Пятниця, 29.03.2024, 02:26
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Онищук О., Питання щодо підвищення кваліфікації працівників - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 23.05.2014 » Розвиток науки та освіти українських ВНЗ » Онищук О., Питання щодо підвищення кваліфікації працівників
Онищук О., Питання щодо підвищення кваліфікації працівників
conf-cvДата: Понеділок, 26.05.2014, 13:42 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline


Онищук Оксана,





3 курс, спец. «Товарознавство», д.ф.н.,
Наук. кер. – Федорюк А.Л.,
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ
м. Чернівці





Питання щодо підвищення кваліфікації працівників митних органів України





Для побудови розвинутої правової держави, забезпечення прав і свобод громадян необхідно налагодити ефективне, організоване, професійне функціонування інститутів державної служби. Для цього потрібно правильно, раціонально обирати робочі кадри, проводити підвищення кваліфікації. З метою раціонального використання трудових ресурсів подібні заходи потрібно проводити у всіх сферах, в тому числі у митній службі України, яка є одною із основних складових забезпечення порядку і добробуту в країні.
Відповідно до Митного кодексу України, митна служба України є складовою частиною системи органів виконавчої влади України і складається з митних органів, митних організацій, а також спеціалізованих навчальних закладів та науково-дослідної установи митної служби України. Митними органами є центральний орган виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері державної митної справи, спеціалізовані митні органи, митниці та митні пости [1, c.315].
Державна служба України є одним із найважливіших державних інститутів, тому створення ефективної нормативно-правової бази, врегулювання механізму залучення кваліфікованих кадрів, надання спеціалізованих знань працівникам є досить актуальним.
Серед науковців, які розглядали реформування у державних службах, приділяли увагу підвищенню кваліфікації працівників можна виділити праці В. Бакуменка, Т. Мотренка, Т. Пахомової, Р. Харріса, П. Дірінгера та інші.
Метою даної роботи є розгляд основних питань щодо підвищення кваліфікації, визначення потреби в атестації та необхідних покращень, змін, що допоможуть ефективніше виконувати обов’язки.
Відповідно до статті 550 Митного Кодексу України з метою підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації фахівців з державної митної справи, а також проведення наукових досліджень у сфері забезпечення митних інтересів в митній службі України можуть створюватись спеціалізовані навчальні заклади та науково-дослідна установа.
Згідно із статтею 568 Служба в митних органах України є державною службою, яка полягає у професійній діяльності придатних до неї за станом здоров’я, освітнім рівнем та віком громадян України, пов’язаним із створенням сприятливих умов для розвитку законної зовнішньоекономічної діяльності, забезпеченням безпеки суспільства та захистом митних інтересів України [1, c.325].
Виходячи із вище сказаного при відборі кадрів враховуються ряд чинників, які служать критеріями оцінки і мають на меті виявлення професійних навичок, морально-етичних переконань, відповідальності, компетентності, справедливості при здійсненні завдань, і, звичайно, здатність виконувати свої обов’язки.
Працівники митних органів відносяться до державних службовців і за особливостями своєї професійної діяльності несуть велику матеріально-юридичну відповідальність за свої професійні рішення [2, с.76]. Тому для підвищення рівня знань і професійної культури проводяться семінари, курси, професійні атестації, підвищення кваліфікації.
Підвищення кваліфікації працівників митних органів – навчання, у ході якого вдосконалюються та розвиваються вміння, знання й навички, необхідні для ефективного виконання завдань професійної діяльності. Основини видами підвищення кваліфікації працівників митної служби України є:
- навчання за професійними програмами підвищення кваліфікації, в тому числі працівників, вперше прийнятих на державну службу в митні органи;
- навчання особового складу (в тому числі кадрового резерву) на тематичних постійно діючих і короткотермінових семінарах;
- стажування;
- систематичне самостійне навчання;
- професійне навчання особового складу без відриву від роботи [3].
Перераховані вище види дають змогу постійно оновлювати знання, покращувати навики, досягати успіху як в теорії, так і на практиці.
При затвердженні бюджету України ухвалюються рішення щодо фінансування митних органів, зокрема на підвищення рівня знань працівників. Відповідно до бюджету на 2013 рік ухвалено бюджетною програмою "Підвищення кваліфікації працівників органів державної митної служби" видатки по загальному фонду в обсязі 10 661 тис. гривень. Також визначені видатки загального фонду за бюджетною програмою "Прикладні дослідження і розробки у сфері митної служби" у сумі 4 млн 467,1 тис. гривень [4]. Таким чином, кожного року в бюджеті країни визначаються грошові кошти, що забезпечують проведення відповідних заходів і умов для підвищення кваліфікації.
В країні утворено і діє ряд освітніх закладів, які готують спеціалістів у сфері митної діяльності. До них належать:
- Національна академія державного управління при Президентові України та 4 регіональні інститути;
- Інститут підвищення кваліфікації керівних органів Національної академії державного управління при Президентові України;
- 22 вищі навчальні заклади, які готують фахівців за спеціальними галузями знань;
- 27 центрів перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників державної влади, органів місцевого самоврядування, керівників державних підприємств, установ та організацій;
- 40 галузевих закладів післядипломної освіти [5].
При підвищення кваліфікації, атестації, підготовці та перепідготовці працівників митної служби необхідно:
- покращувати та розвивати знання у новітніх технологіях управління. Володіння навиками користування сучасними технологіями є не лише актуальним, а й допомагає ефективно виконувати свої обов’язки. У розвинених країнах світу висококваліфікованими працівниками вважаються ті, які, окрім основних службових зобов’язань, розуміються на інноваційних технологіях, адже це значно покращує, пришвидшує роботу, дає змогу виявляти порушення при перетині кордону;
- звертати увагу на досвід передових країн світу, на методи управління персоналом, на якість оцінювання працівників. Одним із найважливіших умов функціонування державних служб, в тому числі і митних органів, є контроль над виконанням службових завдань, забезпечення дисципліни на належному рівні, покарання за недотримання обов’язків, корупцію;
- впроваджувати нову систему оцінювання, яка могла б після завершення підготовки якісно і чітко оцінити рівень знань. Це дасть змогу вирішити питання щодо підвищення посади;
- використовувати сучасну, оновлену нормативну базу, інформацію, яка застосовується й в інших країнах, зокрема у європейських державах.
Варто відзначити важливість атестації, якій підлягають службовці всіх рівнів. Атестація державних службовців забезпечує кар’єрного просування працівника, підтримує стабільність державної служби, припинення корупційних дій.
Завдання в атестації визначається так: забезпечення законності в системі функціонування державної служби; дотримання на практиці принципів державної служби; формування професійного та відповідального персоналу; мотивація і створення стимулів до підвищення кваліфікації та професійного зростання; підвищення дисципліни та відповідальності; виявлення помилок і недбалого ставлення під час виконання обов’язків. Загальна атестаційна процедура складається з трьох етапів: підготовка до проведення атестації, проведення атестації, прийняття рішення за результатами атестації [6].
Отже, розглянувши загальні принципи атестації, підвищення кваліфікації можна зробити висновок про те, що у сучасному, розвиненому світі, де зростає роль висококваліфікованих робітників, актуальним є покращення своїх знань, підвищення ефективності здійснення обов’язків. Високий рівень конкуренції на ринку праці налаштовує працівників на постійний розвиток та навчання у відповідних напрямках.

СПИСК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ
1. Митний кодекс України (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2012, № 44-45, №46-47, № 48) ст.488.
2. Сєрих О. В. Морально-етичні аспекти професійної діяльності працівника митниці [Текст] / О. В. Сєрих // Науковий вісник Міжнародного гуманітарного університету. – 2013. - №5. – С. 75-78.
3. Коляда С. П. Аналіз системи розвитку персоналу митного органу та визначення підходів до оцінки її ефективності [Текст] / С. П. Коляда, Д. Є. Добробака // Вісник Академії митної служби України. – 2012.
4. Zaxid.net У бюджеті заклали 10 млн. гривень на підвищення кваліфікації митників [Електронний ресур]. – Режим доступу: http://zaxid.net/home....1272558
5. Липовська Н. А. Напрямки підвищення якості професійної підготовки держаних службовців [Текст] / Н. А. Липовська // УДК 331.36-057.34. – 2009.
6. Черкасова А. С. Атестація державних службовців як складова кадрових технологій [Текст] / А. С. Черкасова // УДК 35.08:331.108.43. – 2010.



 
Форум » Матеріали конференції 23.05.2014 » Розвиток науки та освіти українських ВНЗ » Онищук О., Питання щодо підвищення кваліфікації працівників
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: