Пятниця, 29.03.2024, 14:15
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Якубовська М., МЕТОДИ ОБЛІКУ ДОХОДІВ ПІДПРИЄМСТВА - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 14-15.12.2010 » Розвиток теорії та методики обліку, аналізу та аудиту » Якубовська М., МЕТОДИ ОБЛІКУ ДОХОДІВ ПІДПРИЄМСТВА
Якубовська М., МЕТОДИ ОБЛІКУ ДОХОДІВ ПІДПРИЄМСТВА
conf-cvДата: Середа, 15.12.2010, 14:12 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Якубовська Марта


Наук.кер. – Романчук А.Л.,
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ,
м. Чернівці


МЕТОДИ ОБЛІКУ ДОХОДІВ ПІДПРИЄМСТВА


У системі обліку інформація про доходи підприємства є дуже цінною, багатогранною і швидкоплинною. Адже вона відіграє суттєву роль у забезпеченні формування стратегії й тактики будь-якого підприємства.
Питанням обліку доходів підприємства приділяли увагу як вітчизняні, так і зарубіжні вчені-обліковці й практики, зокрема: Ф.Бутинець, Б.Валуєв, С. Голов, В.Єфіменко, М.Кужельного, М. Пушкар, В.Сопко, Ч. Гаррісон, К. Друрі, Р. Ентоні, В.І вашкевича, Р. Каплан та інші. Проте ці проблеми настільки багатоаспектні, що були і залишаються актуальними для багатьох наукових пошуків.
Важливим питанням для кожного підприємства є правильне обрання методу обліку доходів, що є його власною прерогативою.
Якщо методів обліку витрат і калькулювання собівартості продукції близько двох десятків, то методів обліку доходів у фінансовому обліку лише три: 1) метод обліку за фактом поставки продукції замовнику; 2) метод обліку доходу за етапами виконання контракту; 3) касовий метод обліку доходів. Слід відмітити про наявність ще одного метода – метод обліку валових доходів, що використовується в оподаткуванні, за першою подією (або за поставкою продукції до замовника, або за надходженням коштів від замовника).
Використання методу обліку доходу за фактом поставки продукції замовнику, передбачає визнання доходу в моментом його нарахування. Тобто постачальник передає права власності та обов’язки, пов’язані з реалізованою продукцією, замовнику, а останній оплачує авансом або має намір оплатити вартість цієї продукції.
В податковому обліку датою виникнення валового доходу з поставки товарів переважно вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що відбулася раніше: дата зарахування коштів від покупця на банківський рахунок платника податку як оплата за товари, що повинні бути поставлені або дата оприбуткування грошових коштів в касі платника податку (дата інкасації готівкових коштів у банківській установі, що обслуговує платника податку).
Метод обліку доходу за етапом виконання контракту передбачає поетапне визнання доходу відповідно до виконання завершених етапів робіт з оплати їхньої вартості замовником у зв’язку із зазначеними термінами будівництва і високою його вартістю. За цієї ситуації виконавець отримує право власності на одержані ним доходи, проте право на відчуження об’єкта будівництва не наступає, адже об’єкт перебуває у стані добудови. Виконавець з отриманого ним доходу сплачує ПДВ і списує витрати, пов’язані із завершеним етапом.
Касовий метод обліку доходу передбачає, що визнання доходу відбувається в момент одержання коштів від замовника і дотримання договірних зобов’язань постачальником щодо постачання продукції. У цьому разі постачальник отримує право власності на одержані ним доходи і право на відчуження реалізованих активів, здійснення витрат, що відповідають одержаним доходам.
Ми вважаємо, що серед перелічених методів саме касовий метод обліку доходу найбільш обґрунтований з позиції теорії оподаткування підприємств, хоча в Україні цей метод обліку доходу використовують не часто, а лише у випадках, передбачених п. 11.11 ст. 11 Закону України «Про податок на додану вартість»[2] і п. 11.3.5 ст. 11 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємства» [1].
Як стверджує В.А. Дерій, використання в обліковій практиці лише трьох методів обліку доходів в сучасних кризових умовах є не достатньою та потребує подальших наукових пошуків з метою виявлення та обґрунтування більш досконалих методів [3, с. 122]. Але чи варто нагромаджувати бухгалтерів величезною кількістю методів та ускладнювати процес вибору найбільш оптимального для підприємства? На нашу думку, доречно не створювати нові методи, а адаптувати існуючі до сьогоденної економічної ситуації в країні.

Список використаних джерел:
1. Про оподаткування прибутку підприємств: Закон України: № 283/97 від 22 травня 1997 р. (з наступними змінами і доповн.) [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http: // www.rada/gov.ua
2. Про податок на додану вартість : Закон України № 168/97-ВР від 03 квітня 1997 р. : (з наступними змінами і доповн.) [Електронний ресурс]. – Режим доступу : http: // www.rada/gov.ua
3. Дерій В.А. Витрати і доходи підприємств у системі обліку та контролю: [монограф.] / В.А. Дерій. – Тернопіль: ТНЕУ, «Економічна думка», 2009. – 272с.

 
Форум » Матеріали конференції 14-15.12.2010 » Розвиток теорії та методики обліку, аналізу та аудиту » Якубовська М., МЕТОДИ ОБЛІКУ ДОХОДІВ ПІДПРИЄМСТВА
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: