Четвер, 28.03.2024, 14:02
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Самбур Анна,. Особливості безробіття в регіональному аспекті - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 21-22.05.2009 » Трансформація економічної системи регіону в умовах євроінтеграції » Самбур Анна,. Особливості безробіття в регіональному аспекті
Самбур Анна,. Особливості безробіття в регіональному аспекті
conf-cvДата: Четвер, 21.05.2009, 16:59 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Самбур Анна,

Наук.кер. – Вардеванян В. А.,
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ,
м. Чернівці


Особливості безробіття в регіональному аспекті Чернівецької області


Ринкова трансформація економіки в Україні загострила і актуалізовала проблему безробіття. З одного боку, перехід до ринкової економіки закономірно супроводжується безробіттям, яке є властивістю цієї системи, а з іншого боку, характер ринкових трансформацій та структурно-технологічні перетворення породжують нові умови та причини поширення безробіття. В країнах з невисоким та низьким рівнем економічного розвитку, до яких належить також Україна, проблема безробіття пов’язана з проблемами поширення бідності, зниження якості трудового потенціалу. Розв’язання цієї проблеми потребує комплексного підходу до вирішення економічних, соціальних та політичних проблем, які впливають на стан безробіття.
Світова тенденція регіоналізації управління підтверджує необхідність переходу на регіональний рівень управління суспільними процесами.
Сучасний ринок праці України характеризується значним збільшенням прихованого безробіття.
Особливо це актуально для Чернівецької області, де регіональні особливості використання трудового потенціалу, які проявляються через взаємодію соціально-демографічних, соціально-економічних, етнічних, природних, історичних та інших умов. В умовах поглиблення соціально-економічної кризи реальним шляхом підвищення ефективності використання трудового потенціалу регіону має стати збалансоване функціонування його господарського комплексу з урахуванням соціально-демографічного, економічного, природно-ресурсного, екологічного потенціалів.
Метою статті є теоретичне узагальнення щодо проблем безробіття в українській економіці, виявленні умов, причин і наслідків його виникнення та поширення, обгрунтуванні наукових пропозицій щодо державного регулювання ринку праці і скорочення безробіття у регіональному розрізі (на прикладі Чернівецької області).
Рівень безробіття є досить різним по окремих регіонах України. Нині найвищий рівень безробіття характерний для західних областей. Чернівецька область вважається найменшою в Україні за площею та населенням.
Тенденції ринку праці:
- Ринок праці Чернівецької області значною мірою потерпає від територіальної розбалансованості попиту та пропозиції робочої сили. 75% безробітних належать до мешканців сільської місцевості, а більшість вакансій - це робочі місця в обласному центрі.
- Останні дослідження засвідчили, що до 2011 року в краї буде створено 29 тисяч нових робочих місць. Серед майбутніх 29 тисяч вакансій: 63% - це робітничі професії, 12% - посади для службовців, 25% - робочі місця, що не потребують спеціальної кваліфікації.
- У Чернівцях відчувається дефіцит робочої сили, у першу чергу - робітників високої кваліфікації і навіть юристів, економістів та бухгалтерів, але із досвідом роботи [1, c.4].
Особливістю буковинського ринку праці є стрімкий потік емігрантів до країн Західної Європи, особливо - до Франції, Португалії, Італії. Більше ста тисяч буковинців проживає та працює за межами України.
За даними статистичних звітів 2005 року область опинилася в Україні на третьому місці з кількості безробітних. Працівники обласного центру зайнятості пояснювали це тим, що на ринок праці активно почали виходити працівники колишніх КСП та члени малозабезпечених сімей [2, c.9].
Ще одна особливість нинішнього ринку праці полягає в тому, що на нього все частіше починають виходити ті, хто начебто й має роботу, але з якихось причин бажає її змінити.
Упродовж 2006 року послугами служби зайнятості скористалося 33,6 тис. незайнятих громадян, що на 7085 осіб або 17,4% менше, ніж 2005 року. Протягом 2006 року в пошуках роботи до служби зайнятості звернулось 6875 незайнятих осіб, що на 13,4% менше, ніж за 2005 року. За 2006 рік працевлаштовано 1455 незайнятих осіб, що на 21,5% менше, ніж за 2005 рік. Рівень працевлаштування незайнятих осіб склав 4,3%. Зареєстрований рівень безробіття станом на кінець 2006 р., в порівнянні із 2005 р., скоротився на 1,2 відсоткових пункта і склав 5,2 [1, c.10].
Регіональні особливості ринку праці в Чернівецькій області зберігають загальні тенденції, які спостерігаються в усіх куточках України, а саме: попит на спеціальності комп'ютерних наук, будівельні професії. Однак Чернівецька область має і свої власні особливості на ринку праці, що зумовлені особливостями її розвитку: в районах, де активною є деревообробна промисловість, попитом користуються працівники лісопереробної галузі.
Окрім того, на ринок праці та його зміни впливають такі важливі фактори як демографічні, соціально-економічні, а також дієвість регіональних центрів зайнятості. У Чернівецькій області традиційно спостерігається надлишок робочої сили. Ще однією особливістю цього регіону Україну є висока мобільність населення та висока зайнятість у підсобних господарствах.
Характерним явищем була і залишається надлишкова зайнятість, або, професійною мовою, латентне або приховане безробіття. [3, c.40].
Проблема зайнятості населення за останні 15-17 років, перетворилась на одну з найболючіших проблем регіону, тому, що працевлаштуватися незайнятим громадянам на гідну зарплатню досить складно.
У 2005 році з підприємств можна було влаштуватися у переробну промисловість та на будівництво (3773 та 1071 осіб працевлаштовані). Більшість вакансій стосувалася сфери обслуговування й торгівлі (408 та 2328 осіб відповідно). У сферу охорони здоров’я та медицину було працевлаштовано 828 та 664 особи. З одного боку це досить значна кількість працевлаштованих осіб у бюджетну сферу, а з іншого - це свідчить про значну плинність кадрів у зв’язку із невисоким рівнем зарплатні.
2006 рік приніс пожвавлення промисловості, і відповідно більшу кількість осіб, які були працевлаштовані (загалом 4650 осіб). Невиробнича сфера також досить активно розвивалася. Причому, розвивася більше не державний, а приватний сектор.
2007 за даними статистики загалом дав покращення загальної картини стосовно працевлаштування в галузях народного господарства, однак це знову не стосувалося сільського господарства. Тут, навпаки, кількість працевлаштованих зменшилася (4778 осіб проти 6082 осіб за попередній звітній рік). Тобто у Чернівецькій області, яка вважається більше аграрною областю, сільське господарство не є пріоритетом. Було менше працевлаштовано у бюджетну сферу.
За характером роботи працюючі поділяються на дві професійні групи - зайняті виробничими та невиробничими видами діяльності. Із загальної кількості працюючих у 2005 році 45,4 відсотка були зайняті виробничими видами економічної діяльності, 54,6 відсотка – невиробничими. Кількість осіб, зайнятих промисловою діяльністю, значно зменшилося: з 120,2 тис. осіб у 1990 році до 42,2 тис. осіб у 2005 році. [4, c.34].
Коли ж говорити про невідповідність попиту і пропозиції у професійній площині - то в нас і надалі відчувається брак робітничих професій і надлишок економістів, бухгалтерів, юристів, тощо. Утім роботодавці "полюють" на гарних фахівців, і випускники ВНЗ мають шанс знайти гарну роботу лише за умови своєї високої кваліфікації. Що ж до робітничих професій, то підприємствам області постійно потрібні на роботу слюсарі-ремонтники, сантехніки, представники будівельних професій, газоелектрозаврювальники, водії тощо. У Чернівцях найбільшим попитом користуються бухгалтери, верстатники, електромонтери, контролери енергонагляду, провідники вагонів та швачки.
За статистичними даними зонування безробіття по Чернівецькій області за 2005-2007 рр. розподілялося таким чином:
- У 2005 році загальна кількість зареєстрованих безробітних громадян становила 34744 особи. Найбільша кількість зареєстрованих припадає на Заставнівський, Глибоцький, Кіцманський та Хотинський райони.
- Найбільше робочих місць протягом 2006 року створено у м.Чернівцях (121), Кіцманському (221), Вижницькому (165), Сторожинецькому (165), Глибоцькому (137) та Новоселицькому (129) районах. Найменше робочих місць створено у Путильському (64), Кельменецькому (71), Хотинському (75) та Заставнівському (77) районах.
- У 2007 році загальна кількість зареєстрованих знову стрибнула вверх (32698 осіб проти 31001 у попередньому році). Це може бути пов’язане з тим, що збільшилася значно кількість зареєстрованих саме у Новоселицькому районі (1139 поти 888 за попередній рік).
Навантаження на одне вільне місце було найбільшим у Заставнівському районі (503 особи), а найменшим – у Чернівцях (2 особи).
Найважче знайти роботу у сільськогосподарських районах, таких як Заставнянський, Кельменецький, Новоселицький, Герцаївський та у гірському – Путильський. Причини цього явища криються у тому, що сільське господарство потребує дуже значних фінансових дотацій або наявності міцних інвесторів для переобладнання та реорганізації цієї галузі.
Рівень безробіття у Чернівецькій області розподілений нерівномірно. Найнижчий рівень – в обласному центрі, а найвищий – у гірських районах та орієнтованих на виробництво сільськогосподарської продукції.
Розглянувши види безробіття, можна зробити висновок, що найнадійнішим заходом захисту безробітних є надання їм робочих місць
Враховуючи реалії нашої економіки, одним з основних напрямів боротьби з безробіттям мають стати заходи щодо підвищення продуктивності праці. Це, по-перше, знизить собівартість, і ціни товарів та послуг, зробивши їх доступними для громадян і конкурентоспроможними на зовнішньому ринку; по-друге, дасть можливість підвищити заробітну плату, пенсії, стипендії.
До основних напрямів боротьби з безробіттям слід віднести також постійне вдосконалення соціально-трудових відносин і колективних договорів.
Група відомих економістів України Б. Гаврилишин, С. Мочерний, М. Павловський, Ю. Геєць, І. Лукінов та інші [3, с. 329] вважають дієвим заходом щодо боротьби з безробіттям активну регіональну політику, передусім державні асигнування на розвиток відсталих регіонів
Служба зайнятості у сучасних умовах спрямовує свої зусилля на організацію профорієнтаційної роботи, професійну підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації, сприяння розвитку підприємницької діяльності, надання дотації, організацію громадських робіт тощо.
Центр зайнятості має реальну змогу залучати безробітних до роботи. В першу чергу, влаштовуються: безробітні квотних категорій; жінки, які мають дітей до 6 років; молодь, яка закінчила навчання у середній школі та ВНЗ; особи, звільнені з місць покарання; особи передперсійного віку (за 2 роки до виходу на пенсію).
Важливим напрямом запобігання безробіттю серед молоді є реалізація спеціалізованих програм, які забезпечують розширення зайнятості молоді шляхом створення для неї додаткових робочих місць без великих матеріальних витрат, зокрема шляхом організації сезонної і тимчасової участі в проведенні сільськогосподарських робіт, обслуговуванні і ремонті сільськогосподарської техніки, транспортуванні і реалізації урожаю, через надання допомоги інвалідам, людям похилого віку, дитячим будинкам та ін.
Список використаних джерел:
1. Трофанова Т.Г. Безробіття як фактор нівелювання економічних та суспільно-виробничих відносин (підводні течії епохи безробіття) //Економіка. Фінанси. Право. – 2006. - № 5. – С. 31-34.
2. Штундер І.О. Інноваційно-інституціональні аспекти регулювання безробіття //Економіка та держава. – 2006. - № 6. – С. 76-78.
3. Буркут І.Г., Герасько О.І., Романів М.В. Сучасна Буковина: 1991-2005 роки в підсумках соціально-економічного та політичного розвитку краю. – Чернівці: Книги- ХХІ, 2006. – 216 с.
4. Савов А. І. Аналіз професійно-кваліфікаційного рівня та зайнятості представників середнього класу // Формування ринкових відносин в Україні. – 2005. - №1. – С. 34-39
 
Форум » Матеріали конференції 21-22.05.2009 » Трансформація економічної системи регіону в умовах євроінтеграції » Самбур Анна,. Особливості безробіття в регіональному аспекті
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: