Субота, 20.04.2024, 11:27
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Григоряк І., МОЖЛИВОСТІ РОЗВИТКУ МАЛОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА ... - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 03.06.2013 » Економічна теорія та історія економічної думки » Григоряк І., МОЖЛИВОСТІ РОЗВИТКУ МАЛОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА ...
Григоряк І., МОЖЛИВОСТІ РОЗВИТКУ МАЛОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА ...
conf-cvДата: Понеділок, 27.05.2013, 18:56 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline



Ірина Григоряк,





3 курс, спец. «Міжнародна економіка», д.ф.н.,
Наук. кер. – Сідуняк О. В.,
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ,
м. Чернівці
Наук. Кер.- Городницька Л.В.






МОЖЛИВОСТІ РОЗВИТКУ МАЛОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА В УКРАЇНІ





Сьогодні дана тема є досить актуальною, адже саме завдяки розвитку підприємництва можливі позитивні структурні зміни в економіці. Функціонування підприємств малого бізнесу в Україні та наявність різних форм власності створює важливі передумови для формування ринкових відносин.
У Господарському кодексі України вказано,що господарська діяльність, яка здійснюється для досягнення економічних і соціальних результатів та з метою одержання прибутку, і є підприємництвом, а суб’єкти підприємництва - підприємці [1].
На даний час важливими проблемами у сфері розвитку підприємницької діяльності є розробка нових та вдосконалення чинних законодавчо-нормативних документів з питань визначення чітких підходів до власності та основних форм її захисту; створення сприятливого податкового, інвестиційного, інноваційного та цінового режимів для суб’єктів малого підприємництва; упорядкування механізмів державного регулювання та контролю підприємницької діяльності.
Малі підприємства переважно зосереджені у таких сферах як: роздрібна та оптова торгівля, ремонт побутових виробів, автомобілів, та інших засобів та предметів щоденного вжитку; операції з нерухомістю, інжиніринг, оренда; промисловість та будівництво.
Для підтримки малого підприємництва в Україні реалізуються щорічні заходи Національної програми сприяння розвитку малого підприємництва [2].
Взагалі розвиток малого підприємництва – складна економічна проблема, розв’язання якої потребує системного підходу для формування можливих напрямків для розвитку з точки зору як бюджету і податків, так і підтримки державою малого бізнесу.
Основними причинами гальмування розвитку малого підприємництва в Україні є:
1. Недосконалість системи ліцензування.
2. Неймовірно важкий тягар оподаткування, що примушує багатьох суб’єктів малого підприємництва переходити в тінь;
3. Відсутність дійового механізму реалізації державної політики щодо підтримки малого підприємництва.
4. Обмеженість фінансових ресурсів для створення підприємства.
5. Відсутність належного нормативно-правового забезпечення розвитку малого бізнесу в Україні.
Для розвитку малого підприємництва в Україні слід створити необхідні умови, шляхом запровадження наступних заходів:
1. Розробка єдиної системи реєстрації та легалізації суб’єктів підприємництва.
2. Впровадження спрощеної системи бухгалтерського обліку та звітності малих підприємств.
3. Формування та розвиток системи фінансової підтримки малого підприємництва.
4. Створення мереж інформаційно-аналітичних центрів малого підприємництва.
5. Введення пільгового оподаткування прибутку комерційних банків, одержаного за рахунок кредитування малих підприємств.
Мале підприємництво є незамінним елементом ринкової системи, який визначає темпи економічного розвитку регіонів, структуру та якісну характеристику валового внутрішнього продукту, ступінь демократизації суспільства, здійснює структурну перебудову економіки, швидку окупність витрат, свободу ринкового вибору, забезпечує насичення ринку товарами та послугами, реалізацію інновацій та додаткові робочі місця.
Якщо відбудуться структурні зрушення стосовно ліквідації основних недоліків – це все призведе до значного удосконалення функціонування малих підприємств, збільшить ефективність народного господарства, значно зменшить рівень безробіття та здійснить вагомий внесок малими підприємствами у валовий внутрішній продукт країни. Адже, саме малі підприємства є невід’ємною частиною ефективної ринкової економіки, тому потрібно створювати необхідні та належні умови для їх становлення, розвитку та процвітання в Україні.
Список використаних джерел:
1. Господарський кодекс України станом на 06.11.2012. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon0.rada.gov.ua.
2. Розвиток підприємницької діяльності в Україні. - [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.ukrexport.gov.ua/ukr/zakon_v_sferi_zed/ukr/5225.html
3. Рудник Р.В. Критерії виокремлення суб’єктів малого та середнього підприємництва / Р.В.Рудник // Економіка АПК. – 2009. - №4. - с.68-72.



 
Форум » Матеріали конференції 03.06.2013 » Економічна теорія та історія економічної думки » Григоряк І., МОЖЛИВОСТІ РОЗВИТКУ МАЛОГО ПІДПРИЄМНИЦТВА ...
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: