Пятниця, 19.04.2024, 17:21
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Терлецька Я., ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ МАЛОГО БІЗНЕСУ В УКРАЇНІ - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 29.04.2011 » Функціонування економічних систем в умовах глобалізаційних процесів » Терлецька Я., ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ МАЛОГО БІЗНЕСУ В УКРАЇНІ
Терлецька Я., ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ МАЛОГО БІЗНЕСУ В УКРАЇНІ
conf-cvДата: Середа, 04.05.2011, 21:09 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Ярослава Терлецька,


1курс, спец. «Міжнародна торгівля», д.ф.н.,
Наук. кер. – Власова Т.Р.,
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ,
м. Чернівці

ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ МАЛОГО БІЗНЕСУ В УКРАЇНІ


Питання щодо розвитку малого бізнесу в Україні стоїть досить гостро.Як і в постсоціалістичних країнах становлення і розвиток малого бізнесу набуває особливої актуальності, адже саме малий бізнес здатний ефективно вирішувати щонайгостріші економічні і соціальні проблеми. Адже саме приватні підприємці яких сьогодні в Україні нараховується понад 2,5 мільйона, а разом із членами родин – 4 мільйони осіб не бояться ризикувати та перемагати.
Саме цей сектор відіграє важливу роль у збагаченні бюджету країни в цілому. За одинадцять років існування спрощеної системи оподаткування кількість платників єдиного податку збільшилася майже у 14 разів – з 95 тисяч осіб до 1,3 мільйона осіб, а надходження до бюджету від його сплати зросли у 32 рази – з 127 мільйонів гривень у 1999 році до 4,1 мільярда гривень у 2009 році. При цьому «спрощенці» створили понад 1,2 мільйона робочих місць [1].
Отже, постає питання чому ж держава не створює належних умов для подальшого розвитку малого бізнесу. Адже прийнятий нещодавно податковий кодекс зовсім не сприяє цьому.
Проте на законодавчому рівні приймаються деякі закони щодо сприяння розвитку малого бізнесу, але в більшості вони лише формальні.У 1993 р. був заснований Державний інноваційний фонд і приймається довгострокова програма державної підтримки підприємництва. Але реальна допомога малому бізнесу на місцях – явище настільки рідке, що про початок позитивних змін в стереотипах поведінки чиновників говорити не доводиться. Спеціальних консультаційних пунктів, які могли б внести вагомий вклад до справи підтримки підприємців при місцевих органах державної влади поки немає.
Вельми гострою є проблема формування фінансової бази становлення і розвитку малого бізнесу. Для цього йому мають бути надані певні пільги. Це можуть бути пільги по оподаткуванню. Але податкова політика, що проводиться в нашій країні, не лише не ефективна, але економічно небезпечна. Вона йде врозріз зі встановленою в світі практикою і сучасними світовими тенденціями розвитку економіки. Адже в нашій країні, на відміну від інших крін світу, створюютьься всі перешкоди для розвитку підприємницької діяльності. Невиправдане високе оподаткування «вбиває» в Україні мале підприємництво (багаточисельні податки і побори нерідко залишають підприємству лише 5-10% отриманого прибутку, а інколи воно і зовсім стає неприбутковим). До теперішнього часу зроблені лише перші кроки в правовому і організаційному забезпеченні формування малого підприємництва як особливого сектору економіки України. Дієвої системи стимулювання утворення малих підприємств не існує, як немає і господарського механізму їх підтримки [2].
Отже, питання що стосується розвитку малого бізнесу бізнесу в Україні є дійсно досить актуальним. В основному через те, що існують різні перепони на шляху розвитку підприємницької діяльності. На жаль, всі ці перешкоди, як би це не було парадоксально, створюються урядом держави, який навпаки повинен сприяти його розвитку.
Список використаних джерел:
1. Сорока Ю. Останні дні малого бізнесу в Україні / Юрій Сорока // Економічна правда. – 2010. – 15.07.2010.
2. Федоренко С.В. Проблеми розвитку малого бізнесу в Україні / С.В. Федоренко // Економіка та держава. – 2008. – № 5.

 
Форум » Матеріали конференції 29.04.2011 » Функціонування економічних систем в умовах глобалізаційних процесів » Терлецька Я., ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ МАЛОГО БІЗНЕСУ В УКРАЇНІ
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: