5 курс, спец. «Облік і аудит», д/ф, Наук. кер. – Скрипник Н.В. Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ, м. Чернівці
Організація аналізу забезпеченості підприємства виробничими запасами
У загальній системі управління господарською діяльністю аналіз і оцінка ефективності використання виробничих запасів займають важливе місце між обліком і статистикою, з одного боку – регулюванням, а з другого – плануванням. Ці складові – взаємопов'язані. Без обліку і статистики немає аналізу й оцінки, без аналізу й оцінки втрачається зміст обліку і статистики. Без даних обліку, статистики, аналізу, оцінки та планування неможливе регулювання господарської діяльності. За оцінками фахівців, бухгалтерська інформація складає 75% економічної інформації. Разом з тим, аналіз стає не лише засобом інформаційного забезпечення і контролю за діяльністю, він також виступає інструментом безпосереднього впливу на виробництво на всіх рівнях ієрархії підприємства, самоконтролю, доцільності й ефективності здійснення заходів комерційного і господарсько-фінансового характеру. Тобто, одним з головних інструментів дослідження внутрішньовиробничих резервів економії та раціонального використання виробничих запасів на підприємстві є економічний аналіз. Зокрема, Герасимчук З.В. акцентує, що аналіз діяльності підприємства необхідно виконувати, оскільки неможливо успішно вести господарську діяльність без заощадливого використання виробничих запасів [3, с. 57]. У цьому зв’язку основними завданнями аналізу виробничих запасів є: • оцінка потреби підприємства у виробничих запасах; • вивчення якості планів матеріально-технічного постачання (МТП) та аналіз їх виконання; • характеристика динаміки та виконання плану за показниками ефективності використання виробничих запасів; • визначення системи чинників, які обумовлюють відхилення фактичних показників ефективності використання матеріалів від планових чи відповідних показників за попередній період; • кількісний вимір впливу чинників на виявлені відхилення показників; • оцінка внутрішньовиробничих резервів економії виробничих запасів. Джерелами інформації для аналізу виробничих запасів є [1, 2]: • план МТП, заявки, специфікації, фондові сповіщення, наряди, договори на постачання виробничих запасів; • форми статистичної звітності наявності і використання запасів; • дані Балансу (ф. № 1); • дані Звіту про фінансові результати та їх використання (ф. № 2); • оперативні дані відділу МТП, дані аналітичного обліку з надходження, витрат, залишків сировини, матеріалів; • планові та звітні калькуляції собівартості кондитерських виробів; • дані відповідних служб підприємств стосовно нормативів і норм витрат матеріалів та їх зміни. Важливими факторами забезпеченості підприємства виробничими запасами є правильність розрахунку потрібної їх кількості на підприємстві. Разом з тим варто підкреслити, що збільшення потреби у виробничих запасах досягається екстенсивним шляхом, тобто придбанням або виготовленням більшої кількості виробничих запасів чи інтенсивним, а саме, за рахунок економного використання наявних виробничих запасів у виробничому процесі. Перший шлях, як правило, веде до підвищення питомих матеріальних витрат на одиницю продукції, хоча собівартість при цьому зменшується за рахунок збільшення обсягів виробництва і скорочення частки постійних витрат. Другий шлях забезпечує зменшення питомих матеріальних витрат і зниження собівартості одиниці продукції. Величину планової потреби у певному виді виробничих запасів можна розрахувати наступним чином: на приріст незавершеного виробництва – на основі даних приросту обсягів виробництва, середньої тривалості виробничого циклу, коефіцієнта збільшення витрат у незавершеному виробництві і кількості днів у планованому періоді; на експериментальні роботи – на основі заявок і розрахунків відділів і служб технічної підготовки виробництва; на ремонтно-експлуатаційні потреби – на основі діючих норм на одиницю устаткування, одиницю виробничої площі, на основі відповідних розрахунків. Потреба в матеріальних ресурсах на формування запасів на кінець періоду обчислюється: у натуральних одиницях виміру, що необхідно для встановлення кількості складських приміщень; у вартісному вимірі – для виявлення потреби в обігових коштах для узгодження з фінансовим планом; у днях забезпеченості – для цілей планування й організації контролю. Вважаємо, що в період інфляції і дестабілізації господарських зв'язків між постачальниками і споживачами виробничих запасів спостерігається тенденція до придбання надмірних, створення наднормативних виробничих запасів, нераціональне їх використання на окремих підприємствах галузі. Тому, в даній ситуації важливо перевірити повноту обліку потреби в них і обґрунтованість величини цієї потреби, виходячи з прогресивних норм витрачання матеріалів на вироблення окремих виробів, іншими словами, слід дослідити виконання плану матеріально-технічного постачання. Список використаних джерел: 1. Національне Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 1 “Загальні вимоги до фінансової звітності”: Затв. наказом Міністерства фінансів України від 07 лютого 2013 р. №73 [Електронний ресурс]. – Режим доступу: www.minfin.gov.ua. 2. Про затвердження форми державної статистичної звітності № 1-КМП (піврічна): офіц. текст: [затверджена Наказом Міністерством статистики України № 87 від 27.03.97]. – [Електронний ресурс]. Режим доступу: http://www.uazakon.com/document/spart83/inx83424.htm. 3. Герасимчук З.В. Фінансовий менеджмент: Навчальний посібник / З.В. Герасимчук, І.М. Вахович.– Луцьк : Надстир'я, 2004.– 520 с.