Пятниця, 29.03.2024, 09:36
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Золотарьова Тетяна ВПЛИВ КРИЗИ НА ЛІЗИНГОВІ ОПЕРАЦІЇ... - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 21-22.05.2009 » Роль фінансово-кредитної системи у розвитку економіки країни » Золотарьова Тетяна ВПЛИВ КРИЗИ НА ЛІЗИНГОВІ ОПЕРАЦІЇ...
Золотарьова Тетяна ВПЛИВ КРИЗИ НА ЛІЗИНГОВІ ОПЕРАЦІЇ...
conf-cvДата: Четвер, 21.05.2009, 18:14 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Золотарьова Тетяна

Чернівецький Торгoвельно-Економічний Інститут КНТЕУ
м. Чернівці


ВПЛИВ КРИЗИ НА ЛІЗИНГОВІ ОПЕРАЦІЇ В УКРАЇНІ


Історія лізингу є далеко не новою, хоча сам термін з’явився зовсім недавно. Лізингові угоди були виявлені ще за часів Арістотеля. Зокрема, глиняні таблички, знайдені в шумерському місті Ур, містять відомості про оренду сільськогосподарських знарядь, землі, водяних джерел, волів та інших тварин.
На початок ХХ сторіччя, у зв’язку із розвитком промисловості та виробництва, зросла кількість товарів, що здавалися в оренду. Подальший розвиток орендних операцій призвів до необхідності розмежування договорів лізингу й оренди-продажу. Тут слід зазначити, що лізингові відносини мало чим відрізнялися від орендних, тобто були взаємопов’язаними. Розрізняти їх почали трохи пізніше.
Часто лізинг розглядають як звичайну оренду, що є помилковим, оскільки оренда передбачає короткострокове користування та повернення майна, а лізинг - довгострокове фінансування, сервісні послуги, а також можливий перехід права власності на майно орендарю після виплати всіх лізингових платежів.
Поряд з іншими фінансово-кредитними інструментами фінансового забезпечення, оновлення та розширення основних фондів підприємств в Україні, тема лізингу сьогодні надзвичайно актуальна. Як дуже вигідний інструмент інвестиційної політики, він має величезне значення для розвитку виробництва в період спаду економіки в країні. В період економічних потрясінь, безробіття, низької платоспроможності українських підприємств цей вид діяльності – через свою особливу економічну природу – здатний зробити вагомий внесок в підйом та розвиток національної економіки, а на міжнародному рівні – створити і закріпити нові зв’язки з іноземними інвесторами. Мета даної роботи – проаналізувати зміну лізингового ринку України в умовах кризової ситуації. Об’єктом дослідження є український лізинговий ринок.
Після здобуття незалежності Україна стала на шлях глибоких перетворень, у яких вагоме місце посідають фінансово-кредитні відносини. Для структурної перебудови господарства Україна гостро потребувала інвестицій, які б сприяли оновленню матеріальної бази та модернізації основних фондів підприємств різних форм власності. Одним із найбільш ефективних методів щодо цього оновлення може стати лізинг, під яким розуміють користування обладнанням, транспортними засобами, нерухомістю при умові сплати частинами коштів за нього на протязі строку лізингу.
Протягом кількох останніх років популярність лізингу як альтернативного фінансового інструменту значно зросла. Зарубіжні лізингові компанії, як і раніше, продовжують виходити на український ринок, і, як наслідок, зростає конкуренція та знижується вартість лізингу для малого та середнього бізнесу, що позитивно відзначається на його розвитку.
Іноземні лізингодавці (банки, лізингові компанії) надають лізингові послуги на українському ринку в двох можливих напрямках. Це інвестування в лізинговий бізнес України і ведення діяльності як резидента України та здійснення міжнародних лізингових операцій як нерезидента. В обох випадках основним фактором, що стримує діяльність цих компаній, є загальний ризик країни, недостатні знання особливостей національного ринку, складність оцінювання місцевих ризиків та відсутність розгалуженої мережі.
Проте, ринок лізингу України, завдяки іноземним лізингодавцям, постійно збільшує обсяг своїх операцій, про що свідчить офіційна статистика. Упродовж 2007 - 2008 років кількість лізингових компаній збільшилася на 38%, і зросла від 38 до 58 [5].
Цьому сприяли деякі фактори. По-перше – це зростання зацікавленості у лізингу з боку іноземних банків, що увійшли на український ринок, а по-друге, зростання обізнаності щодо лізингу серед широкої громадськості.
Загальна вартість портфелю лізингових угод зросла приблизно на 432%, тобто з 716 млн. дол. США у 2007 році до 3 792 млн. дол. США у 2008 р. Кількість працівників у лізинговій індустрії також збільшилась на 34% і складає майже 1900 чоловік. Співвідношення «лізинг / ВВП» виросло з 0,63% в 2007 році до 2,6% в 2008 році. Співвідношення «лізинг / капітальні інвестиції» збільшилось з 2,7% до 8,8% [5].
Використання лізингових операцій при заміні основних фондів підприємств залишається середньостроковим інструментом інвестування (термін дії договору від 2 до 5 років). Питома вага довгострокових договорів (більше ніж 10 років), які діють на кінець звітного періоду, становить лише 0,07% у загальній кількості укладених договорів [4].
Отже, активне впровадження лізингових операцій сприятиме оновленню основних фондів завдяки збільшенню доступу підприємств до зовнішніх джерел фінансування інвестицій. Крім цього, розвиток лізингу стимулюватиме підвищення ефективності кредитної політики банків у результаті створення конкурентного середовища між джерелами фінансування.
Розвиток лізингу в Україні допоможе розвитку малого та середнього бізнесу. Це в свою чергу призведе до багатьох позитивних змін в економіці. Зокрема, до лізингових операцій залучаться великі кошти банківських установ, страхових, акціонерних та інших товариств. Відбудеться стовідсоткове кредитування, яке не вимагатиме негайного початку платежів. Контракт з лізингу буде набагато простіше отримуватися, ніж позика. Отримання необхідного обладнання у лізинг стане вигідніше, ніж за контрактом купівлі-продажу. Також виникне можливість отримати додаткові інвестиції від іноземних партнерів, причому не в грошовому вираженні, а в машинах та устаткуванні. Через лізинг можна буде оперативно реконструювати виробництво та направляти зекономлені кошти на інші потреби.
Але, незважаючи на ці переваги, світова криза, нестабільність вітчизняної економіки, недосконале законодавство та скорочення обсягів внутрішнього і зовнішнього фінансування негативно позначилися на ринку. Через відсутність джерел фінансування, девальвацію української валюти відбулося різке падіння платоспроможного попиту, значно скоротилась загальна вартість лізингових угод. У зв’язку із скороченням обсягів фінансування і підвищенням ризикованості інвестицій зросли відсоткові ставки. Також скоротились терміни лізингового кредитування. При зростанні кількості договорів фінансового лізингу їх загальна вартість у 2008 році зменшилась на 6,9 млрд. грн. [3].
Крім об’єктивних кризових причин можна також відзначити несприятливий податковий клімат, недостатню фінансову стійкість лізингодавців, недостатній розвиток та обмежене використання інфраструктури ринку лізингу.
За оцінками фахівців 70-80% лізингових компаній відмовилися від залучення нових клієнтів і практично всі припинили фінансування операцій з лізингу будівельного і промислового устаткування. У короткостроковій перспективі на ринку лізингу прогнозують підвищення вимог лізингових компаній до фінансового стану потенційних клієнтів.
Отже, підсумовуючи результати діяльності українського лізингового ринку в період кризи та до моменту її настання, можна зазначити, що лізинг як і раніше залишається однією з передумов розвитку економіки та вітчизняного товаровиробника, незважаючи на погіршення умов у кризовій ситуації. Лізинг дозволяє ефективно погоджувати інтереси виробників і споживачів, банків і лізингових компаній.
Література:
1. Грищенко О. Фінансовий лізинг: історія, сучасність та перспективи розвитку//Юридичний журнал.-2006.-№3.
2. Забєліна І.О. Фінансовий лізинг в Україні.- http://s-journal.cdu.edu.ua.
3. Ірина Соколова. Лізинг: результати діяльності галузі в 2008 році. Прогноз – 2009//Власна справа.- 2009.- №3.-www.vlasnasprava.info.
4. www.dfp.com.ua.
5. www.leasing.org.ua.
 
Форум » Матеріали конференції 21-22.05.2009 » Роль фінансово-кредитної системи у розвитку економіки країни » Золотарьова Тетяна ВПЛИВ КРИЗИ НА ЛІЗИНГОВІ ОПЕРАЦІЇ...
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: