Четвер, 25.04.2024, 19:19
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Пархонюк О., РОЛЬ ГРОШОВО-КРЕДИТНОГО РИНКУ У ФІНАНСОВІЙ... - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 23.12.2013 » Роль фінансово-кредитної системи у розвитку економіки країни » Пархонюк О., РОЛЬ ГРОШОВО-КРЕДИТНОГО РИНКУ У ФІНАНСОВІЙ...
Пархонюк О., РОЛЬ ГРОШОВО-КРЕДИТНОГО РИНКУ У ФІНАНСОВІЙ...
conf-cvДата: Понеділок, 23.12.2013, 23:52 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Пархонюк Ольга,



5 курс, спец. «Фінанси», д.ф.н.,
Наук. кер. – Петик М.І.,
Львівський національний університет імені Івана Франка,
м. Львів



РОЛЬ ГРОШОВО-КРЕДИТНОГО РИНКУ У ФІНАНСОВІЙ СИСТЕМІ ДЕРЖАВИ



Чергова фінансова криза, нестабільність світової економіки дедалі частіше змушують замислитись над місцем грошово-кредитної політики у економічній системі держави. Зростання кредитної заборгованості України, погіршення відносин з МВФ, нестабільність грошової одиниці все це є наслідком нераціональної та необдуманої грошово-кредитної політики держави.
У працях багатьох відомих науковців відводиться місце дослідженню грошово-кредитного ринку, до них можна віднести: Дж. Вільямсона, А. Ослунда, І.П. Макаренка, С.О. Корабліна, В.К. Сенчагова, З.С. Варналія, М.І. Савлука, А.М, Мороза ті інші. Однак, з розвитком глобалізацій них процесів, роль і місце грошово-крединого ринку у фінансовій системі постійно зростає, тому необхідно подальше дослідження основних аспектів грошово-кредитної ситеми.
Мета дослідження – визначити вплив грошово-кредитного ринку на фінансову систему держави, що дасть змогу зберегти економічні інтереси країни.
Грошово-кредитний ринок – це система грошово-кредитних відносин на фінансовому ринку, яку формують банківські та спеціальні фінансово-кредитні інститути, що забезпечують рух грошових ресурсів країни. Головним товаром на такому ринку виступають гроші, які переміщуються між суб’єктами ринку залежно від механізму його функціонування [1, С.258].
Монетарна політика є однією зі складових економічного розвитку держави, оскільки вона спрямована на забезпечення стабільності грошової одиниці та захист економічних інтересів кожного громадянина. Варто зазначити, що раціонально організований грошово-кредитний ринок забезпечує досягнення стратегічних цілей держави, що спрямовані на забезпечення високих темпів економічного зростання на засадах модернізації та інноваційного розвитку, а також побудови стійкої, відкритої і конкурентоспроможної економіки [2].
Успішне функціонування грошово-кредитного ринку тісно взаємопов’язане з політикою уряду, оскільки заходи державного регулювання мають забезпечити стабільність банківської системи як пріоритетної складової фінансової стабільності в державі та реалізацію економічних програм розвитку. Так, Національний банк України в межах своїх повноважень сприяє зростанню частки кредитних ресурсів у фінансуванні реального сектору економіки і визначає механізм застосування основних інструментів монетарної політики. Важливим завданням НБУ є встановлення відсоткової ставки, яка є головним інструментом впливу на операції, що реалізуються на грошово-кредитному ринку і важелем регулюванням інфляційних процесів [3, С.136].
Слід також враховувати вплив грошово-кредитного ринку на забезпечення економічної безпеки держави, що реалізується у процесі тісної взаємодії його учасників та інститутів. Останні, значною мірою впливають на обсяги грошових потоків, що циркулюють у фінансовій системі. Для гарантування фінансової безпеки потрібно переглянути діюче інституційне забезпечення, що задіяне у механізмі грошово-кредитних відносин. Так, в Україні відповідальним органом за реалізацію грошово-кредитної політики є НБУ, який підзвітній Верховній Раді України, однак частково залежить і від Президента України. До повноважень Президента належить призначення половини складу Ради НБУ і Голови НБУ, який розробляє Засади грошово-кредитної політики. У зв’язку з цим можливе виникнення конфліктів інтересів, що пов’язано з тим, що НБУ також виконує функцію фінансового агента Уряду України. Так, наприклад, за фінансової кризи 2008 року, коли НБУ намагався стабілізувати курс гривні, уряд вимагав від НБУ фінансування витрат на боротьбу з епідемією грипу Н1N1, фінансування витрат на підготовку до чемпіонату з футболу Євро 2012 тощо [4, С.117].
Отже, для забезпечення ефективного функціонування грошово-кредитного ринку України необхідна співпраця НБУ та Уряду України з метою узгодження і реалізації основних засад функціонування монетарної і фіскальної політики.
Висновки: Раціонально організований грошово-кредитний ринок забезпечує стабільність фінансової системи, що дозволяє реалізувати тактичні і стратегічні економічні програми розвитку. Метою його функціонування є визначення пріоритетних напрямів спрямування фінансових ресурсів з урахуванням з фіскальних механізмів та інструментів НБУ.
Список використаних джерел:
1. Еш С.М. Фінансовий ринок : навч. посіб. / С.М.Єш ; 2-ге вид. – К.: Центр учбової літератури, – 2011. – 528 с.
2. Основні засади грошово-кредитної політики на 2013 рік. – [Електронний ресурс]. – Режим доступу:
http://www.bank.gov.ua/doccatalog/document?id=127394
3. Килипенко Н.Є. Особливості державного регулювання грошового ринку в економіці України / Н.Є.Килипенко // Наук. вісник НЛТУ України: Зб. наук.-техн. праць. – Л. : НЛТУ України. – 2008. Вип. 8.5. – С. 131–140.
4. Монетарна політика Національного банку України: сучасний стан та перспективи змін [Текст] / за ред. В. С. Стельмаха. – К.: Центр наукових досліджень Національного банку України, УБС НБУ, 2010. – 274 с.

 
Форум » Матеріали конференції 23.12.2013 » Роль фінансово-кредитної системи у розвитку економіки країни » Пархонюк О., РОЛЬ ГРОШОВО-КРЕДИТНОГО РИНКУ У ФІНАНСОВІЙ...
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: