Пятниця, 29.03.2024, 00:31
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Тунек М., Іноземні інвестиції в розбудові економіки України - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 14-15.12.2010 » Проблеми формування інвестиційного клімату в економічній системі України. » Тунек М., Іноземні інвестиції в розбудові економіки України
Тунек М., Іноземні інвестиції в розбудові економіки України
conf-cvДата: Середа, 15.12.2010, 11:59 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Марія Тунек,


Наук.кер.-Соколюк О.В.
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ
м.Чернівці


Іноземні інвестиції в розбудові економіки України: панацея чи небезпека


Іноземні інвестиції в розбудові економіки України: панацея чи небезпека
Іноземні інвестиції відіграють важливу роль в економічному розвитку будь-якої країни незалежно від рівня її економічного розвитку та сприяють економічному зростанню приймаючої економіки на основі ефективнішого використання національних ресурсів. Проблема залучення іноземних інвестицій до економіки України набуває національної визначеності у контексті особливостей і відмінностей її трансформаційних процесів.
Питанням вирішення інвестиційних питань української економіки остан¬нім часом присвячується досить багато наукових праць. Дослідження проб¬лем інвестиційного забезпечення української економіки займаються такі вчені як Беліма М. [2], Кізина Г. [3], Кулік О. [4], Фомін С. [5] та інші.
Метою роботи є дослідження особливостей залучення іноземних інвестицій у економіку України, їхню користь чи шкідливість у системі економічного розвитку.
Іноземні інвестиції являють собою всі види майнових та інтелектуальних цінностей, що вкладаються в об'єкти інвестування іноземними інвесторами підприємницької та інших видів діяльності з метою отримання прибутку (доходу) або досягнення соціального ефекту. Іноземні інвестори є суб'єктами міжнародних економічних відносин, котрі вкладають власні та запозичені кошти в об'єкти інвестування [2, с.29].
Залучення іноземних інвестицій впродовж багатьох років є пріоритетним напрямом розвитку економіки України, який в умовах економічної кризи потребує особливої уваги з боку держави.
Переваги України щодо перспектив залучення іноземних інвестицій полягають в тому, що країна має великий внутрішній ринок, високий рівень кваліфікації трудових ресурсів, наявний значний промисловий і сільськогосподарський потенціал, а також вигідне геополітичне розташування на перехресті торгових шляхів Європи й Азії.
Іноземні інвестори мають певні інтереси щодо вкладання капіталів в економіку України.
Динаміка надходження іноземних інвестицій в Україну показує, що загальний обсяг прямих іноземних інвестицій в Україну, станом на 1.01.2010, становить 40026,8 млн. дол. США. Із європейських країн надійшло 30525,4 млн. дол. США (79,1% загального обсягу), з країн СНД 3897,7 млн. дол. США (10,1%), з інших країн світу – 4167,9 млн. дол. США (10,8%) [7].
Відповідно, найбільша частка іноземних інвестицій в Україні належить Кіпру (21,3%, 8220,0 млн. дол. США).
Обсяг прямих іноземних інвестицій на одного мешканця України за період з 2001 року зріс майже у дев'ять разів, а саме з 94 дол. США у 2001 році до 829 дол. США у 2009 році.
Аналіз стану іноземного інвестування в Україні дає можливість зробити наступні висновки:
- іноземні інвестиції найбільш активно і стабільно йдуть у галузі, де вже інтенсивно здійснюються капіталовкладення, забезпечуючи динамічне зростання економіки і швидке удосконалення економічної структури; тобто іноземні інвестиції притягуються інвестиціями внутрішніми, перспективами зростання прибутків;
- іноземні інвестиції спрямовуються в ті країни, де їх бажають використати як інструмент економічних реформ, де уряди країн вже практично довели власну спроможність здійснювати такі реформи за рахунок власних джерел;
- за рахунок іноземних інвестицій можна досягти значних успіхів у модернізації та динамізації розвитку окремих підприємств, виробництв і навіть галузей, у розвитку експортного потенціалу, проте, спираючись головним чином на них, неможливо досягти стабільного і якісного зростання економіки в цілому, особливо в найбільш сучасних, високотехнологічних секторах [3, с.124].
Отже, жодна з країн не зазнавала успіху, якщо підпорядковувала свою економічну політику лише залученню іноземних інвестицій за будь-яку ціну. Іноземні інвестиції - це не панацея, а один із компонентів високоефективного розвитку. Як результати академічних досліджень, так і експертні оцінки свідчать, що на сьогодні іноземні інвестиції суттєво не впливають на стан національної економіки України та відчутно не сприяють розв'язанню завдань, визначених як пріоритетні: реструктуризації економіки, технологічного оновлення виробництва і подолання залежності від імпорту. Забезпечення розширеного відтворення національної економіки - це складний і довготривалий процес, в якому нарощування обсягів залучення іноземних інвестицій є однією із складових, і скоріше наслідком, ніж необхідною передумовою.
Список використаної літератури
1. Про інвестиційну діяльність. Закон України від 18 вересня 1991 року.
2. Беліма М. Регіональний розвиток України та прямі іноземні інвестиції// Економіка, Фінанси, Право. - 2008. - № 12. - С. 29-32.
3. Кізина Г. О. Іноземне інвестування в умовах інтеграції України // Фінанси України. - 2009. - № 10. - С. 118-125.
4. Кулік О. О. Іноземні інвестиції в економіку України // Український географічний журнал. - 2009. - № 1. - С. 9-11.
5. Фомін С. С. Чи потрібні нам іноземні інвестиції?// Політика і час. - 2009. - № 3. - С. 26-29.
 
Форум » Матеріали конференції 14-15.12.2010 » Проблеми формування інвестиційного клімату в економічній системі України. » Тунек М., Іноземні інвестиції в розбудові економіки України
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: