Пятниця, 29.03.2024, 14:00
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Пастер Ю., ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ ПАЛИВНО-ЕНЕРГЕТИЧНОГО КОМПЛЕКСУ - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 23.05.2014 » Економічна теорія та історія економічної думки » Пастер Ю., ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ ПАЛИВНО-ЕНЕРГЕТИЧНОГО КОМПЛЕКСУ
Пастер Ю., ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ ПАЛИВНО-ЕНЕРГЕТИЧНОГО КОМПЛЕКСУ
conf-cvДата: Понеділок, 26.05.2014, 10:24 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline


Юлія Пастер,





1 курс, спец. «Менеджмент організацій торгівлі», д.ф.н.,
Наук. кер. – Власова Т.Р.,
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ,
м. Чернівці




ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ ПАЛИВНО-ЕНЕРГЕТИЧНОГО КОМПЛЕКСУ УКРАЇНИ





Від розвитку паливно-енергетичного комплексу залежать темпи, масштаби і техніко-економічні показники виробництва промисловості, сільського господарства, транспорту. Освоєння паливно-енергетичних ресурсів у межах економічних районів є основою формування подальшого розвитку їх промислових комплексів.
Одним з провідних чинників, що обмежує розвиток енергетики в Україні, є екологічний. Викиди від роботи цієї галузі становлять близько 30 % всіх твердих часток, що надходять в атмосферу внаслідок господарської діяльності людини. Вирішення екологічних проблем паливно-енергетичного комплексу в наш час можливе лише з використанням сучасних технологій [1].
Україна є країною, яка відноситься до енергодефіцитних держав. Забезпечення різними видами енергоресурсів є нерівномірним, а окремі галузі паливно-енергетичного комплексу мають різні рівні розвитку.
Для розвитку паливно-енергетичного комплексу України до 2030 року необхідно залучити 227 млрд дол. США інвестицій. Про це заявив заступник міністра енергетики та вугільної промисловості України Сергій Чех [2].
Економіка України надмірно залежить від монопольних джерел постачання паливно-енергетичних ресурсів. Загалом така залежність складає приблизно 55 %. При цьому залежність за окремими видами палива складає: за природним газом – 77%, за нафтою - 77 %, за ядерним паливом – 100%. І всі ці поставки здійснюються або з однієї країни, або через територію цієї країни.
Рівень енергоємності вітчизняного ВВП складає 0,62 кг умовного палива і на 1 грн. у 2,6 рази перевищує середній рівень енергоємності ВВП країн світу, а порівняно з розвинутими країнами є вищим у 3-5 разів.
Причиною високої енергоємності є надмірне споживання в галузях економіки енергетичних ресурсів на виробництво одиниці продукції, що зумовлює відповідне зростання імпорту вуглеводнів в Україну.
Висока енергоємність ВВП в Україні є наслідком, насамперед, суттєвого технологічного відставання у більшості галузей та диспропорцій галузевої структури економіки, яка характеризується домінуванням низькотехнологічних, енергомістких виробництв.
Залишаються недостатньо задіяними можливості використання нетрадиційних та відновлюваних джерел енергії, частка яких в енергетичному балансі складає лише 0,7%. Високий рівень зносу основних виробничих фондів паливно-енергетичного комплексу перешкоджає ефективному використанню енергоресурсів. На даний час 92,1% енергоблоків ТЕС відпрацювали свій розрахунковий ресурс (100 тис. годин). Складним є стан магістральних електричних мереж, 34% повітряних ліній електропередач напругою 220-330 кВ експлуатуються понад 40 років. Складним також є стан більшості тепломереж, більше 28% яких експлуатуються понад 25 років. Через недостатні обсяги капітальних вкладень у вугільну промисловість Україна має найстаріший серед країн СНД шахтний фонд. Середній термін експлуатації магістральних нафтопроводів складає 28 років, а перші збудовані нафтопроводи працюють близько 43 років. Відпрацювали свій амортизаційний термін близько 29% газопроводів, майже 60% експлуатуються від 10 до 33 років [3].
Із держбюджету здійснюється компенсація кредитних ставок за кредитами, що отримувалися господарюючими суб’єктами для впровадження енергоефективного обладнання. У 2013 році на продовження реалізації заходів у напрямку енергоефективності було спрямовано 300 млн. євро кредитних ресурсів.
Отже, енергетика відіграє важливу роль у розвитку народного господарства, тому що будь-який виробничий процес та будь-який вид обслуговування населення пов'язані з використанням енергії, але у паливно-енергетичному комплексі України існує багато проблем, які слід вирішити. Паливно-енергетичний комплекс України технологічно відсталий, промислово-виробничі фонди зношені (на 65—75 %), на їх оновлення не вистачає коштів.
Жодна з прийнятих програм розвитку галузей паливно-енергетичного комплексу, енергозбереження не виконується в повному обсязі. Тому для практичної реалізації Енергетичної стратегії України до 2030 року доцільно впровадити постійно діючу систему моніторингу і планування розвитку ПЕК (з урахуванням досвіду багатьох країн світу), на основі якої будуть послідовно уточнюватись Енергетична стратегія України, зазначені програми та плани робіт. Поступове підвищення ефективності використання паливно-енергетичних ресурсів в усіх сферах суспільного виробництва дозволить підвищити конку¬рентоспроможність вітчизняних товаровиробників та якість життя ук¬раїнських громадян, а також зміцнити енергетичну безпеку держави .
Список використаних джерел:
1. Олійник Я.Б . Географія/ Я.Б. Олійник [Електронний ресурс].-Режим доступу: http://pidruchniki.ws/13290305/geografiya/palivno-energetich niy _ kompleks
2. Укрінформ новини [Електронний ресурс].-Режим доступу: http://www ukr nform.ua/ukr/news/pek_potrebue__227_mlrd_investitsiy___minenergovugillya_1866546
3. Реалізація у регіонах завдань і доручень щодо забезпечення енергетичної незалежності держави [Електронний ресурс].-Режим доступу: http:// tulchin-rda.gov.ua/socialni-iniciativi-prezidenta-ukraini/schodo-zabezpechenn ya-energetichnoi-nezalezhnosti-derzhavi/


 
Форум » Матеріали конференції 23.05.2014 » Економічна теорія та історія економічної думки » Пастер Ю., ПРОБЛЕМИ РОЗВИТКУ ПАЛИВНО-ЕНЕРГЕТИЧНОГО КОМПЛЕКСУ
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: