Вівторок, 23.04.2024, 16:36
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Кооп Т., КЛЮЧОВІ АСПЕКТИ ТЕОРІЇ ДЕРЖАВИ І ПРАВА - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 18.11.2011 » Теорія та історія держави і права » Кооп Т., КЛЮЧОВІ АСПЕКТИ ТЕОРІЇ ДЕРЖАВИ І ПРАВА
Кооп Т., КЛЮЧОВІ АСПЕКТИ ТЕОРІЇ ДЕРЖАВИ І ПРАВА
conf-cvДата: Субота, 19.11.2011, 23:18 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Тетяна Кооп,



1 курс, спец. «Міжнародна інформація», д.ф.н.,
Наук.кер. – Звоздецька.О.Я,,
Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича,
м. Чернівці




КЛЮЧОВІ АСПЕКТИ ТЕОРІЇ ДЕРЖАВИ І ПРАВА



Вивчення процесу походження держави і права має не тільки пізнавальний, академічний, але і політико-практичний характер. Воно дозволяє глибше зрозуміти соціальну природу держави і права, їхні особливості і риси, дає можливість проаналізувати причини й умови їхнього виникнення і розвитку; дозволяє чіткіше визначити усі властивості їхніх функцій, які є основними напрямками їхньої діяльності, точніше установити їхнє місце і роль у житті суспільства і політичної системи. Сучасність не відрізняється від минулого і майбутнього [3, с.9]. Сьогодення, втілюючи в собі різнобічні, складні, а часом суперечливі тенденції минулого, заперечує віджиле, наділяє перспективне іншою якістю, породжує тим самим нові тенденції і явища, що закладають передумови майбутнього. Відповідно, щоб зрозуміти сучасні державу і право потрібно знати як вони виникли, які основні етапи пройшли у своєму розвитку на міжнародній арені, які причини впливали на їхнє утворення, становлення, розвиток, зміну їхньої форми і змісту.
Теорія держави і права вивчає розмаїтість першопричин утворення і розвитку держави і права. При цьому особливе значення надається зміні організаційно-виробничої структури суспільства. Кардинально ускладнилося в період розкладання первіснообщинного ладу буття суспільства, погроза його ослаблення, розпаду і навіть загибелі породжує необхідність в особі, що стоїть над ним, що регулює силу, а звідси й державу, що забезпечує її життєздатність і цілісність. Цей тривалий і складний процес поступово здобував усе більш чітко виражений політичний характер, що, в свою чергу, створювало відповідне місце і роль певної держави для інших. В міру поглиблення соціального розшарування населення механізм держави усе більш виявлявся у володінні верхів суспільства, що ставлять його на службу в першу чергу своїм інтересам.
Надалі необхідність держави і права обумовлюється всією сукупністю причин, зокрема, загальнонаціонального порядку. Держава і право виступають як визначене вираження цивільної спільності, здобуваючи при цьому ту чи іншу ступінь відносної самостійності [4, с.12]. Вони починають функціонувати багато в чому підкоряючись своїй внутрішній закономірності розвитку. Кожна країна формує неповторний, індивідуальний образ національної державності, який постає у такій іпостасі перед іншими країнами. Теорія держави і права, спираючись на наукові результати історичних досліджень, формулює, відкриває найбільш загальні закономірності розвитку і функціонування держави і права.
Предметом дослідження теорії держави і права є загальні та специфічні закономірності виникнення, розвитку та функціонування державно-правової дійсності в суспільстві. В її предмет слід включати загальну характеристику таких елементів, як навчальної дисципліни; держави; права; окремих державно-правових явищ з урахуванням спеціалізації теоретичних знань [4, с.15]. Таким чином, теорія держави і права вивчає об'єктивні закономірності держави і права, їх реальні постійні зв'язки, які безпосередньо відображають сутність цих явищ; держава і право є частиною суспільства, що досліджуються в їх єдності і взаємодії.
Як будь-яка з наук, теорія держави і права має систему методів, за допомогою яких досліджується і вивчається її предмет. Система цих методів складає методологію науки і навчальної дисципліни, в якій розрізняють філософський, загальнонауковий, спеціально-науковий методологічні рівні. Кожен рівень включає в себе відповідну групу методів, що використовуються теорією держави і права для пізнання її предмету.
Філософський (світоглядний) рівень методології, до якого належить матеріалістична діалектика, закони і категорії якої виступають методологічною основою пізнання державно-правових явищ. Слід задуматися про те, що в умовах ідеологічного плюралізму більш прийнятною є позиція німецьких вчених, які використовують у своїх роботах різні методології світоглядного рівня, а саме об'єктивізм, елементи марксизму, суб'єктивізм та ін. Спеціально-науковий рівень методології - система методів, властивих саме теорії держави та права [3, с. 27].
Отже, теорія держави і права- це загальнотеоретична наука, що включає систему методологічних знань про державно-правову дійсність, які відображаються у свідомості людини і досліджуються в процесі виникнення, розвитку, функціонування, призначення і сутності державно-правових явищ [1, с. 178].
У Конституції України підкреслюється, що загальновизнані принципи і норми міжнародного права і міжнародні договори України є складовою частиною її правової системи. А тому державні органи, посадові особи зобов'язані будувати свою діяльність відповідно до них [2, с. 26].
Список використаних джерел:
1. В.В. Головченко, В.С. Ковалівський. Юридична термінологія: Довідник. - К.: Юріком - Інтер, 2008.-224с.
2. Конституція України. - К:.1996.
3. Скакун О.Ф. Теорія держави і права: Підручник / Пер. з рос. — Харків: Консум, 2001. - 656 с.
4. О. В. Зайчук, Н. М. Оніщенко. Теорія держави і права. Академічний курс. Підручник. Київ.Юрінком Інтер, 2006.-688 с.
 
Форум » Матеріали конференції 18.11.2011 » Теорія та історія держави і права » Кооп Т., КЛЮЧОВІ АСПЕКТИ ТЕОРІЇ ДЕРЖАВИ І ПРАВА
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: