Субота, 20.04.2024, 08:39
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Кондрієвич С., ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ОФШОРНОГО БІЗНЕСУ... - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 14-15.12.2010 » Аспекти міжнародної інтеграції України в контексті глобалізаційних процесів » Кондрієвич С., ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ОФШОРНОГО БІЗНЕСУ...
Кондрієвич С., ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ОФШОРНОГО БІЗНЕСУ...
conf-cvДата: Вівторок, 14.12.2010, 15:11 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Кондрієвич Світлана


Наук. кер. – Ковалевич Д. А.
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ
М. Чернівці

ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ОФШОРНОГО БІЗНЕСУ В СУЧАСНІЙ ЕКОНОМІЦІ



Сучасний офшорний бізнес дуже складний, в його схемах використовуються як класичні офшори, так і респектабельні країни з високою транспарентністю бізнесу, які дають певні привілеї для нерезидентів. Сьогодні налічується 40-45 класичних офшорів, з урахуванням тісно пов'язаних з ними держав їх загальне число зростає до 100. А це майже половина держав світу [2].
Офшорний бізнес набуває все більш багатогранних практичних аспектів в сучасній економіці. Такий стрімкий розвиток взаємовідносин в даній сфері бізнесу, пояснюється його численними перевагами. Чималого інтересу і актуальності набувають компанії, розташовані в класичних офшорних зонах. В останні 20 років їх вплив в русі світових капіталів і інших активів значно зріс. У 90-і роки офшори контролювали 20% загальній вартості світового багатства, в них розміщувалося майже 22% зовнішніх банківських активів[4].На сьогоднішній день в офшорних зонах локалізовано до 60% світових грошових потоків, через ці зони проходить близько половини фінансових трансакцій[5]. Офшорний бізнес має багато спірних питань, що пов’язані з недосконалою законодавчою базою, а також низьким рівнем усунення проблемних ситуацій здійснення офшорного бізнесу.
Офшорне підприємництво є ефективним засобом підвищення прибутковості міжнародних господарських операцій, оскільки дозволяє економити значні суми на сплаті податків. Саме це, а також майже повна відсутність у податкових гаванях державного контролю за діяльністю підприємств із офшорним статусом, обумовили їх поширення у бізнесовій практиці підприємців усіх країн світу. Міжнародна фінансова статистика засвідчила той факт, що сьогодні на офшорний сектор у світовій економіці припадає 20% усіх обсягів банківських операцій, до 7% світової торгівлі товарами й послугами, тоді як безподаткові території населяє близько 0,4% людства, господарство офшорних зон дає лише 0,7% світового ВВП. Створено індустрію офшорних фінансових установ, яка щорічно обслуговує до трьох чвертей фінансових потоків світу. Деякі з цих фінансових центрів конкурують за обсягами закумульованих активів з Лондоном, Нью-Йорком і Токіо[4].
Отже, на сучасному рівні розвитку економіки, офшорний бізнес став регулятором цін експортно – імпортних контрактів, передачі устаткування в лізинг, стабілізації платежів.
Окремі юрисдикції, включаючи офшорні, ведуть конкурентну боротьбу, насамперед, у сфері лібералізації оподаткування і умов розвитку бізнесу[2].
Про значення офшорного бізнесу досі тривають суперечки в сучасній економіці. Та незважаючи на це, в світі збільшується число компаній, які користуються безподатковими режимами. Найбільший приріст спостерігається в тих офшорних юрисдикціях, які швидше пристосувалися до нових умов, стали прозорішими і готові брати участь в обміні інформацією з державними органами зацікавлених країн. Не залишається сумнівів, що офшорний бізнес в майбутньому збереже серйозний вплив на розвиток світової економіки.
Список використаної літератури:
1. Закон України „Про оподаткування прибутку підприємств” №283/97-ВР від 22.0. 5.97 р. зі змінами та доповненнями.
2. Васильченко З. М. Офшор-бізнес та його економічна сутність // Вісник. — К., 2000. — Вип.46. — С.8–10.
3. Розпорядження Кабінету Міністрів України «Про перелік офшорних зон» від 24.02.2003 р. № 77-р
4. Cassard M. The Role of Offshore Centers in International Finansial Intermediation. IMF Working paper. 1994. № 107.
5. McCann H. Offshore finance. Camridge, 2006. P.xi.
1.

 
Форум » Матеріали конференції 14-15.12.2010 » Аспекти міжнародної інтеграції України в контексті глобалізаційних процесів » Кондрієвич С., ТЕНДЕНЦІЇ РОЗВИТКУ ОФШОРНОГО БІЗНЕСУ...
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: