Вівторок, 23.04.2024, 09:02
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Киценюк В., ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ ЖИРІВ НА ЗДОРОВ'Я ... - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 23.12.2013 » Товарознавство та експертиза продовольчих та непродовольчих товарів » Киценюк В., ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ ЖИРІВ НА ЗДОРОВ'Я ...
Киценюк В., ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ ЖИРІВ НА ЗДОРОВ'Я ...
conf-cvДата: Вівторок, 24.12.2013, 18:47 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Віталіна Киценюк,



4 курс, спец. «Харчові технології», д.ф.н.,
Наук. кер.-Палагнюк О.І.,
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ,
м. Чернівці



ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ ЖИРІВ НА ЗДОРОВ'Я ПІДРОСТАЮЧОГО ПОКОЛІННЯ




Здоров'я підростаючого покоління – важливий показник якості життя суспільства і держави як зараз, так і в майбутньому.
Харчування являє собою один з ключових чинників, що визначають не тільки якість життя, а також умови росту і розвитку дитини. Їжа є одним з найважливіших факторів навколишнього середовища, що впливає на стан здоров'я, працездатність, розумовий та фізичний розвиток, а також на тривалість життя людини. Зв'язок харчування і здоров'я була помічена ще в давнину. Люди бачили, що від неправильного харчування діти погано ростуть і розвиваються, дорослі хворіють, швидко втомлюються, погано працюють і гинуть.
Харчування підростаючого покоління має бути повноцінним, збалансованим, насичений вітамінами і корисними елементами харчування. Щоденний раціон харчування дитини повинний бути різноманітним, включаючи всі корисні речовини: макро- (білки, жири, вуглеводи) і мікроелементи (вітаміни і мінеральні речовини). При цьому співвідношення жирів, білків і вуглеводів повинно складати 30%, 10-20%, 50-60% відповідно.
Кількість калорій при 5-разовому харчуванні рекомендуємо роз приділити так: перший сніданок 25%, другий сніданок 15%, обід 35%, полудень 10%, вечеря 15%.
Проаналізувавши структуру харчування країни, ми виявили значні порушення в структурі харчування та харчовому статусі дітей і підлітків:
• недолік споживання основних макро - та мікронутрієнтів (особливо серйозною проблемою є дефіцит вітамінів В1, В2, С, РР, фолієвої кислоти, виражений дефіцит вітаміну А; недолік в харчуванні мікро - і макроелементів - кальцію, магнію, йоду, заліза; а також дефіцит харчових волокон);
• надлишок простих вуглеводів і цукрів;
• надлишок загальних жирів та нестачаполіненасичених жирних кислот.
Жири входять у більшу групу органічних сполук під загальною назвою - ліпіди. У цю ж групу входять ще одні жироподібні речовини - ліпіди.
Жири в живих організмах є головним типом запасних речовин і основним джерелом енергії. У хребетних тварин і у людини, приблизно половина енергії, яка споживається живими клітинами в стані спокою, утворюється за рахунок окислення жирних кислот, що входять до складу жирів. Жири виконують ще цілий ряд найважливіших функцій в організмі.
1. Жир утворює захисний прошарок для внутрішніх органів: серця, печінки, нирок і так далі.
2. Оболонка мембран всіх клітин в організмі приблизно на 30% складається з жиру.
3. Жири необхідні для вироблення багатьох гормонів.
4. Жири каталізують в організм жиророзчинні вітаміни А, D, E і К [1].
Під час росту і розвитку організм найбільш сильно реагує (у вигляді різних хвороб) на негативні фактори навколишнього світу. Як ми вже визначилися від того, які жири надходять в організм дитини і підлітка безпосередньо залежить його здоров'я, розумова і фізична активність.
Найбільшу шкоду приносять трансжирні кислоти, які легко потрапляють в організм, якщо це не контролювати буквально з материнським молоком. Результати досліджень показують, що в середньому в молоці жінки міститься близько 20% трансжирних кислот від загальної кількості жирних кислот. В основному трансжирні кислоти потрапляють в організм жінки з продуктами харчування, а потім проникають у грудне молоко.
Що треба робити, щоб зменшити кількість трансжирів у організм дитини?
Суворо стежити за тим, якими продуктами харчується жінка перед зачаттям, під час вагітності та в період годування дитини грудьми.
Вживати достатню кількість антиоксидантів.
Стежити за тим, щоб в організмі був правильний баланс Омега - 3 жирних кислот [2].
У дошкільному віці відповідальність за майбутнє здоров'я дітей лежить на батьках. Вони повинні уважно стежити за раціоном харчування, щоб у ньому було мінімум трансжирів. У дошкільному віці дуже бурхливо розвивається мозок, і якщо дитина буде отримувати якісні жири - це не тільки позитивно позначиться на його здоров'ї, але і на розумових здібностях.
Діти шкільного віку та підлітки є найбільш активними споживачем трансжирів
Отже, досліджуємо, які продукти харчування містять велику кількість трансжирів.
В одному тільки пончику їх може міститися до 13 грам. У стандартній пачці чіпсів міститься 7 - 8 грам трансжирних кислот. У 100 грамах картоплі фрі - 8 грам трансжирних кислот. У підсумку виходить, що підліток з'їдає в день 30 - 50 грам поганих жирів. І це відбувається в період, коли головний мозок розвивається найбільш активно і нервові клітини повинні постійно утворювати безліч нових сполук.
В раціоні дітей повинні бути:
• Насичені жирні кислоти (НЖК) – не більше 10% від калорійності; містяться в твердих, переважно тваринних жирах (разом з холестерином);
• Мононенасичені жирні кислоти (МНЖК) – 10% від калорійності; містяться в рослинних продуктах;
• Поліненасичені жирні кислоти (ПНЖК) – 6-10% від калорійності; містяться в рослинній олії.
Потреба в жирах в дитячому віці
Вік дитини Кількість грам на кілограм маси тіла
До 1 року 5-6,5
1-3 4-4,5
3-7 3,5-3,8
7-11 3
11-14 2,5

РЕКОМЕНДАЦІЇ ЩОДО ХАРЧУВАННЯ ПІДРОСТАЮЧОГО ПОКОЛІННЯ
• Дітям необхідний кальцій – його джерело: сир. Але потрібно пам’ятати, що молоко і сир володіють як корисними властивостями (містять багато повноцінного білка), так і шкідливими (джерело холостерину).
• Корисно додавати в дитячу їду суміш соняшникової та оливкової олії в співвідношенні 2:1.
Збалансоване вживання жирів, включення їх в щоденний раціон дитини і продуктів, які містять ненасичені жирні кислоти; різноманітне і повноцінне харчування сприяють правильному розвитку дітей і відіграють важливу роль в профілактиці багатьох захворювань. Адже, різноманітні порушення здоров'я у дорослих (атеросклероз, ожиріння, серцево-судинні захворювання) – наслідок неправильного харчування у дитинстві [3].
СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ
1. http://podkachaysya-budzdorov.ru/?p=1129
2. http://www.zdorow.dn.ua/wes/stat3.html
3. Російський Державний медичний університет. Правильноепитание в дитинстві – залог здоровойжизни. Влияниежиров на здоровьедетей[Текст] / Питание и общество:научно-практический журнал, 2005– Вып.10. С. 18.

 
Форум » Матеріали конференції 23.12.2013 » Товарознавство та експертиза продовольчих та непродовольчих товарів » Киценюк В., ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ ЖИРІВ НА ЗДОРОВ'Я ...
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: