Пятниця, 29.03.2024, 08:58
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Пушкар І., ПРОБЛЕМИ ВАЛЮТНОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ... - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 14-15.12.2010 » Роль фінансово-кредитної системи у розвитку економіки країни » Пушкар І., ПРОБЛЕМИ ВАЛЮТНОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ...
Пушкар І., ПРОБЛЕМИ ВАЛЮТНОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ...
conf-cvДата: Середа, 15.12.2010, 15:32 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Ірина Пушкар


Наук. кер. – Урсакій Ю.А.,
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ.
м. Чернівці


ПРОБЛЕМИ ВАЛЮТНОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ ТА ШЛЯХИ ЇЇ ПОДОЛАННЯ


Розвиток валютної системи в України є актуальним питанням, оскільки від того, наскільки швидко будуть вирішуватись проблеми, які виникають у валютних відносинах, буде залежати розвиток економіки в цілому.
Особливості формування валютної системи України.[3,с.283]Фор¬мування валютної системи України розпочалося одночасно з формуванням національної грошової системи, складовою якої вона є. Уже Законом України «Про банки і банківську діяль¬ність», ухваленому 1991 р., були сформовані деякі правові норми щодо організації валютного регулювання і контролю в Україні: установлено ліцензування НБУ комерційних банків на здійснен¬ня операцій в іноземній валюті; дозволено НБУ купувати і продавати іноземну валюту, представляти інтереси України у відносинах з центральними банками інших країн та у міжнарод¬них валютно-фінансових органах; зобов'язано НБУ організувати накопичення та зберігання золотовалютних резервів. Це були перші кроки до перетворення НБУ в центральний орган валютного регулювання країни.
На жаль, валютні проблеми вирішуються в Україні вкрай повільно і наштовхуються на великі труднощі. Слабкий експортний потенціал не забезпечує достатніх валютних надходжень у країну, а відсутність нормальної економічної ситуації примушує експортерів приховувати валюту за кордоном, оскільки у них немає гарантій вільного розпорядження своїми валютними коштами й необхідних стимулів до їх інвестування в національну економіку. Зроблені лише перші кроки до організації системи купівлі валюти Національним і комерційними банками, торгівлі валютою за участю держави та її структур, функціонування української валютної біржі.
Розбалансованість механізму валютних операцій не дає змоги звести валютний та платіжний баланси України. Таким чином, неефективна валютна політика є фактором, що дестабілізує економіку, й одним із могутніх джерел інфляції.
Включення валютних стабілізаторів у зовнішньоекономічний механізм забезпечило б значною мірою створення умов для зниження курсу вільно конвертованої валюти відносно української гривні, формування передумов для її повної конвертованості, рееміграції валютних коштів в Україну, залучення іноземної валюти в країну тощо.
Отже, для успішного функціонування валютної системи України є ряд ключових умов, виконання яких забезпечить зміцнення валютної системи та економіки в цілому. До них належать:
1. Забезпечення відповідної ліквідності. Ця умова припускає існування офіційних валютних резервів України, які приймають участь у міжнародній торгівлі. Також потребує стимулів для того, щоб комерційні банки, які діють в якості дилерів, що торгують іноземною валютою, мали достатні її резерви для забезпечення потреб приватного сектору;
2. Дія механізму вирівнювання (регулювання). Ця умова потребує, щоб: Україна проводила економічну та фінансову політику, яка б сприяла підтриманню збалансованої системи платежів; фінансові механізми забезпечували регулювання платіжного балансу; держава сприяла збереженню рівноваги на валютному ринку України.
3. Впевненість у національній грошовій системі. Якщо фірми та інвестори приватного сектору будуть впевнені у тому, що держава проводить політику, яка веде до збалансованої системи платежів, вони будуть мати довіру до системи. Міжнародні організації, такі як МВФ, намагаються сприяти проведенню такої політики в Україні. У доповнення до цього Україна повинна докласти всіх необхідних зусиль, щоб викликати довіру до національної грошової системи.
Список використаних джерел:
1. Закон України «Про банки і банківську діяльність» від 7 грудня 2000 р.
2. Закон України «Про Національний банк України» від 20 травня 1999р.
3. Гроші і кредит: Підручник. – 3-тє вид., перероб. І доп./ М.І.Савчук, А.М.Мороз, М.Ф.Пуховкіна та ін.; За заг.ред. М.І.Савлука. – К.: КНЕУ, 2002. – 598с.
 
Форум » Матеріали конференції 14-15.12.2010 » Роль фінансово-кредитної системи у розвитку економіки країни » Пушкар І., ПРОБЛЕМИ ВАЛЮТНОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ...
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: