Середа, 24.04.2024, 15:25
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Даниловська О., Виробничі системи «Точно в термін» - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 14-15.12.2010 » Менеджмент та маркетинг як фактори розвитку підприємницької діяльності » Даниловська О., Виробничі системи «Точно в термін»
Даниловська О., Виробничі системи «Точно в термін»
conf-cvДата: Середа, 15.12.2010, 11:26 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Даниловська О.М.


Науковий керівник: Бутирська І.В., Іванович О.С.
ЧТЕІ КНТЕУ


Виробничі системи «Точно в термін»


Актуальність теми полягає в запровадженні ефективних технологій щодо скорочення часу на розподіл витрат, підвищення якості продукції, зниженню загального рівня витрат, підвищення технологічності та ефективності виробничих процесів, зменшення запасів на складах, зменшення виробничого циклу, встановлення довгострокових контрактів з покупцями, зменшення кількості постачальників та часу на переговори з ними. Все це дає можливість підприємствам підтримувати належний рівень конкурентоспроможності та забезпечити збереження позицій на ринку. Для цього їм необхідно переглядати існуючі принципи функціонування підприємства. Як показує світовій досвід одною з дієвих систем виробничого розвитку являється система «точно в термін».
Дану тему досліджували такі науковці як: Л.Геловей, Р.Чейз, Р. Якобс, І. Аверчев, В. Домбровський, Р.Коршикова, В. Каримов та інші.
Метою роботи є визначення поняття виробничої системи «точно в строк» та як вона впливає на загальні показники підприємства.
Найбільш поширеною у світі концепцією є концепція «just-in-time» - JIT («точно в термін»). Появу цієї концепції відносять до кінця 1950-х років, коли японська компанія Тойота Моторс, а потім й інші автомобілебудівні фірми Японії почали активно впроваджувати мікрологістичну систему «точно в термін».
Первісним гаслом концепції JIT було потенційне виключення запасів матеріалів, компонентів і напівфабрикатів у виробничому процесі зборки автомобілів та їхніх основних агрегатів.
Вихідною постановкою було те, що, якщо виробничий розклад заданий, тоді можна так організувати рух матеріальних потоків, що всі матеріали, компоненти й напівфабрикати будуть надходити в потрібній кількості, у потрібне місце (на складальній лінії - конвеєрі) і точно в призначений термін для виробництва або зборки готової продукції.
При такій постановці страхові запаси, що іммобілізують кошти фірми, виявлялися не потрібні.
Враховуючи широку експансію JIТ підходу в різні сфери сучасного бізнесу, можна дати наступне його визначення: [4]
Система «точно в термін» є системою планування матеріально-технічного постачання, що передбачає повну синхронізацію із виробничим процесом. В рамках цієї системи сировина, напівфабрикати, що комплектують вироби, подаються невеликими партіями безпосередньо на потрібні ланки виробничого процесу, оминаючи складські приміщення, а готова продукція відвантажується споживачам безпосередньо по мірі завершення виробництва.
Цілями системи є: запобігти збоям і порушенням процесу виробництва; зробити систему гнучкішою; скоротити час підготовки до процесу і всі виробничі строки; звести до мінімуму матеріальні запаси; усунути необґрунтовані витрати.
Проектування і виробництво в системі JIT є основою для виконання вище перерахованих цілей. Ця основа складається з чотирьох формуючих блоків (рис.1).
Ідеологія JIT ґрунтується на використанні тільки тієї кількості устаткування, яке потрібне для виконання робіт, на оптимальній чисельності робітників, на мінімальних розмірах партій, а також на звільненні простору цехів, зменшенні числа всіляких контейнерів, розкиданих по території підприємства, на відході від засміченості і повсюдного спеціалізованого контролю. В результаті планування процесів може бути зведене до мінімуму, а у виконанні планів система дозволяє послідовно і досить легко мінімізувати втрати, затримки в часі на кожному кроці просування матеріальних потоків від отримання початкових матеріалів до доставки продукції кінцевим споживачам.[5]


Рис.1 Формуючі блоки системи JIT
Основними джерелами зниження витрат виробництва і реалізації продукції є: зниження витрат сировини, матеріалів, палива і енергії на одиницю продукції; зменшення розміру амортизаційних відрахувань, що припадають на одиницю продукції; зниження витрат заробітної плати на одиницю продукції; скорочення адміністративно-управлінських витрат; ліквідація непродуктивних витрат і втрат.
Система організації виробництва “just in time“ знижує витрати виробництва за рахунок бездефектного виготовлення продукції. Сутність її полягає в тому, що комплектуючі вироби, деталі поставляються споживачу у визначене місце, у потрібний час, у необхідній кількості. Якщо попадаються браковані деталі, виробничий процес зупиняється, тому що запасів на робочому місці немає.
Система “just in time “ сприяє зниженню витрат на двох напрямках:
• знижуються витрати на складування і збереження напівфабрикатів і в споживача, і у виробника. Останній крім того знижує витрати на реалізацію.
• застосування системи неможливе без забезпечення бездефектного виготовлення продукції в постачальника. [6]
Як вже зазначалось, система «точно в термін» вперше була запропонована та випробувана на підприємствах Toyota. Вона була введена у 1962р. на підприємствах Toyota. На заводах всі процеси автоматизовані. Деталі для збірки на конвеєрі доставляються не зі складу, а прямо з вантажівок постачальників, які, у свою чергу, точно вчасно під'їжджають до заводу. Особлива філософія на заводах Toyota вироблена відносно контролю якості виробництва. Якщо робочий допустив або побачив хоч найменший брак в збірці або відхід від стандартів виробництва, то він зупиняє увесь конвеєр для усунення непорядку на місці.
На підприємствах Toyota дуже багато уваги приділяють інтеграції праці робітників. На заводі є спеціальне впровадження, "пока-йоке" — автоматизований пристрій, покликаний не допускати появи браку. Компанія піклується про підвищення свідомості і професійних навичок кожного окремо узятого робочого. Існує Toyota Global Production Centre — місце, де проходять навчання робочі заводів Toyota, причому як японських, так і зарубіжних. На початку навчання конкретній операції їм показують, що відбудеться, якщо деталь буде зібрана неправильно.
Виробничий процес також ґрунтується на командній роботі. Сенс командної роботи полягає у підвищені зацікавленості робітників у результатах роботи усієї виробничої лінії. Аналізуючи недоліки системи "точно вчасно", можна виокремити такі: складність забезпечення високої узгодженості між стадіями виробництва продукції; значний ризик зриву виробництва і реалізації продукції.[5]
Основними перевагами системи JIT: зменшення рівня запасів, а відповідно й капіталовкладень; значно менше часу потрібно для закупівлі та збереження матеріалів, тому надійність виконання замовлення збільшується; покращення якості виробництва; зменшення капітальних витрат на утримування складських приміщень для запасів; зниження ризику морального старіння запасів; зменшення обсягів документації.[2, c.163]
Система just-in-time використовується такими відомими фірмами, як "Дженерал моторс" (США), "Рено" (Франція), "Крафт, Інк.", корпорацією "ЗМ" та ін. Аналіз досвіду ряду фірм Західної Європи, що запровадили систему, показує, що вона дає можливість зменшити виробничі запаси на 50%, товарні запаси – на 8% при значному прискоренні оборотності оборотних коштів і підвищенні якості продукції.
До українських компаніях, які практикують системи «точно в термін» можна виділити такі, як ”Сармат”, ЗАТ ”Чумак”, ”Львівська політехніка”, ЗАТ ”АВК”, ”Торговий дім Харківський жиркомбінат”, ”Торговий дім Львівський жиркомбінат”, ”Агрокосм”, ”Кримський ТИТАН”, ”Сан Інтербрю Україна”, ”Ніссан Мотор Україна”, ”Криворізький завод гірничого обладнання”, ”Крафт Фудз Україна”.
Першим виробником в Україні, який перейшов на систему «точно в термін» є ЗАТ «Чумак». Це призвело до випуску виробничих партій невеликого розміру, скорочення часу підготовки до виробництва, обмеження об'єму незавершеного виробництва.[5]
Отже, сьогодні система оперативного управління JIT широко використовується для управління виробничими системами в умовах випуску великих об'ємів різноманітної продукції (типове виробництво, що повторюється). Основним напрямком діяльності системи управління виробництвом JIT є покращення якості, скорочення часу роботи обладнання, устаткування, машин, зміни технології виробництва, зниження матеріальних запасів.

Список використаної літератури:
1. «Точно вовремя» для рабочих. – М.: Институт комплексных стратегических исследований, 2007. – 122 с.
2. Гевко І.Б. Операційний менеджмент: Навч. посіб. – К.: Кондор, 2005- 228с.
3. Пономарьова Ю.В. Логістика: навч. посіб. Київ: Центр навчальної літератури, 2003. – 192с.
4. Розвиток мікрологістичних концепцій і систем у виробництві. Виробнича логістика. // www.logistics-gr.com/index.php?
5. Досвід впровадження логістичної концепції виробництва // www.nbuv.gov.ua/portal/natural/Vchnu/Ekon/2009_4_2/.../250-253.pdf
Система Just-In-Time // www.rusnauka.com/2.../10_56759.doc.htm

 
Форум » Матеріали конференції 14-15.12.2010 » Менеджмент та маркетинг як фактори розвитку підприємницької діяльності » Даниловська О., Виробничі системи «Точно в термін»
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: