Четвер, 18.04.2024, 17:52
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Кнігініцька Г., Роль національних проектів... - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 18.11.2011 » Ефективність бізнесу в умовах трансформації економіки » Кнігініцька Г., Роль національних проектів...
Кнігініцька Г., Роль національних проектів...
conf-cvДата: Субота, 19.11.2011, 21:57 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Галина Кнігініцька,



4 курс, спец. «Економіка рідприємства», д.ф.н.,
Наук. Керівник – Когут Ю.В.,
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ,
м. Чернівці




Роль національних проектів в реформуванні економіки України



В період трансформаційних процесів, важливе значення для розвитку економіки України відіграють реформи, які у сучасному вигляді виступають національними проектами. Національні проекти – це практична основа для здійснення економічних програм розвитку в країні[1]. Їх значення у розбудові держави на даному етапі розвитку є дуже актуальним, оскільки вони забезпечать зниження негативних наслідків у фінансовій сфері, що виникли у зв’язку з світовою економічною кризою; зростання прямих іноземних інвестицій, що сприяє покращенню зовнішньоекономічної діяльності; зростання валового внутрішнього продукту(за рахунок інвестицій); покращення рівня національної безпеки; покращення соціального захисту населення за допомогою зростання рівня доходів, зменшення безробіття, будівництво доступного житла; збільшення якості освіти в країні та забезпечення дієвої інтеграції української освіти в європейську освітню систему.
Реалізація будь-якого проекту залежить від умов чи факторів, які на нього впливають, спричиняючи певні проблеми для його здійснення. На сьогодні, основними проблемами реалізації проектів національного значення є відсутність відповідного досвіду, тому розробка багатьох з них відбувається переважно на основі запозиченого підходу; обмеженість фінансових ресурсів, що зумовлено подоланням наслідків фінансово-економічної кризи; дефіцит державного бюджету; соціальна напруженість в суспільстві[2]. І тому, саме зараз потрібно реалізувати такі проектів, які держава має можливості впровадити для покращення економічної ситуації в країні.
Дослідження значення національного проекту, його побудови, реалізації займалися такі вчені-економісти як Каськів В., Бебик В., Іванов В., Дудко О., Войцеховський Н., Лукова В., Яременко О., Жулинський М., Рубан Ю., Шемаєв В., Лукова В. та ін.
Метою даної роботи є визначення суті національного проекту та його необхідності для розвитку економіки країни в умовах кризи.
Національні проекти - це практична основа для здійснення економічних реформ в країні[3]. Основними ознаками національного проекту є: реалістичність, чіткий термін реалізації, чіткі показники впливу на економіку України, пріоритет інвестиційних коштів над бюджетними, проектний менеджмент в державному управлінні, гарантований результат, партнерство з кращими світовими компаніями.
Здійснюючи національні проекти ,уряд повинен залучити значний об’єм інвестицій навіть в умовах економічної кризи, а також – запровадити інноваційну модель державного управління.
Сьогодні , у рамках визначеного національного пріоритету здійснюється два проекти «Нова енергія» та «Нова якість життя».
Національний проект «Нова енергія» передбачає створення «чистого» джерела енергії – вітру і сонця у плановому обсязі 2000 МгВт встановленої потужності, що є аналогом енергії, отриманої від 2 млрд.куб. імпортного газу. Цей проект буде реалізовано переважно в Криму та Запоріжжі[3].
Проект має важливе регіональне значення. Низка територій України, які володіють потенціалом відновлювальних джерел енергії – вітрової та сонячної – мають розташування, яке робить економічно малоефективним транспортування до них енергії, виробленої з традиційних джерел. Тому розвиток цього проекту, по-перше, вирішує проблему економічної ефективності транспортування електроенергії, а, по-друге, зберігає довкілля, що робить ці території привабливими для розвитку туристичного бізнесу.
У рамках Національного пріоритету «Нова якість життя» розпочинається реалізація одразу 6-ти проектів: «Доступне житло», «Чисте місто», «Якісна вода», «Відкритий світ», «Місто майбутнього», «Нове життя»[3]. Це свідчить про особливе значення соціальних проблем для нинішньої України. Однак, не зважаючи на соціальну складову, їх реалізація не лише не передбачає використання бюджетних коштів, а й приносить прибуток державі. Основними завданнями даних проектів є:
- будівництво доступного житла (передбачається, що вартість такого житла буде коливатися у рамках 3-4 тис.грн. за 1кв.м, що є значно дешевше ринкової ціни);
- будівництво сучасних комплексів з переробки твердих побутових відходів;
- забезпечення населення питною водою (передбачено будівництво 23 000 систем очистки питної води; планується обладнати дитячі садки, школи і лікувальні заклади);
- створення національної інформаційно-комунікаційної мережі на основі технологій 4G, яка буде використана ,насамперед, для потреб шкільної освіти [3];
- формування стратегічного плану та проектів розвитку міста;
- якість охорони материнства і дитинства.
У свою чергу, для зазначених завдань щодо національних проектів вкрай важливим є їхня швидка реалізація, що є однією із складових економічних реформ в країні.
Отже, національні проекти – це ті економічні реформи, які спрямовані на вирішення найгостріших проблем у суспільстві. При реалізації національних проектів варто звернути увагу на необхідність поєднання економічних інтересів держави з інтересами якомога ширших верств населення, адже підвищення якості життя та добробуту українських громадян є ключовим завданням державної політики.
Згідно даних соціологічних досліджень, більше половини населення турбує зростання цін і в першу чергу, на продукти харчування. Від 30 до 40 відсотків громадян переймаються низькими зарплатами та безробіттям, підвищенням тарифів на послуги житлово-комунального господарства та відсутністю реального соціального захисту людей похилого віку, малозабезпечених, багатодітних сімей[4].
В умовах подолання наслідків фінансово-економічної кризи, обмеженості фінансових ресурсів, дефіциту державного бюджету, перед урядом постає важливе завдання із забезпечення відбору найпріорітетніших проектів, які держава має можливості впровадити.

Список використаних джерел:
1. В. Каськів «Для чого потрібні Національні проекти», 2011[Електроннийресурс] http://www.president.gov.ua/content/national_projects_kas.html
2. В. Шамаєв «Нацпроекти в Україні: інвестиційні чи соціальні?», 2010.
http://www.epravda.com.ua/columns/2010/08/10/244393/
3. Державне агентство з інвестицій та управління національними проектами України «Про Національні проекти». – 2010.
http://www.ukrproject.gov.ua/page/pro-natsionalni-proekti
4. О.О.Яременко «Науковий супровід соціальних проектів: ідеологія і структура процесу»//Український соціум. 2004. - №1(3). – с.76-87
http://www.politik.org.ua/vid/magcontent.php3?m=8&n=51&c=1100

 
Форум » Матеріали конференції 18.11.2011 » Ефективність бізнесу в умовах трансформації економіки » Кнігініцька Г., Роль національних проектів...
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: