Четвер, 28.03.2024, 13:28
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Григоришена Н., СУЧАСНИЙ СТАН ФІНАНСОВОГО ПЛАНУВАННЯ ... - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 23.12.2013 » Ефективність бізнесу та стратегії економічного розвитку підприємств » Григоришена Н., СУЧАСНИЙ СТАН ФІНАНСОВОГО ПЛАНУВАННЯ ...
Григоришена Н., СУЧАСНИЙ СТАН ФІНАНСОВОГО ПЛАНУВАННЯ ...
conf-cvДата: Вівторок, 24.12.2013, 12:01 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Григоришена Н.І.,



5 курс, спец. «Менеджмент організацій
і адміністрування», д/ф
Науковий керівник – Катана А.В.
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ
м. Чернівці




СУЧАСНИЙ СТАН ФІНАНСОВОГО ПЛАНУВАННЯ НА ПІДПРИЄМСТВІ



В умовах сучасного суспільства важливим показником розвитку підприємства, тобто його можливістю випускати та продавати свій власний продукт, є належний обсяг та структура фінансових ресурсів, які знаходяться в його використанні. Підприємство не змогло б досягти належних показників розвитку серед конкуруючих фірм без визначення своїх фінансових можливостей, перспектив розвитку та побудови сталого фінансового стану. У здійсненні даних заходів на допомогу прийде застосування фінансового планування, що є досить актуальним на сьогоднішній день.
Отож відзначимо, що фінансове планування — це один з елементів діяльності, пов’язаної з управлінням фінансами, складова частина всього загальноекономічного планування [3].
Процес планування являє собою прийняття рішень про майбутні цілі підприємства і способи їхнього досягнення. Виділяють наступні етапи фінансового планування на підприємстві:
1. Аналіз фінансових показників діяльності підприємства за попередній період.
2. Розробка загальної фінансової стратегії підприємства.
3. Складання поточних фінансових планів.
4. Коригування і конкретизація фінансового плану.
5. Розробка оперативних фінансових планів [1, c. 62].
Призначенням фінансового планування є вирішення таких основних завдань:
- забезпечення необхідними фінансовими ресурсами операційної, інвестиційної та інноваційної діяльності;
- визначення основних напрямків ефективного вкладення капіталу, оцінка ступеня раціональності його використання;
- контроль за фінансовим станом, платоспроможністю та кредитоспроможністю підприємства та інше [2, c. 325-326].
Не викликає сумніву важливість фінансового планування для великих підприємств. Більшість із них переважно своїми власними силами та із залученням провідних експертів здійснюють планування, фінансовий аналіз та розробляють певні прогнозні фінансові моделі ситуацій. Проблемна ситуація виникає на малих та середніх підприємствах, де всі необхідні дії щодо фінансового планування мусить виконувати простий бухгалтер чи директор фірми. Необхідністю для малих підприємств виступає також планування грошових потоків, оскільки стабільне надходження виручки та правильний розподіл витрат організації є запорукою їхньої довгострокової діяльності.
Значну увагу потрібно приділяти забезпеченню правильності розробки фінансового плану та його реальності. В основному, це залежить від правдивості тих даних, які беруться за основу та на базі яких здійснюється прогнозування діяльності на майбутнє. Формування обґрунтованого фінансово плану, який є придатним для виконання, це запорука вдало здійсненої роботи.
Важливу основу фінансового плану повинно складати фінансове прогнозування, яке повинно орієнтуватись на перспективність та виконуваність довгострокових запланованих дії у майбутньому, які, як очікується, принесуть певні економічні вигоди. Фінансове прогнозування є вивченням можливого фінансового стану підприємства на перспективу. При здійсненні прогнозування повинна здійснюватись розробка таких трьох основних документів:
- прогноз звіту про прибутки та збитки;
- прогноз руху грошових коштів;
- прогноз балансу активів та пасивів підприємства.
Отже, фінансове планування представляє собою процес створення та використання фінансових ресурсів. В умовах сучасної економіки воно є досить важливою складовою діяльності малих і середніх підприємств. Для забезпечення обґрунтованого планування та виконання фінансового плану є дослідження сфери діяльності підприємства, його організаційно-правової форми, основних цілей та завдань, потреб у теперішньому та майбутньому, належним чином опрацьованої достовірної інформації. Здійснюючи належний огляд своїх можливостей та загроз та приділяючи більше уваги плануванню, можна домогтися досить непоганих показників фінансової, операційної та інвестиційної діяльності, збільшення рівня рентабельності підприємства та зменшення його витрат, досягнення здатності самофінансування за рахунок власних коштів, що свідчило б про фінансову стійкість підприємства на незалежність від інших ділових партнерів, а це в свою чергу призведе до отримання більшої часки чистого прибутку, ніж це було раніше.

Список використаних джерел
1. Партій Г.О. Фінанси підприємства : навч. посіб. / Г.О. Партій, А.Г. Загородній. — Л. : ЛБІ НБУ, 2003. — 132 с.
2. Семенов Г.А. Фінансове планування і управління на підприємствах [Електронний ресурс] / Г.А. Семенов, В.З. Бугай, А.Г. Семенов, А.В. Бугай – Режим доступу:
http://shron.chtyvo.org.ua/Semenov....akh.pdf
3. Кириленко О.П. Фінанси (Теорія та вітчизняна практика) Електронний ресурс] / О.П. Кириленко. – Режим доступу: http://www.vuzlib.org/fin_K/_index.htm

 
Форум » Матеріали конференції 23.12.2013 » Ефективність бізнесу та стратегії економічного розвитку підприємств » Григоришена Н., СУЧАСНИЙ СТАН ФІНАНСОВОГО ПЛАНУВАННЯ ...
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: