Пятниця, 19.04.2024, 05:13
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Мацько І., МОДНІ ТЕНДЕНЦІЇЇ У СЕРВУВАННІ СТОЛУ - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 23.12.2013 » Актуальні проблеми розвитку харчових виробництв, ресторанного господарства... » Мацько І., МОДНІ ТЕНДЕНЦІЇЇ У СЕРВУВАННІ СТОЛУ
Мацько І., МОДНІ ТЕНДЕНЦІЇЇ У СЕРВУВАННІ СТОЛУ
conf-cvДата: Вівторок, 24.12.2013, 18:35 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Мацько Інна,



4 курс, спец. «Харчові технології та інженерія», д.ф.н.,
Наук. кер. – Палагнюк О.І.,
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ,
м. Чернівці



МОДНІ ТЕНДЕНЦІЇЇ У СЕРВУВАННІ СТОЛУ



До кінця XVIII століття по всій Європі вже були розроблені основ¬ні принципи сервування, виникли нові нюанси в подачі страв – столовий етикет ставав все більш складним і витонченим. Але в цілому різноманітність сервування зводилася до двох варіантів, актуальних і досі: або на стіл виставляють все відразу, або сервування повністю змінюється кілька разів. Зараз помітна тенденція до спрощення столового етикету, і багато предметів, відомих у давнину, можна знайти тільки в музеях та антикварних магазинах.
Як показали дослідження, посуд для сервірування столу поділяється на три категорії – столовий, чайний і десертний. Предмети можуть бути виготовлені з порцеляни чи фаянсу, келихи – із кришталю або скла. Зі срібла та інших металів, зазвичай, виробляють столові прибори, підноси, кільця для серветок. Для сервування столу пропонуються також оригінальні салатники, цукерниці, тортівниці, кльоші – всі ці компоненти підбираються під стилістику кожної конкретної сервіровки.
Практично щороку з’явля¬ються нові елементи сервування – столове оздоблення теж підпорядковується мінливій моді. В Україні поки що не прийнято запрошувати додому фахівців-оформлювачів, які б накрили стіл до свята. Натомість, у багатьох розвинених країнах таке давно практикується, є навіть цілі школи «столових» декораторів.
Сервірування столу в ресторані або кафе може стати мистецтвом і відмінним знаком закладу, оскільки багато в чому залежить від смаку власника і того, що Ви хочете сказати клієнтам про заклад. Головна мета сервування - створити гарний настрій, показати свою увагу до клієнта і, звичайно, заявити про статус закладу. Красиво і з любов'ю до клієнта накритий стіл створює приємну обстановку, викликає приємні відчуття і підвищує апетит.
Навіть найсмачніші і вишуканіші страви можуть зіпсувати непривабливе сервування столу. В першу чергу варто звернути увагу на інтер'єр. Тут використовуємо ідею. Святковий стіл в красивій обстановці доречно виглядатиме. Також важливо, щоб посуд і прилади були високої якості.
Вивчаючи модні тенденції у нервуванні, власники та керівництво закладу «Аристократ», міста Чернівці , завжди створюють нові цікаві ідеї, різні новинки та розвивання свого закладу. В закладі завжди панує приємна атмосфера та тепло. Заклад базується на європейській кухні, тому і сервірування столу є на найвищому рівні.
Сервування столу - це не тільки прояв вашої фантазії і демонстрація творчих здібностей, це ще й віддзеркалення доброго смаку, здатності перетворити черговий прийом їжі в шедевр, що пробуджує естетичне задоволення. Ідеї сервування столу не виникають нізвідки, вони народжуються з оформлення приміщення, з приводу для зустрічі або тематики події. Якою б не була ідея, щоб отримати насолоду не тільки від їжі, але і від предметів сервуванню, необхідно враховувати модні тенденції і напрямки. Оформлення столу в будь-якому з сучасних стилів дозволить визначитися з формою посуду і приладів, з їхнім кольором, фактурою і матеріалами, з яких вони виготовлені. Вибір стилю допоможе компонувати всілякі салатники, соусники, чайнички і підноси, щоразу змінюючи зовнішній вигляд вашого столу і представляючи давно відомістрави в новому світлі. Звичайно, чим більше вам відомо стилів, тим більше нових ідей для сервуванні столу, проте описати їх все в одній статті не вийде, тому зупинимося на деяких, найбільш популярних сучасних напрямках.
Почнемо з відомого у багатьох клубах і ресторанах стилю техно, що поєднує використання найсучасніших технологій, яскравість і дзеркальний блиск деталей, а також оформлення світлом, склом та металом. Стіл, сервірований в стилі техно, повинен створювати відчуття у гостей, ніби вони опинилися в світі, де наукова фантастика стає реальністю. Стиль техно - це не просто незвичайне оформлення, в ньому укладена своя філософія, вихвалення технічного прогресу і натякає на можливість його краху, тим самим досягається певний баланс між потворностю і неповторною естетикою технологізму. Для оформлення такого столу вам знадобиться практично все, що попадеться під руку, особливо ефектно на столі виглядатимуть обрізки різнокольорових дротів, шматки спотвореної арматури, вигнуті частини труб, всілякі штативи і шарніри, консервні банки замість посуду, а також металеві лампи. До слова, оформляючи стіл в стилі техно, нудьгувати вам не доведеться, адже крім посуду і декоративних елементів приділити увагу варто і самих меблів, яка повинна бути важкою, з яскравими металевими заклепками і блискучими скляними вставками. Якщо такої у вас немає, то озбройтесь гофрованими металевими трубами і перетворюйте меблі в якусь подобу шматків космічного корабля. Стиль техно заперечує поняття комфорту, порядку і затишку, тому стіл повинен справляти враження техногенна катастрофа
Не менш популярним можна назвати стиль лофт, що з’явився, коли верхні поверхи занедбаних мануфактур люди стали використовувати як житло. Для стилю лофт характерне використання цегляної кладки, що скидають поняття затишку і створюю атмосферу, характерну для приміщення фабрики.
Якщо ви вирішили сервувати стіл в стилі лофт, створіть навколо якомога більше вільного простору і постарайтеся поєднати нові глянцеві елементи зі старими потертими. Наприклад, можна використовувати старий дерев'яний стіл, важкі металеві підставки під гаряче і блискучу скляний посуд, відполіровані до блиску столові прилади і найсучаснішу кухонну техніку.
Про скатертини доведеться забути, оскільки лофт не сприймає жодних драпіровок, зате можна експериментувати з серветками, на яких може бути зображений яскравий абстрактний малюнок, цегляна кладка або будь-які написи.
Більше всіх інших стилів з кухнею, приготуванням їжі та сервування столу пов'язаний фьюжн. Цей стиль розвивався саме в кулінарії, коли кухарі в пошуках нових смакових поєднань прагнули змішати інгредієнти і приправи, характерні для різних країн, культур і народів. Сервування стіл в стилі ф'южн зможе кожен, і це не перебільшення. Цей стиль відрізняє ігнорування яких би то не було правил і оформлення столу за типом - якщо подобається, значить обов'язково потрібно залишити. Саме ф'южн дозволить розкрити ваш творчий потенціал, поєднуючи, здавалося б, несумісні речі. На кожній кухні знайдуться поодинокі столові прилади, декілька ні до чого не придатних тарілок, що залишилися від бабусиного сервізу, пара дорогих порцелянових чашок і улюблена гуртка зі смішним малюнком. Ф'южн дозволяє поєднувати на столі різні речі - дешеві й дорогі, скляні та пластикові, ультрамодні і застарілі, головне, щоб вам подобалося їх поєднання. Якщо вам вдасться подолати стереотипи, гармонійно підібрати кольори і укласти на кожен стілець невеликі подушечки з натуральної тканини, то ваш стіл перетвориться на яскравий святковий колаж.
Недалеко від стилю ф'южн пішла еклектика - стиль, який існує з тих пір, як різні культури почали спілкуватися один з одним. Однак еклектика не заперечує стилі, а органічно поєднує їх. На столі, сервірованому в стилі еклектика, можуть органічно поєднуватися східні візерунки, богемський кришталь і посуд в стилі мінімалізм. Щоб оформити стіл таким чином, необхідний ідеальний художній смак, що дозволяє чітко розмежовувати поєднуються речі і суперечать один одному. Приділіть увагу деталям, прикрасьте стіл невеликими вазочки, свічниками і квітковими композиціями, вони допоможуть врівноважити навіть самі різні в стильовому відношенні предмети.
Вибираючи новий стиль, в оформленні столу, можна по-новому компонувати столовий посуд, змінюючи зовнішній вигляд столу і представляючи свої кулінарні шедеври в новому світлі. Існує багато варіантів накрити гарний стіл для зустрічі з приємними гостями. Вибір для зустрічі зумовлює вибір скатертини, відповідних серветок і прикрас столу.
В наш час виробляється посуд самих незвичайних форм і забарвлень. Вибираючи новий стиль, в оформленні столу, можна по-новому компонувати столовий посуд, змінюючи зовнішній вигляд столу і представляючи свої кулінарні шедеври в новому світлі. Існує багато варіантів накрити гарний стіл для зустрічі з приємними гостями. Привід для зустрічі зумовлює вибір скатертини, відповідних серветок і прикрас столу.
Якість посуду дізнаються по рівномірності забарвлення, рівності глазурі і декору. На ній не повинно бути тріщин, слідів шліфування і перекосів форми. Весь посуд на столі повинен відповідати за кольором і формою.
Ви ніколи не програєте, якщо виберете фарфоровий посуд для святкового столу. Серед колірної гамми варто зупинитися на білосніжному фарфоровому наборі. Він завжди має дорогий і елегантний вигляд. Такий колір створює контраст, чим підкреслює гру кольорів на столі.
Найпрактичнішим вважається гладкий посуд. До того ж сервірувати на такому посуді набагато зручніше.
Для неординарного столу можна вибрати квадратні тарілки.
Стиль модерну також задає тон і столовим приладам. Сьогодні в моді прибори незвичайних форм. Це можуть бути зігнуті ручки, звужені робочі частинки вилок і короткі ріжучі частини ножа. Цього сезону популярні виделки з декоративними ручками.
Перш за все, потрібно пам’ятати, що сервірування залежить не лише від приводу, але й від форми подачі страв – фуршет, коктейль, вечеря, кава, фондю, рибні або фруктові паті. Не забуваючи про красу, завжди варто дбати про практичність. При сервіруванні необхідно чітко розуміти, які предмети, чарки, келихи й тарілки потрібні для цієї страви або напою.
Келихи.
Основна вимога до святкового столу – це наявність красивого набору келихів. Краще всього використовувати один тип келихів і склянок.
Зараз в моді келихи на високих ніжках. Такий посуд не лише красивий, але і практичний.
Ну і який же стіл без серветок! Без них столу буде не вистачати святкового вигляду. Існує безліч способів складання серветок у відповідності з будь-яким випадком. У наш час серветка є елементом загальної сервірування столу і повинна відповідати приводу гуляння. Від стилю всього столу залежить, яку серветку вибрати — паперову або матерчату.
Для урочистих випадків всі воліють матерчаті серветки. Вони повинні гармоніювати з скатертиною і бути трохи накрохмаленими.
Особливо гарно виглядатиме квітка, з основного букета на столі, який покладений на серветку або всередину її.
Для урочистого застілля хочеться накрити стіл красивіше звичайного. У таких випадках найчастіше використовують білу скатертину, адже тільки вона може найкраще відтінити благородну посуд і дорогі келихи. Серветки складаються ретельніше звичайного. Стильні свічники, красиві квіти в оригінальній вазі налаштують на святковий лад і допоможуть відчути атмосферу урочистості.
На солодке
Після основного прийнято пригощати гостей солодощами. Для цього необхідно мати красивий сервіз такого ж кольору, що і основний. Також необхідно мати блюдо під торт або інші солодощі.

 
Форум » Матеріали конференції 23.12.2013 » Актуальні проблеми розвитку харчових виробництв, ресторанного господарства... » Мацько І., МОДНІ ТЕНДЕНЦІЇЇ У СЕРВУВАННІ СТОЛУ
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: