4 курс, спец. «Харчові технології», д.ф.н., Наук. кер.-Палагнюк О.І., Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ, м. Чернівці
ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ ЖИРІВ НА ЗДОРОВ'Я ПІДРОСТАЮЧОГО ПОКОЛІННЯ
Здоров'я підростаючого покоління – важливий показник якості життя суспільства і держави як зараз, так і в майбутньому. Харчування являє собою один з ключових чинників, що визначають не тільки якість життя, а також умови росту і розвитку дитини. Їжа є одним з найважливіших факторів навколишнього середовища, що впливає на стан здоров'я, працездатність, розумовий та фізичний розвиток, а також на тривалість життя людини. Зв'язок харчування і здоров'я була помічена ще в давнину. Люди бачили, що від неправильного харчування діти погано ростуть і розвиваються, дорослі хворіють, швидко втомлюються, погано працюють і гинуть. Харчування підростаючого покоління має бути повноцінним, збалансованим, насичений вітамінами і корисними елементами харчування. Щоденний раціон харчування дитини повинний бути різноманітним, включаючи всі корисні речовини: макро- (білки, жири, вуглеводи) і мікроелементи (вітаміни і мінеральні речовини). При цьому співвідношення жирів, білків і вуглеводів повинно складати 30%, 10-20%, 50-60% відповідно. Кількість калорій при 5-разовому харчуванні рекомендуємо роз приділити так: перший сніданок 25%, другий сніданок 15%, обід 35%, полудень 10%, вечеря 15%. Проаналізувавши структуру харчування країни, ми виявили значні порушення в структурі харчування та харчовому статусі дітей і підлітків: • недолік споживання основних макро - та мікронутрієнтів (особливо серйозною проблемою є дефіцит вітамінів В1, В2, С, РР, фолієвої кислоти, виражений дефіцит вітаміну А; недолік в харчуванні мікро - і макроелементів - кальцію, магнію, йоду, заліза; а також дефіцит харчових волокон); • надлишок простих вуглеводів і цукрів; • надлишок загальних жирів та нестачаполіненасичених жирних кислот. Жири входять у більшу групу органічних сполук під загальною назвою - ліпіди. У цю ж групу входять ще одні жироподібні речовини - ліпіди. Жири в живих організмах є головним типом запасних речовин і основним джерелом енергії. У хребетних тварин і у людини, приблизно половина енергії, яка споживається живими клітинами в стані спокою, утворюється за рахунок окислення жирних кислот, що входять до складу жирів. Жири виконують ще цілий ряд найважливіших функцій в організмі. 1. Жир утворює захисний прошарок для внутрішніх органів: серця, печінки, нирок і так далі. 2. Оболонка мембран всіх клітин в організмі приблизно на 30% складається з жиру. 3. Жири необхідні для вироблення багатьох гормонів. 4. Жири каталізують в організм жиророзчинні вітаміни А, D, E і К [1]. Під час росту і розвитку організм найбільш сильно реагує (у вигляді різних хвороб) на негативні фактори навколишнього світу. Як ми вже визначилися від того, які жири надходять в організм дитини і підлітка безпосередньо залежить його здоров'я, розумова і фізична активність. Найбільшу шкоду приносять трансжирні кислоти, які легко потрапляють в організм, якщо це не контролювати буквально з материнським молоком. Результати досліджень показують, що в середньому в молоці жінки міститься близько 20% трансжирних кислот від загальної кількості жирних кислот. В основному трансжирні кислоти потрапляють в організм жінки з продуктами харчування, а потім проникають у грудне молоко. Що треба робити, щоб зменшити кількість трансжирів у організм дитини? Суворо стежити за тим, якими продуктами харчується жінка перед зачаттям, під час вагітності та в період годування дитини грудьми. Вживати достатню кількість антиоксидантів. Стежити за тим, щоб в організмі був правильний баланс Омега - 3 жирних кислот [2]. У дошкільному віці відповідальність за майбутнє здоров'я дітей лежить на батьках. Вони повинні уважно стежити за раціоном харчування, щоб у ньому було мінімум трансжирів. У дошкільному віці дуже бурхливо розвивається мозок, і якщо дитина буде отримувати якісні жири - це не тільки позитивно позначиться на його здоров'ї, але і на розумових здібностях. Діти шкільного віку та підлітки є найбільш активними споживачем трансжирів Отже, досліджуємо, які продукти харчування містять велику кількість трансжирів. В одному тільки пончику їх може міститися до 13 грам. У стандартній пачці чіпсів міститься 7 - 8 грам трансжирних кислот. У 100 грамах картоплі фрі - 8 грам трансжирних кислот. У підсумку виходить, що підліток з'їдає в день 30 - 50 грам поганих жирів. І це відбувається в період, коли головний мозок розвивається найбільш активно і нервові клітини повинні постійно утворювати безліч нових сполук. В раціоні дітей повинні бути: • Насичені жирні кислоти (НЖК) – не більше 10% від калорійності; містяться в твердих, переважно тваринних жирах (разом з холестерином); • Мононенасичені жирні кислоти (МНЖК) – 10% від калорійності; містяться в рослинних продуктах; • Поліненасичені жирні кислоти (ПНЖК) – 6-10% від калорійності; містяться в рослинній олії. Потреба в жирах в дитячому віці Вік дитини Кількість грам на кілограм маси тіла До 1 року 5-6,5 1-3 4-4,5 3-7 3,5-3,8 7-11 3 11-14 2,5
РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ХАРЧУВАННЯ ПІДРОСТАЮЧОГО ПОКОЛІННЯ • Дітям необхідний кальцій – його джерело: сир. Але потрібно пам’ятати, що молоко і сир володіють як корисними властивостями (містять багато повноцінного білка), так і шкідливими (джерело холостерину). • Корисно додавати в дитячу їду суміш соняшникової та оливкової олії в співвідношенні 2:1. Збалансоване вживання жирів, включення їх в щоденний раціон дитини і продуктів, які містять ненасичені жирні кислоти; різноманітне і повноцінне харчування сприяють правильному розвитку дітей і відіграють важливу роль в профілактиці багатьох захворювань. Адже, різноманітні порушення здоров'я у дорослих (атеросклероз, ожиріння, серцево-судинні захворювання) – наслідок неправильного харчування у дитинстві [3]. СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ 1. http://podkachaysya-budzdorov.ru/?p=1129 2. http://www.zdorow.dn.ua/wes/stat3.html 3. Російський Державний медичний університет. Правильноепитание в дитинстві – залог здоровойжизни. Влияниежиров на здоровьедетей[Текст] / Питание и общество:научно-практический журнал, 2005– Вып.10. С. 18.