Пятниця, 29.03.2024, 01:48
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Волошинський А., ОРГАНІЗАЦІЯ ОБЛІКУ ДОХОДІВ - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 29.04.2011 » Розвиток теорії і методики обліку, аналізу та аудиту » Волошинський А., ОРГАНІЗАЦІЯ ОБЛІКУ ДОХОДІВ
Волошинський А., ОРГАНІЗАЦІЯ ОБЛІКУ ДОХОДІВ
conf-cvДата: Середа, 04.05.2011, 22:19 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Андрій Волошинський,


6 курс, спец. “Облік і аудит”, д.ф.н.
Науковий керівник Труфіна Ж.С.
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ
м. Чернівці

ОРГАНІЗАЦІЯ ОБЛІКУ ДОХОДІВ


Організація обліку доходів, витрат і фінансового результату являється важливими статтями обліку діяльності підприємства, оскільки саме вони характеризують розвиток чи занепад його господарської діяльності. Методологічні засади формування в бухгалтерському обліку інформації про доходи підприємства та її розкриття у фінансовій звітності регламентуються:
П(С)БО 1 “Загальні вимоги до фінансової звітності”; П(С)БО 3 “Звіт про фінансові результати”; П(С)БО 15 “Дохід”; Інструкція про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань і господарських операцій підприємств і організацій.
У зв’язку з прийняттям національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку змінився підхід до формування доходів і витрат підприємств і порядок розкриття інформації про них у фінансовій звітності. При дослідженні основних термінів про доходи, що застосовуються, спостерігаються деякі невідповідності.
Відповідно до П(С)БО 1 та 3 доходи – це збільшення економічних вигод у вигляді надходження активів або зменшення зобов’язань, які призводять до зростання власного капіталу (за винятком зростання капіталу за рахунок внесків власників) [1, 3].
Бухгалтерський облік доходів підприємства має забезпечити не тільки об’єктивне відображення в синтетичному та аналітичному обліку доходів від основної та операційної діяльності, ефективний аналіз доходів, а й правильне визначення фінансового результату підприємства від господарської діяльності.
Для обліку доходів і результатів різних видів діяльності Планом рахунків передбачено рахунки класу 7 “Доходи і результати діяльності”. Найменування рахунків і субрахунків, що відведені для узагальнення інформації про доходи, показують склад доходів, які можуть бути віднесені до конкретного виду діяльності. У кінці звітного періоду підприємство визначає фінансовий результат діяльності, а обороти за цими рахунками є основою для заповнення форми № 2 “Звіт про фінансові результати”.
Для накопичення інформації про доходи підприємства Планом рахунків передбачено сьомий клас рахунків. Клас 7 “Доходи і результати діяльності” призначений для узагальнення інформації про доходи і результати діяльності підприємства. Рахунки з номера 70 по 78 – це рахунки доходів. Рахунок 79 “Фінансові результати” призначений для узагальнення інформації про результати діяльності підприємства. Рахунки цього класу є пасивними (крім рахунку 79 “Фінансові результати” та субрахунку 704 “Вирахування з доходу”).
У П(С)БО 15 “Дохід” сказано, що склад доходів, що відносяться до відповідної групи, встановлено у П(С)БО 3 „Звіт про фінансові результати”.
Отже, доходи відображають у Звіті про фінансові результати, який є однією з головних форм фінансової звітності, оскільки дана форма не лише надає інформацію про доходи, витрати і фінансові результати, але й дає змогу користувачам, як зовнішнім, так і внутрішнім, оцінити результати діяльності підприємства в минулому, його прибутковість, можливість ефективно використовувати ресурси або ступінь ризику недосягнення очікуваної рентабельності підприємства.
Виходячи з того, що інформація, яка надається у фінансовій звітності, повинна бути дохідлива, доречна і достовірна, особливо важливим є уникнення помилок та перекручень показників Звіту про фінансові результати.
Слід зазначити, що у Звіті про фінансові результати дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) відображається за принципом брутто, тобто без вирахування наданих знижок, повернення проданих товарів, комісійних винагород та інших сум, що підлягають виключенню з доходів, для відображення яких призначена стаття “Інші вирахування з доходу”. Виділення окремим показником чистого доходу від реалізації дозволяє визначити його суму після вирахування ПДВ, акцизного збору, інших сум, які не є доходом підприємства. Крім того, повернення товару не є доходом підприємства, отже, немає необхідності наводити цей показник безпосередньо у Звіті.
Незважаючи на те, що фінансова звітність – це бухгалтерська звітність, а, отже, повинна містити показники, сформовані за даними бухгалтерського обліку. Стаття 3 Закону “Про бухгалтерський облік і фінансову звітність в Україні” передбачає, що фінансова, податкова, статистична та інші види звітності, які використовують грошовий вимірник, мають ґрунтуватися на даних бухгалтерського обліку, продовжують існувати неоднозначні підходи при визначенні кінцевого результату діяльності підприємства в системі бухгалтерського обліку для цілей оподаткування.
Здійснивши аналіз основних нормативних документів можна зробити висновки, чіткого визначення формулювання доходу в нормативних актах не визначено. Національні П(С)БО, Закон про бухгалтерський облік та фінансову звітність наводять різні формулювання доходу, що ускладнює його точне визначення; не всі методологічні засади П(С)БО 15 “Дохід” застосовуються на практиці, що веде до труднощів в складанні Звіту про фінансові результати.

Список використаних джерел:

1. Загальні вимоги до фінансової звітності [Текст]: положення (стандарт) бухгалтерського обліку 1. – [Чинний від 1999-03-31] – Офіц. вид. – К.: Уряд. вид-во, 1999. №87. - (Офіційне видання Міністерства фінансів України).
2. Дохід [Текст]: положення (стандарт) бухгалтерського обліку 15: [чинний від 1999-11-29] / Офіц. вид. – К.: Уряд. вид-во, 1999. №290. - (Офіційне видання Міністерства фінансів України).

 
Форум » Матеріали конференції 29.04.2011 » Розвиток теорії і методики обліку, аналізу та аудиту » Волошинський А., ОРГАНІЗАЦІЯ ОБЛІКУ ДОХОДІВ
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: