Субота, 20.04.2024, 05:43
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Мельниченко О., ФАКТОРИ ВПЛИВУ НА ДОСТАТНІСТЬ КАПІТАЛУ БАНКУ - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 15.01.2015 » Роль фінансово-кредитної та банківської систем у розвитку економіки країни » Мельниченко О., ФАКТОРИ ВПЛИВУ НА ДОСТАТНІСТЬ КАПІТАЛУ БАНКУ
Мельниченко О., ФАКТОРИ ВПЛИВУ НА ДОСТАТНІСТЬ КАПІТАЛУ БАНКУ
conf-cvДата: Середа, 21.01.2015, 11:44 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline





Ольга Мельниченко,





5 курс, спец. «Фінанси і кредит», д/ф,
Наук. кер. – Плісак Т.О.,
Київський національний торговельно-економічний університет КНТЕУ,
м. Київ





ФАКТОРИ ВПЛИВУ НА ДОСТАТНІСТЬ КАПІТАЛУ БАНКУ




Показники достатності капіталу банку являються ключовим індикатором фінансового стану, у зв’язку з саме ці показники визначають ступінь фінансової стійкості банку і є елементом ресурсної бази банка, який повинен покривати ризики, що виникають.
Достатній розмір капіталу банку створює своєрідний буфер, який дозволяє залишатися банкам платоспроможними та продовжувати свою діяльність, не дивлячись на можливі ризики та фактори впливу на капітал банку. «Недокапіталізовані банки» піддаються значно більшим ризикам банкрутства у випадках погіршення макроекономічних або інших умов в ринковій економіці. В той же час, занадто капіталізовані банки, зазвичай, є низько маневреними та неконкурентними на ринку капіталу та кредитних ресурсів. Тому, загальним критерієм при вирішенні питань про достатність капіталу банку є підтримка величини власного капіталу банку на такому рівні, на якому б забезпечувались: з одного боку – максимальний прибуток, а з іншого – ліквідність банківської установи [1, С. 14-16].
На рівень достатності капіталу банку впливають наступні фактори:
- Обсяг, структура, ліквідність та якість активів - якість активів банку визначається їхньою ліквідністю, обсягом ризикових активів, складом і структурою недохідних активів, загальним обсягом і часткою активів, що приносять дохід. Висока якість активів визначається такими умовами: повною зворотністю будь-якого активного фінансового інструмента в строки, що обговорені договором; одержанням доходів від будь-якого активного фінансового інструмента у вигляді відсотків, дивідендів і інших доходів [2, С. 61-62].
- Політика банка в сфері управління ризиками. Згідно з нормативними документами Національного банку України управління ризиками – це процес, за допомогою якого банк виявляє (ідентифікує) ризики, проводить оцінку їх величини, здійснює їх моніторинг і контролює свої ризикові позиції, а також враховує взаємозв’язки між різнимикатегоріями (видами) ризиків [3].
- Кількість клієнтів (фізичні та юридичні особи).
- Обсяг, структура і якість ресурсної бази – достатня за обсягом та належним чином збалансована ресурсна база банку є важливою передумовою його прибутковості, підтримки достатності капіталу банку та ліквідності, довіри з боку всіх учасників ринку. Зміцнення ресурсної бази сприяє підвищенню можливостей банку у задоволенні поточних та інвестиційних потреб суб’єктів господарювання і домогосподарств у додаткових фінансових ресурсах[4, С. 114].
- Високий рівень менеджменту – забезпечення прибутковості та дохідності банку на основі раціонального налагодження виробничого процесу управління, розвитку матеріально-технічної бази, ефективного використання кадрового потенціалу та залучення коштів[5, С.245].
- Нормативно-правове регулювання діяльності банків - сутністьнормативно-правовогорегулюваннябанківськоїдіяльностівизначаєтьсяправовим статусом банківськихустанов та характером виконуваних ними банківськихоперацій.
- Умови діяльності банків – це умови, за рахунок яких відбувається основна діяльність банківської установи та її функціонування.
Достатність капіталу відображає загальну оцінку надійності банку.
Висновки. Під достатністю капіталу банку слід розуміти його здатність покривати витрати і непередбачені втрати від своєї діяльності виключно за рахунок власного капіталу.Ні один банк не може здійснювати свою діяльність без власного капіталу банку. Достатність капіталу банку є найважливішою характеристикою фінансового стану банку.
Всі фактори які впливають на достатність капіталу банку є взаємозв’язанні і дуже впливають на діяльність банку. При ефективному формуванні всіх факторів які впливають на достатність банківського капіталу - банк збільшує свою загальну оцінку надійності.
Список використаних джерел:
1. Шапран В.С. Скільки капіталу сьогодні потрібно вітчизняним банкам? // Фондовыйрынок. – 2002. – № 6. – С. 14-16.
2. Хандриков А. А. Международныйопытуправленияпроблемными активами / А. А. Хандриков // Финансы и кредит. – 2003. – № 15(129). – С. 61–66.
3. Методичні рекомендації щодо організації та функціонування системі ризик-менеджменту в банках України, затверджені постановою ПравлінняНаціонального банку України 02.08.2004 р. № 361 / [Електронний ресурс].– Режим доступу: http://www.bank.gov.ua/Bank_supervision/Risks/361.pdf
4. Мартинюк Ж. В. Ресурсна база комерційних банків / Ж. В. Мартинюк // Фінанси України. – 1998. – № 11. – С. 112–114.
5. Кузьмiн О.Е. Мельник О.Г. Основи менеджменту: Пiдручник. - К.: Академвидав, 2003. –С. 245.


 
Форум » Матеріали конференції 15.01.2015 » Роль фінансово-кредитної та банківської систем у розвитку економіки країни » Мельниченко О., ФАКТОРИ ВПЛИВУ НА ДОСТАТНІСТЬ КАПІТАЛУ БАНКУ
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: