Пятниця, 19.04.2024, 20:41
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Босак В., СУЧАСНИЙ СТАН РИНКУ ПРАЦІ УКРАЇНИ - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 23.05.2014 » Економічна теорія та історія економічної думки » Босак В., СУЧАСНИЙ СТАН РИНКУ ПРАЦІ УКРАЇНИ
Босак В., СУЧАСНИЙ СТАН РИНКУ ПРАЦІ УКРАЇНИ
conf-cvДата: Понеділок, 26.05.2014, 10:30 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline


Босак Вікторія,





2 курс, спец. «Менеджмент організації торгівлі», д. ф. н.,
Наук. кер. – Коваленко Н.Ю.,
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ,
м. Чернівці




СУЧАСНИЙ СТАН РИНКУ ПРАЦІ УКРАЇНИ





Невід'ємною умовою успішного функціонування економіки будь-якої держави є наявність високоякісної, конкурентоспроможної робочої сили. Ринок праці являє собою один з найбільших динамічних елементів ринкової економіки, складну систему, яка постійно розвивається і вдосконалюється.
Дослідженням основних проблем і розробкою перспективних шляхів розвитку міжнародного ринку праці, в тому числі України, особливо в період фінансово-економічної кризи, займається Міжнародна організація праці (МОП).
В Україні питанням безробіття займається Державна служба зайнятості.
Державна служба зайнятості — спеціальна служба, створена для реалізації політики зайнятості населення і забезпечення громадянам відповідних гарантій на всій території України. Державна служба зайнятості діє на підставі Закону України «Про зайнятість населення» та Положення «Про державну службу зайнятості». Наразі Кабмін ліквідував діючу Державну службу зайнятості для створення нової[5].
Слід звернути увагу, що сьогодні на ринку праці великим попитом користуються не офісні працівники, а фахівці технічних та робочих спеціальностей: інженери, електрики, слюсарі та інші. Як і раніше затребуваними на ринку залишаються програмісти, легко можна працевлаштуватися фахівцям з великим досвідом роботи юристам, бухгалтерам тощо.
А от молодим фахівцям знайти роботу досить складно. Більшість студентів (78%) занепокоєна з приводу майбутнього працевлаштування, 2% про це ще не замислювались, а 20% студентів не хвилюються над своїм працевлаштуванням, проте 8% із них не певні, що отримають бажану роботу. З наведених даних видно, що у молоді немає надії на бажану роботу в майбутньому або взагалі не має надії на працевлаштування. [3, c.28] Причинами цього є як неефективна політика держави, так і низка інших проблем українського ринку праці, вирішення яких можливе лише через реалізацію ефективного комплексу заходів щодо працевлаштування молоді.
Нині українці готуються міцно затягнути паски. Верховна Рада ухвалила закон «Про запобігання фінансовій катастрофі в Україні», де передбачені деякі зміни в законодавстві країни щодо розвитку приватного сектору економіки; встановлено заборону на створення нових робочих місць в органах державної влади. Закон також передбачає підвищення податків, акцизів та зборів тощо. Уряд вважає, що таким чином збільшить дохідну частину бюджету на 44 млрд. грн. на рік. Крім того, вартість природного газу для населення з 1 травня поточного року зросте в середньому на 50% [5].
Найактуальнішими проблемами ринку праці України залишаються широкомасштабна трудова міграція, зростання неформальної зайнятості, дисбаланс попиту й пропозиції робочої сили, некваліфікованість працівників, занепад регіональних ринків праці основних галузей господарства, низький соціальний захист непрацездатних громадян.
Варто зазначити, що всі процеси, які відбуваються на ринку праці нерозривно пов'язані з процесами підприємницької, грошово-кредитної, податкової, інвестиційної діяльності країни. [1,с.107] Тому пріоритетними напрямками розвитку українського ринку праці є:
- вдосконалення системи оплати праці, розширення можливостей отримання населенням офіційних основних і додаткових доходів, соціальна підтримка окремих груп;
- підвищення якості та конкурентоспроможності робочої сили;
- сприяння ефективним і доцільним переміщенням працездатного населення;
- запобігання зростанню безробіття через створення робочих місць за рахунок різних джерел фінансування, впровадження механізмів звільнення і перерозподілу зайнятих, перекваліфікація працівників, якісна освіта, реструктуризації економіки і піднесення вітчизняного виробництва;
- розробка та прийняття державою відповідних юридичних, трудових, фіскальних законодавчих актів [4, c.5].
Таким чином, ринок праці дзеркально відображає більшість політичних і соціально-економічних процесів, що відбуваються в державі, та фокусує в собі найгостріші проблеми, які спричиняють поглиблення кризових явищ, стримують структурні зміни, а їх вирішення створює передумови для соціального і економічного зростання. Подальший розвиток вітчизняної економіки потребує інноваційно - інвестиційного пожвавлення, оновлення основних фондів на новій, конкурентоспроможній основі. Якщо ми хочемо подолати безробіття, неефективну і тіньову зайнятість, то потрібно боротися з їх причинами, а не наслідками.
Список використаних джерел:
1. Акіліна О.В. Аналітичний огляд ринку праці в Україні / О.В. Акіліна // Формування ринкових відносин в Україні. - 2008. - № 10. - С. 152-159.
2. Волкова Н.В. Політика держави щодо зайнятості молоді та її ефективність / Н.В. Волкова // Науково-теоретичний журнал Дніпропетровської державної фінансової академії. - 2010. - № 1 (23). - C. 26-32.
3. Лазоренко К.С. Роль, значення та особливості функціонування ринку праці на сучасному етапі / К.С. Лазоренко // Вісник СНАУ, - випуск 5/1. - 2010. - С.5.
4. «Кабмін ліквідував Держслужбу зайнятості»: адміністрація ЄІАС. [Електронний ресурс]. – Режим доступу:
http://cz.org.ua/forum/topic2258.php?pid=33358&st=0&#entry33358
5. Затягування пасків: Верховна Рада ухвалила закон “Про запобігання фінансовій катастрофі”: новини. [Електронний ресурс]. – Режим доступу:
http://ua.euronews.com/2014....an-help



 
Форум » Матеріали конференції 23.05.2014 » Економічна теорія та історія економічної думки » Босак В., СУЧАСНИЙ СТАН РИНКУ ПРАЦІ УКРАЇНИ
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: