Пятниця, 29.03.2024, 08:20
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Данилюк М., Пукайло Р., РИНОК ПРАЦІ В ЧЕРНІВЕЦЬКІЙ ОБЛАСТІ.. - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 15.01.2015 » Ринок праці та трудові відносини в Україні » Данилюк М., Пукайло Р., РИНОК ПРАЦІ В ЧЕРНІВЕЦЬКІЙ ОБЛАСТІ..
Данилюк М., Пукайло Р., РИНОК ПРАЦІ В ЧЕРНІВЕЦЬКІЙ ОБЛАСТІ..
conf-cvДата: Середа, 21.01.2015, 11:31 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline




Марія Данилюк, Роман Пукайло,






2 курс, спец. “Економіка підприємства”, д/ф,
Наук. кер. – Шахраюк-Онофрей С. І.
Буковинський державний фінансово-економічний університет
м. Чернівці




РИНОК ПРАЦІ В ЧЕРНІВЕЦЬКІЙ ОБЛАСТІ, ЙОГО СУЧАСНИЙ СТАН




Ринок праці є складовою частиною економічної системи країни. Адже, він відображає більшість політичних і соціально-економічних процесів, що відбуваються в державі. Найбільш гострою проблемою ринку праці є неефективна зайнятість. Вона визначає міру відставання від розвинених країн у продуктивності праці, безробіття, порушення структурних диспропорцій зайнятості, неконтрольований відтік робочої сили за кордон, падіння рівня доходів населення, тощо.
Чернівецька область вважається найменшою в Україні за площею та населенням, але не поступається іншим регіонам ступенем інтенсивності та розвитку економіки. Проте, проблема територіальної розбалансованості попиту та пропозиції робочої сили є досить актуальною і потребує негайного вжиття необхідних заходів та засобів для її вирішення.
Сучасний стан розвитку економіки України вимагає ретельного аналізу соціальної сфери, тому що спад економіки спричиняє падіння рівня соціального стану населення. Спостерігається зниження рівня зайнятості населення, попиту на робочу силу, зростання соціальної напруги у суспільстві в зв’язку зі складною політичною ситуацією в країні.
Значна кількість вітчизняних та закордонних вчених приділяли свою увагу дослідженню проблемам розвитку ринку праці в Україні. Зокрема Демуш О. Б. в своїх наукових дослідженнях окреслювала стратегічні напрями розвитку ринку праці в умовах трансформації економіки, Онікієнко В.В., Ткаченко Л.Г., Ємельяненко Л.М. визначили пріоритетні напрями розвитку ринку праці України загалом та його окремих сегментів, розробили пропозиції щодо механізму створення нових робочих місць. Однак низка питань потребує подальшого вивчення [1, c. 170].
Питання регіонального регулювання ринку праці у період посилення фінансово-економічної кризи та її наслідків залишаються недостатньо розробленими.
Метою дослідження є визначення сучасного становища ринку праці в Чернівецькій області, дослідження існуючих проблем та пошук перспективних напрямків його розвитку.
За даними державної служби зайнятості кількість зареєстрованих безробітних на кінець жовтня 2014 р. становила 7,6 тис. осіб, що на 11,8% менше, ніж на кінець вересня 2014 р., та на 1,0% – ніж на кінець жовтня 2013р. Допомогу по безробіттю отримували 75,0% осіб, які мали статус безробітного.
До державної служби зайнятості впродовж жовтня 2014 р. за допомогою в працевлаштуванні звернулося 1,2 тис. безробітних громадян, що на 14,1% більше, ніж у вересні поточного року, та на 1,0% – ніж у жовтні 2013р
Навантаження зареєстрованих безробітних на одне вільне робоче місце (вакантну посаду) на кінець жовтня поточного року становило 11 осіб і зменшилось на 5 осіб порівняно з кінцем вересня п.р., але на 1 особу збільшилась порівняно з кінцем жовтня 2013р.
Серед районів області найбільше навантаження зареєстрованих безробітних на одне вільне робоче місце (вакантну посаду) було у Сокирянському (266 осіб), Кельменецькому (42 особи) та Вижницькому (36 осіб) районах. У містах Чернівцях та Новодністровську воно становило 3 та 79 осіб відповідно.
Станом на 1 листопада 2014 року кількість вакансій становила 719 одиниць.
Найбільший попит спостерігався на робітників з обслуговування, експлуатації та контролювання за роботою технологічного устаткування, складання устаткування та машин (24,1%), робітників найпростіших професій (21,8%) та кваліфікованих робітників з інструментом (16,1%) [4].
Як бачимо, ринок праці Чернівецької області значною мірою потерпає від територіальної розбалансованості попиту та пропозиції робочої сили. 75% безробітних належать до мешканців сільської місцевості, а більшість вакансій - це робочі місця в обласному центрі.
У Чернівцях відчувається дефіцит робочої сили, у першу чергу - робітників високої кваліфікації і навіть юристів, економістів та бухгалтерів, але із досвідом роботи.
Особливістю буковинського ринку праці є стрімкий потік емігрантів до країн Західної Європи, особливо - до Франції, Португалії, Італії. Більше ста тисяч буковинців проживає та працює за межами України. Вирішити таку ситуацію на ринку праці намагаються за допомогою різноманітних інвестиційних проектів та створення додаткових робочих місць з високою заробітною платнею [2, c. 31].
Позитивним є той факт, що серед безробітного населення частка випускників навчальних закладів є найменшою, тобто, здійснюється оновлення кадрів в області.
В економіці області триває процес перерозподілу робочої сили між сферами виробництва та надання послуг. Про це свідчить зменшення кількості найманих працівників в таких видах діяльності: промисловість, будівництво, транспорт, інформація та телекомунікація, фінансова та страхова діяльність, освіта. Водночас, у сфері сільського господарства, мисливства, оптової та роздрібної торгівлі, охорони здоров'ята надання соціальної допомоги, мистецтва, кількість найманих працівників зростає[4].
У Чернівецькій області традиційно спостерігається надлишок робочої сили. Ще однією особливістю, цього регіону України, є висока мобільність населення і висока зайнятість в підсобних господарствах [2, c. 118].
Для підвищення зайнятості необхідно провести ряд економічних реформ, які дозволяють:
- впровадити прогресивні системи оплати праці;
- удосконалити інформаційне й науково-освітнє забезпечення;
- оптимізувати системи оподаткування та кредитування;
- удосконалити державну підтримку розвитку сільського господарства;
- стимулювати самозайнятість та розвиток туризму.
Отже, в Чернівецькій області спостерігається низький рівень економічної активності працездатного населення, що пояснюється значними обсягами зовнішньої виїзної трудової міграції, а також складною ситуацією в країні. Спостерігаються диспропорції в попиті і пропозиції робочої сили за видами економічної діяльності.
Таким чином, пріоритетними напрямками збалансування регіонального ринку праці є розширення можливостей отримання населенням офіційних основних і додаткових доходів, підвищення конкурентоспроможності робочої сили, впровадження механізмів звільнення і перерозподілу зайнятих, піднесення вітчизняного виробництва.
Проведений аналіз свідчить, що необхідно розвивати систему професійної підготовки та перепідготовки, підвищення кваліфікації працівників. Мобільність освіти у межах області є низькою, тому потрібне поступове реформування регіональних систем освіти. Також, варто сприяти зацікавленості роботодавців у підготовці та підвищенні кваліфікації персоналу.
Тому, на території Чернівецької області регулювання ринку праці слід направити на розвиток різноманітних сфер діяльності, зокрема на створення невеликих підприємств по переробці сільськогосподарської продукції, виробництву товарів народного вжитку з місцевої сировини і відходів, розширення сфери обслуговування та туризму.
Список використаних джерел:
1. Гаркавенко Н. О. Проблеми зайнятості та безробіття на національному ринку праці / Н. О. Гаркавенко // Формування ринкових відносин в Україні. – 2012. - №4. – С.168-172.
2. Потоцька М. Особливості ринку праці Чернівецької області / М. Потоцька // Держава та регіони. — 2014. — № 4. — С. 114 – 119.
3. Головне управління статистики в Чернівецькій області [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://www.cv.ukrstat.gov.ua
4. Діяльність Державної служби зайнятості України [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://www.dcz.gov.ua/control/portalmap
5. Офіційний сайт Державної служби статистики України [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua


 
Форум » Матеріали конференції 15.01.2015 » Ринок праці та трудові відносини в Україні » Данилюк М., Пукайло Р., РИНОК ПРАЦІ В ЧЕРНІВЕЦЬКІЙ ОБЛАСТІ..
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: