Четвер, 28.03.2024, 15:24
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Савчук І., Перспективи електронного декларування - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 23.05.2014 » Міжнародна конкурентоспроможність України в умовах євроінеграційних процесів » Савчук І., Перспективи електронного декларування
Савчук І., Перспективи електронного декларування
conf-cvДата: Понеділок, 26.05.2014, 12:27 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline
Ірина Савчук,
3 курс, спец. «Товарознавство», д. ф. н.
Наук. кер. – Галушка Є.О.
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ,
м. Чернівці


Перспективи електронного декларування

На сьогодні митною службою України проводиться робота із широкого впровадження у роботу митних органів процедур з митного контролю та оформлення, заснованих на застосуванні інформаційно-телекомунікаційних технологій. Найбільш клопіткою та інноваційною із таких процедур є електронне декларування.
Дослідженням даного питання займалися Сергійчик В.О., який вивчав ефективність використання електронного декларування, Пархоменко В.П. та Ігнатьєва О.В., які розкрили суть процесів введення електронного декларування, Федотова І.О. - вивчала актуальні питання інформаційного обміну у митній сфері.
Метою нашої роботи є дослідження сутності, актуальності та ефективності використання електронного декларування митними органами в діяльності митної справи.
Декларування - це заява митному органу шляхом подання митної декларації або іншим способом відомостей про товари, про їх митний режим та інші відомості, необхідні для митних цілей [1, с.81]. Проводиться декларування в усній, письмовій формі, а також, у найефективнішій – електронній.
Електронне декларування дозволяє прискорити товарообіг, скорочувати час на здійснення митного контролю, виключити суб'єктивні фактори при здійсненні митних процедур шляхом застосовування при здійсненні митного оформлення товарів митної декларації та документів контролю за доставкою товарів (попереднього повідомлення та попередньої митної декларації) в електронному вигляді [2, с.78]. Тобто введення електронного декларування дасть змогу працівникам митної служби:
1. скоротити витрати часу і відповідно витрати суб'єктів господарювання при здійсненні митного оформлення, з огляду на те, що зникає необхідність особистого прибуття їх представників на пункт митного оформлення;
2. прискорити процес митного оформлення товарів, тому що перевірка митної декларації здійснюється за допомогою програмного забезпечення;
3. зробити прозорою саму процедуру митного оформлення на всіх етапах проходження декларації, адже практично виключений людський фактор - відсутній контакт між інспектором митниці і представником заявника митного режиму.
Всі вищеназвані введення спрямовані на прискорення зовнішньо-торговельного обороту і створюють умови, які сприяють торгівлі, знижують обсяги митного контролю товарів і транспортних засобів, що переміщуються через кордон держави, зменшують фінансові витрати та скорочують витрати часу.
Реалізація процедури електронного декларування товарів дозволить сформувати необхідні умови для застосування інформаційних технологій на якісно новому рівні й забезпечить запровадження електронного документообігу між митними органами та підприємствами із використанням механізму електронного цифрового підпису (ЕЦП). Електронний цифровий підпис – це спеціальне програмне забезпечення, яке призначене мінімізувати проблеми при переході на електронний документообіг і зробить роботу з електронними документами зрозумілою і простою [3, с. 140].
Проблеми, що можуть виникати при використанні електронного митного декларування в діяльності митної служби:
 потреба в удосконаленні матеріально-технічного забезпечення митних органів України;
 необхідність проведення професійного навчання співробітників митних органів;
 потреба в покращенні правового забезпечення технологій інформаційного обміну (процедури, вимоги, нормативи) [4, с. 113].
Вище перелічені проблеми показують, що для вдосконалення роботи митних органів і вирішення завдань електронного декларування необхідні вкладати чималі кошти. Ці кошти згодом окупляться, адже електронне декларування згодом покриє всі витрати, скорочуючи час та прискорюючи процес митного контролю та митного оформлення як для суб’єктів зовнішньо -економічної діяльності митної справи, так і для працівників митної служби.
Таким чином, ефективність використання електронного декларування в діяльності митних органів забезпечить вдосконалення митної сфери загалом, а також розвиток і впровадження інформаційних технологій, автоматизацій митних процедур, створення єдиного інформаційного простору.

Список використаної літератури:

1. Митний кодекс України – К.: 2012. – 344с.
(Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2012, № 44-45, № 46-47, № 48)
2. Сергійчик В.О. Інформатизація митних органів України: до питання щодо правового регулювання порядку електронного декларування / В.О. Сергійчик // Митна справа. –– 2013. - №4.- С. 76 – 84
3. Пархоменко В.П. Процеси введення електронного митного декларування в Україні / В.П. Пархоменко, О.В. Ігнатьєва // Вісник митної справи. –– 2013 - №4 (193) с.
4. Федотова І.О. Актуальні питання інформаційного обміну у митній сфері / І.О. Федотова // Митна справа. –– 2013. - №1 (85) . - С. 106 - 114

 
Форум » Матеріали конференції 23.05.2014 » Міжнародна конкурентоспроможність України в умовах євроінеграційних процесів » Савчук І., Перспективи електронного декларування
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: