва підвищиться попит на спеціалістів-проектувальників, дизайнерів, інженерів, архітекторів. Розширення банківської сфери диктуватиме посилення пошуку банківських службовців, фінансистів та економістів. При цьому добре знання ПК та іноземних мов вже є невід'ємною частиною вимог працедавців».
Окрім того, на ринок праці та його зміни впливають такі важливі фактори як демографічні, соціально-економічні, а також дієвість регіональних центрів зайнятості. У Чернівецькій області традиційно спостерігається надлишок робочої сили. Ще однією особливістю цього регіону Україну є висока мобільність населення та висока зайнятість у підсобних господарствах.
Отже, ринок праці - це система суспільних відносин, пов'язаних із купівлею і продажем товару «робоча сила». Крім того, ринок праці є сферою працевлаштування, формування попиту й пропозиції на робочу силу.
Його можна трактувати і як механізм, що забезпечує узгодження ціни та умов праці між роботодавцями і найманими працівниками.
Особливість ринку праці в Чернівецькій області, на мою думку, полягає в тому, що він охоплює не тільки сферу обігу товару «робоча сила», а й сферу виробництва, де найманий працівник працює. Відносини, що тут виникають зачіпають важливі соціально-економічні проблеми, а тому потребують особливої уваги з боку держави та влади місцевого самоврядування.
У зв’язку з дефіцитом робочої силиелектрозварювальників, сантехників, слюсарів-ремонтників, малярів, столярів, швачок ,я вважаю, потрібно стимулювати молодь на такі спеціальності.
На мою думку, саме на території Чернівецької області регулювання ринку праці необхідно спрямувати на розвиток працепоглинаючих сфер діяльності, створення невеликих підприємств з переробки та зберігання сільськогосподарської продукції, виробництва будівельних матеріалів та товарів народного споживання з місцевої сировини та відходів, значне розширення сфери обслуговування.
Література
1. Буковинський С.А., Дорошенко І.В. Загальна характеристика ринку праці. Київ, “Знання”. – 2009
2. Буковинська правда : [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www. ukpravda.cv.ua/search/?query=ринок
3. Затверджено. [Електронний ресурс]. – Режим доступу:chernivtsy.eu/portal/f/mr/ses2010049-1253-d.doc
4. Головне управління статистики у Чернівецькій області[Електронний ресурс]. – Режим доступу:www.cv.ukrstat.gov.ua/
5 Іванов Ю.Б. Тенденціїринку праці //НауковийвісникНаціональногоуніверситету ДПС України (економіка, право). - 2010. - №1(48).– с.10
6. Міщенко В.І.БутинецьФ.Ф.Загальна характеристика ринку праці: Навчальний посібник /. - М.: "Дело и сервис", 2009.
 
Форум » Матеріали конференції 18.11.2011 » Менеджмент та маркетинг як фактори розвитку підприємницької діяльності » Івасюк А., СТАН РИНКУ ПРАЦІ ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ...
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: