Четвер, 28.03.2024, 10:51
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Пастух І., Івасюк А.,ВИКОРИСТАННЯ НЕТРАДИЦІЙНОЇ СИРОВИНИ... - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 23.12.2013 » Актуальні проблеми розвитку харчових виробництв, ресторанного господарства... » Пастух І., Івасюк А.,ВИКОРИСТАННЯ НЕТРАДИЦІЙНОЇ СИРОВИНИ...
Пастух І., Івасюк А.,ВИКОРИСТАННЯ НЕТРАДИЦІЙНОЇ СИРОВИНИ...
conf-cvДата: Вівторок, 24.12.2013, 18:33 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Інна Пастух, Івасюк Аліна,



5 курс,
напр. підготовки «Харчові технології та інженерія»
Наук. кер. – Поп Т. М.
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ
м. Чернівці




ВИКОРИСТАННЯ НЕТРАДИЦІЙНОЇ СИРОВИНИ У ВИРОБНИЦТВІ ФРУКТОВИХ ДЖЕМІВ




Харчування являється одним із важливих факторів, які впливають на здоров'я населення. Неправильне харчування грає важливу роль в розвитку багатьох захворювань. Як дефіцит так і надлишок їжі призводить до захворювання багатьох органів. Тому необхідно розробляти програми по здоровому харчуванні, які дозволять покращити ситуацію в області профілактики захворювань.
На сьогоднішній день, солодощі користуються особливою популярністю у населення, завдяки їх високими смаковими властивостями, ніжної консистенції і привабливому зовнішньому вигляду.
Мало знайдеться людей, які не полюбляють солоденьке. Кожен з нас має свої улюблені солодощі, яких ми можемо з’їсти чималу кількість. На жаль це може привести до погіршення здоров’я, а також впливає на наш зовнішній вигляд. Тому потрібно знати вміст солодких продуктів, які ми вживаємо, щоб насолоджуватись їхнім смаком без шкоди для нашого здоров’я.
Зрозуміло, що виготовлення солодощів власноруч, смачніше і корисніше для нашого організму. Візьмемо, до прикладу, приготування джемів з використанням нетрадиційної сировини фейхоа.
Харчова цінність солодких страв залежить від харчової цінності тих продуктів, що входять до їхнього складу [1, с. 376]. Тому, потрібно враховувати за допомогою яких інгредієнтів буде підвищуватись харчова цінність страви.
Як ми знаємо, що джем (англ. jam) – це плоди та ягоди зварені у цукровому сиропі, але в порівнянні з повидлом тут допускається розварювання сировини, а сироп повинен мати желеподібну консистенцію [2].
Що стосується фейхоа, то це – назва вічнозелених дерев з сімейства миртових та їх плодів. Культивація цієї рослини почалася лише наприкінці IХХ століття, і сталося це завдяки бразильцеві Жоао да Сілві Фейжо, який є його першовідкривачем.
Фейхоа вживають в їжу не тільки у свіжому, але і консервованому вигляді. З фейхоа отримують смачний сік, готують різні напої, варення, джем, плоди додають у салати або використовують як начинку в пирогах.
Користь фейхоа, підтверджується в тому, що містить велику кількість з'єднань йоду і за цим показником його можна порівняти з визнаними лідерами – морепродуктами. Тому плоди фейхоа використовують у лікувальних цілях при захворюваннях щитовидної залози, гастриті і пієлонефриті.
Завдяки ефірним оліям, які входять до складу фейхоа, ці ягоди не тільки володіють чудовим ароматом, але і є профілактикою для вірусних інфекцій. Корисні фейхоа при депресії, атеросклерозі, гіпо – та авітамінозах і запальних захворюваннях травної системи.
Шкірка плодів фейхоа містить катехіни і лейкоантоціани, ці біологічно активні речовини є сильними антиоксидантами, допомагають профілактиці ракових захворювань і перешкоджають старінню організму [3].
Можемо розглянути декілька технологій приготування джемів з використанням нетрадиційної сировини фейхоа. «Джем з фейхоа та імбиром» дуже смачний й корисний десерт. Як ми знаємо, що імбир теж є корисний для нашого організму, він підвищує імунітет людини, тому можливе таке поєднання.
Для приготування «Джему з фейхоа та імбиром». Потрібні такі інгредієнти: фейхоа, цукор, сік і цедра лимона, імбир тертий і вода. Для його приготування потрібно вимити фейхоа, обрізати хвостики, розрізати на половинки. Подрібнити фейхоа в блендері, додати лимонний сік, цедру лимона, змішати з цукром і тертим імбиром. Викласти пюре фейхоа в посуд для джему, додати воду і варити на невеликому вогні 10-15 хвилин. Розлити по стерильним банкам і зберігати в холодильнику. Технологія приготування досить проста, а скільки корисного ми отримаємо для покращення нашого здоров'я.
Потрібно попередити, що протипоказано фейхоа у разі індивідуального не сприйняття. Також не рекомендують зловживати стиглими плодами людям страждаючим ожирінням і цукровим діабетом.
Розглянемо, досить смачний та корисний джем з фейхоа, грушею і білим вином. Для приготування цього екзотичного джему, потрібно фейхоа вимити, почистити з двох сторін, також розрізати на половинки. Подрібнити фейхоа в блендері, перекласти отриману масу в посуд для варіння джему. Груші очищаємо від шкірки і насіння, нарізати невеликим кубиком і додати до фейхоа. Налити вино. Поставити на вогонь і, постійно помішуючи, варити 15 хвилин. Потім вогонь вимкнути. Всипати цукор, перемішати і залишити на пару хвилин, щоб цукор розчинився. Знову включити вогонь і варити 15 хвилин, періодично помішуючи. Варення готове.
Можна також приготувати джем з фейхоа і цитрусовими без термічної обробки, корисний холодний джем з фейхоа, джем з фейхоа та лимоном. Потрібно експериментувати у приготуванні, шукати ті інгредієнти, які будуть не тільки смачні але й досить корисні для нашого організму.
Отже, потрібно піклуватися про наше здоров'я, адже підтримати його можна не тільки медичними препаратами, але дуже смачними і корисними продуктами. Дайте попіклуватися про ваше здоров'я і інгредієнтам, які надає нам природа.
Список використаних джерел:
1. Шумило Г. І. Технологія приготування їжі: Нав. посіб. – К.: «Кондор». – 2003. – 506 с.
2. http://uk.wikipedia.org/wiki/Джем
3. http://hnb.com.ua/articles/s-zdorovie-feykhoa-1635

 
Форум » Матеріали конференції 23.12.2013 » Актуальні проблеми розвитку харчових виробництв, ресторанного господарства... » Пастух І., Івасюк А.,ВИКОРИСТАННЯ НЕТРАДИЦІЙНОЇ СИРОВИНИ...
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: