Четвер, 28.03.2024, 15:17
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Абрамюк В., ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 23.12.2013 » Актуальні проблеми розвитку харчових виробництв, ресторанного господарства... » Абрамюк В., ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ
Абрамюк В., ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ
conf-cvДата: Вівторок, 24.12.2013, 18:39 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Василь Абрамюк,



Олександр Іричук, 5 курс,
напр. підготовки «Харчові технології та інженерія», д.ф.н,.
Наук. кер. – Поп Т.М.
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ
м. Чернівці




ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ УКРАЇНИ




У структурі потреб людини першорядна роль належить задоволенню природних потреб – в їжі, одязі, житлі тощо. Тільки після досягнення певного рівня задоволення цих потреб актуальними стають інші потреби, які належать до вищого рівня. Тобто харчова промисловість має стратегічне значення, бо кожен мешканець України – споживач продукції цієї галузі.
Основною метою соціально-економічного розвитку кожної країни є забезпечення населення якісними продуктами харчування. Проблема перспектив розвитку та функціонування харчової галузі завжди є надзвичайно актуальною.
Питаннями тенденцій та перспектив розвитку харчової промисловості України займалися різні вітчизняні науковці, зокрема: А.В. Барабаш, Л.В. Дейнеко, О.Г. Дерев’янко, Л.А. Євчук та інші. У їхніх дослідженнях аналізувались різні аспекти становлення та інтенсифікації харчової промисловості, а також пропонувалися теоретичні і практичні рекомендації щодо удосконалення рівня господарювання у цій провідній галузі господарського комплексу України. Проте, не дивлячись на наявність та високу наукову і практичну цінність наукових робіт з окресленої проблематики, існує потреба в дослідженні харчової промисловості та виявлення перспектив розвитку цієї галузі [1].
Харчова промисловість – одна з найбільших та найважливіших галузей промисловості України. Від рівня її розвитку, стабільності функціонування залежить стан економіки, продовольча безпека держави, розвиток внутрішнього та зовнішнього ринків, рівень життя населення. Основою для ефективного розвитку підприємств харчової промисловості є наявність сировинної бази та місця споживання готової продукції, природні умови та науково-технічний прогрес.
У харчовій промисловості України працює 22 тис. підприємств, що повністю забезпечують потреби внутрішнього ринку. За даними Держкомстату індекс промислової продукції виробництва харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів в Україні за січень-червень 2012р. складав 101,2% в порівнянні з відповідним періодом 2011 р. [2].
За 6 місяців 2012 р. реалізовано продукції харчової промисловості на суму 84,2 млрд. грн., що на 12,9% більше аналогічного показника за минулий рік. При цьому питома вага реалізованої продукції харчової промисловості складала 15,1% у загальному обсязі реалізованої продукції в Україні. За цим показником галузь займає друге місце після металургійного виробництва.
Зовнішньоторгівельний оборот основних видів продукції харчової та переробної промисловості за 5 місяців 2012 р. складав 5,2 млрд. долл., що на 7,2% більше аналогічного показника за минулий рік. У 2012 р. темпи зростання експорту продовольчих продуктів досягли 22,8% і майже вдвічі перевищили темпи зростання імпорту, які складали 12,6%.
Україна експортує 20% вироблених молочних продуктів і маргаринів, 50% – кондитерських виробів, 85% – соняшникової олії.
Обсяг іноземних інвестицій на квітень 2012 р. склав 2,2 млрд. долл. (4,4% загального обсягу прямих іноземних інвестицій в економіку України).
Отже, проаналізувавши сучасний стан харчової промисловості, виокремимо проблеми, що потребують вирішення для подальшого розвитку галузі:
• єдина спрямованість експорту за деякими видами харчової продукції (наприклад, молочна та кондитерська);
• обмеження до доступу на зовнішні ринки збуту, цікаві і важливі для наших виробників;
• недостатня купівельна спроможність населення на внутрішньому ринку;
• недостатній рівень переробки вітчизняної продукції;
• питання якості, стандартів і контролю;
• питання дитячого харчування.
Подальший розвиток цієї галузі та конкурентоспроможність вітчизняних харчових продуктів нерозривно пов’язана з модернізацією обладнання та впровадженням сучасних технологій.
У зв’язку з цим, основними завданнями є забезпечення якості та безпеки продуктів, активна участь у вирішенні проблеми диверсифікації ринків, а також стимулювання окремих пріоритетних галузей і розвиток нових напрямків виробництва (наприклад, участь харчової промисловості у формуванні системи біоенергетики та виробництві альтернативних видів палива) [3].
Виокремивши основні проблеми можна зазначити, що сьогодні існують такі основні тенденції розвитку та функціонування ринку харчової галузі України:
1. Тривала реструктиризація та концентрація власності, диктування потужними підприємствами-гігантами умов «гри» на ринку.
2. Нестабільне інвестування підприємств харчової промисловості.
3. Динамічний розвиток багатьох регіональних ринків, тобто багато регіональних ринків проходять етапи свого розвитку із певною зазначеною динамікою.
4. Запровадження новітніх технологій, щоб переробляти сировину у готовий продукт.
Ця тенденція є надзвичайно позитивною не тільки для підприємств, але й для споживачів. Завдяки новітнім технологіям виробник має змогу скоротити витрати на перероблення, на здійснення закупівлі сировини. Підвищити якість кінцевої продукції тощо, а споживач, в свою чергу, може купити необхідний якісний товар за нижчою ціною [4].
Харчова промисловість може забезпечити істотне зростання ВВП і допомогти зайняти Україні одну з провідних позицій на ринку продуктів харчування на світовій арені. Підвищений інтерес для інвесторів представляють сегменти харчової промисловості, пов’язані з виробництвом кондитерських виробів, а також виробництво пива та напоїв в цілому, морозива, макаронних виробів, хліба та хлібопродуктів. Також є хороші перспективи для розвитку рибної та м’ясо-молочної галузі. Однією з перешкод на шляху інвесторів є неврегульованість важливих питань в сфері законодавства, тобто першим кроком по вдосконаленню галузі має стати розробка національної стратегії продовольчої безпеки країни та перегляд існуючих стандартів у бік їх спрощення і перехід до європейських норм [5].
Отже, розглянувши основні тенденції функціонування харчової промисловості, можна визначити такі перспективи розвитку цієї галузі, а саме:
• скорочення витрат на переробку сировини підприємствами харчової галузі, підвищення рівня якості готової продукції завдяки застосуванню новітніх технологій з перспективою зниження ціни на необхідний товар для кінцевого споживача;
• перспектива отримання додаткових доходів виробником та задоволення потреб споживачів різних контингентних груп шляхом створення інноваційних продуктів підприємствами харчової галузі;
• перспектива виходу національних товаровиробників харчової промисловості на зовнішні ринки і закріплення на них, отримання більших прибутків, рекламування підприємства та торгової марки продукції на світовому рівні;
• перспектива залучення іноземних інвестицій для покращення діяльності підприємства, розширення товарного асортименту, закупівлі новітнього устаткування тощо.
Розглянувши основні тенденції розвитку харчової галузі в Україні, було виокремлено декілька можливих перспектив розвитку харчової галузі в Україні, а саме скорочення витрат на переробку сировини, підвищення рівня якості готової продукції, отримання додаткових доходів та задоволення потреб споживачів різних контингентних груп шляхом застосування новітніх технологій та створення інноваційних продуктів, а також вихід національних товаровиробників харчової галузі на зовнішні ринки та залучення іноземних інвестицій.
Застосування запропонованих перспектив дасть змогу вітчизняним виробникам харчової промисловості не лише забезпечити якісною продукцією населення України, але й вийти на зовнішні європейські ринки та заохотити вітчизняних та іноземних інвесторів для діяльності в харчовій промисловості.
Список використаних джерел
1. Дейнеко Л. В. Розвиток харчової промисловості України в умовах ринкових перетворень: проблеми, теорії та практики./ Л. В. Дейнеко. – К. : Знання, 2006. – 331с.
2. Мостенська Т. Стан та перспективи ринку продовольчих товарів в Україні / Т. Мостенська // Харчова і переробна промисловість. – 2009. - № 1(353). – с.8-12.
3. Портал продовольственной промышленности. – Режим доступа: http://www.prodinfo.com/ua/
4. Сичевський М. П. Стан та пріоритетні напрями розвитку харчової промисловості в Україні / М. П. Сичевський // Економіка АПК. – 2004. – № 1. – с.38-42.
5. Харчова промисловість України: стан та перспективи: за ред. акад. НАН України І. Р. Юхновського. – К.:ФАДА,ЛТД,2001. – 339с.

 
Форум » Матеріали конференції 23.12.2013 » Актуальні проблеми розвитку харчових виробництв, ресторанного господарства... » Абрамюк В., ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: