Четвер, 28.03.2024, 16:55
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Гришаєва Л., ПРОБЛЕМИ ФОРМУВАННЯ ІНВЕСТИЦІЙНОГО КЛІМАТУ... - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 23.12.2013 » Роль фінансово-кредитної системи у розвитку економіки країни » Гришаєва Л., ПРОБЛЕМИ ФОРМУВАННЯ ІНВЕСТИЦІЙНОГО КЛІМАТУ...
Гришаєва Л., ПРОБЛЕМИ ФОРМУВАННЯ ІНВЕСТИЦІЙНОГО КЛІМАТУ...
conf-cvДата: Вівторок, 24.12.2013, 00:04 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Людмила Гришаєва,



2 курс, спец. «Економіка підприємства», д.ф.н.,
Наук. кер. – Рубек Н.А.,
Донбаська національна академія будівництва і архітектури,
м. Макіївка



ПРОБЛЕМИ ФОРМУВАННЯ ІНВЕСТИЦІЙНОГО КЛІМАТУ В ЕКОНОМІЧНІЙ СИСТЕМІ УКРАЇНИ ТА ЇЇ РЕГІОНІВ



Досягнення стабільного соціально-економічного розвитку в Україні потребує нарощування інвестиційних ресурсів, послідовного збільшення частки капітальних вкладень у ВВП, поліпшення структури інвестиційних джерел та оптимізації напрямів їх вкладення. З цією метою уряд України має забезпечити стимулювання інвестиційних процесів нагромадження й ефективного використання інвестиційних ресурсів відповідно до визначених пріоритетів економічного зростання, зокрема перспектив інноваційного розвитку.
Інвестиційний клімат в Україні знаходиться у прямій залежності з виправленням деформацій у відносинах власності, забезпеченням надійного державного захисту приватної власності, інтересів ділових партнерів, інвесторів та кредиторів, стимулюванням приватної ініціативи. Цим визначається актуальність досліджень, пов’язаних з формуванням інвестиційного клімату, сприятливого для економічного підйому в Україні.
Вирішенню зазначених проблем присвячені дослідження Гриньова В.М., Лепейко Т.І., Коюда В.О., Коюда О.П. Узагальнюючи підходи, що склалися у економічній літературі, інвестиції можна визначити як довгострокові вкладення капіталу в державу або зарубіжні держави, у підприємства різних галузей, проекти, соціально-економічні програми, інноваційні проекти, які дають віддачу через значний проміжок часу після вкладення.
Трансформаційні процеси в економіці України гальмуються браком як бюджетних коштів, так і власних коштів суб’єктів економічної діяльності. В цих умовах залучення іноземних інвестицій у вітчизняну економіку стає нагальною проблемою. На сьогодні в Україні створене розвинене законодавчо- правове поле для інвестування, яке передбачає необхідні та рівні гарантії для вітчизняних та іноземних інвесторів. Для підвищення захисту іноземних інвестицій Законом України від 16.03.2000 № 1547 ратифікована Вашингтонська Конвенція 1965 року про порядок вирішення інвестиційних спорів між державами та іноземними особами [1]. Підписано та ратифіковано Верховною Радою України міжурядові угоди про сприяння та взаємний захист інвестицій з більше ніж 70 країнами світу. Для сприяння іноземним інвесторам у питаннях взаємодії з органами місцевого самоврядування утворено Державне агентство з інвестицій та управління національними проектами України.
За даними Державної статистичної служби, у січні-березні 2012 року в економіку України іноземні інвестори вклали 885,1 млн. дол.. США прямих інвестицій [2]. Загальний обсяг прямих іноземних інвестицій, спрямованих в Україну, на 1 квітня 2012 року становив 50 млрд. 793,5 млн. дол.. США, що на 1,7% більше у порівнянні з обсягами інвестицій на початок 2012 року, і з розрахунку на одного українця становив 1115,7 дол. США. Інвестиції надходили із 130 країн світу. До десятки основних країн-інвесторів, на які припадає більш ніж 83% загального обсягу прямих інвестицій входять: Кіпр – 13,66 млрд. дол., Німеччина – 7,47 млрд. дол., Нідерланди – 4,91 млрд. дол., Російська Федерація – 3,66 млрд. дол., Австрія – 3,45 млрд. дол., Великобританія – 2,3 млрд. дол., Франція – 2,28 млрд. дол., Швеція – 1,76 млрд. дол., Віргінські острови (Брит.) – 1,65 млрд. дол., І США – 1,04 млрд. дол. [3].
Найбільші капітальні інвестиції за видами економічної діяльності в Україні за 2013 рік (січень-вересень) були вкладені у промислове виробництво – 70842 млн. грн. і в будівництво – 28551,1 млн. грн. Найменші обсяги інвестицій вкладено в рибне господарство – 24,8 млн. грн., водний транспорт – 75,4 млн. грн., поштову та кур’єрську діяльність – 18,3 млн. грн. [2].
Залученню в інвестиційну сферу національного і іноземного капіталу перешкоджають політична нестабільність, інфляція, недосконалість законодавства, нерозвиненість виробничої та соціальної інфраструктури, недостатнє інформаційне забезпечення, неефективне земельне законодавство, сильна бюрократія та корупція в країні. Взаємозв’язок цих проблем посилює їх негативний вплив на інвестиційну ситуацію. Серед економічних параметрів основна увага при оцінці інвестиційного клімату приділяється загальному стану економіки, положенню у валютній, фінансовій і кредитній системах, митному режиму, можливостям використання робочої сили.
Враховуючи викладене, можна визначити основні напрями поліпшення інвестиційного клімату в Україні:
- вдосконалення та гармонізація регуляторної, правової та податкової системи;
- популяризація інвестиційних можливостей України серед вітчизняних та закордоних бізнесменів;
- підвищення рівня ринкової конкуренції шляхом зниження адміністративних бар’єрів для входу на ринок і створення рівних конкурентних умов;
- стимулювання припливу інвестицій через вдосконалення митної політики України;
- зміцнення фінансового стану банків, стимулювання їх розвитку у бік кредитування реального сектора економіки.
Отже розглянуті шляхи та їх реалізація зможуть значно покращити інвестиційний клімат України, що в свою чергу забезпечить фундаментальну основу розвитку економіки країни, а також збільшення інвестиційного капіталу, який необхідний для розвитку та вдосконалення різних сфер діяльності в Україні.
Список використаних джерел:
1. Закон України від 16.03.2000 № 1547. Електронний ресурс - http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/1547-14.
2. Офіційний сайт державної статистики України. Електронний ресурс - http://www.ukrstat.gov.ua/.
3. Інвестиційний клімат в Україні. Електронний ресурс - http://mfa.gov.ua/ua/page/open/id/821.

 
Форум » Матеріали конференції 23.12.2013 » Роль фінансово-кредитної системи у розвитку економіки країни » Гришаєва Л., ПРОБЛЕМИ ФОРМУВАННЯ ІНВЕСТИЦІЙНОГО КЛІМАТУ...
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: