Пятниця, 29.03.2024, 13:23
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Николайчук Р., ПРОБЛЕМИ ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ МОЛОДІ - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 03.06.2013 » Економічна теорія та історія економічної думки » Николайчук Р., ПРОБЛЕМИ ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ МОЛОДІ
Николайчук Р., ПРОБЛЕМИ ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ МОЛОДІ
conf-cvДата: Понеділок, 27.05.2013, 18:49 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline



Руслана Николайчук






2 курс
Спеціальність «Менеджмент організацій»
денна форма навчання
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ,
м. Чернівці

Наук. Кер.- Городницька Л.В.






ПРОБЛЕМИ ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ МОЛОДІ В УКРАЇНІ





Проблема безробіття молоді є однією з найбільш актуальних та гострих проблем сьогодення. У ст.43 Конституції України закріплено, що “кожен має право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він сам вільно обирає або на яку вільно погоджується” [1]. Але, на жаль, на практиці ця норма Конституції України реалізується неповністю. За певних соціально - економічних умов особливі труднощі із працевлаштуванням виникають у молоді, осіб перед пенсійного віку,жінок з дітьми тощо. Для таких категорій громадян при прийомі на роботу встановлюються певні гарантії. Проте кількість таких гарантій є обмежена, а існуючі - не завжди є ефективними.
Існує цілий ряд проблем щодо працевлаштування молоді, які існують на практиці. Наприклад:
• українське законодавство передбачає, що при прийнятті на роботу неповнолітнього із ним повинен укладатися письмовий трудовий договір. Але, на жаль, ця норма виконується не завжди, і органи, на які покладено функцію нагляду за виконанням цього припису цього не виконують.
• в Законі України “Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні” закріплено, що держава забезпечує працездатній молоді надання першого робочого місця на строк не менший двох років після закінчення або припинення навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних і вищих навчальних закладах...[2], але ця стаття застосовується тільки до тих осіб, які здійснюють підготовку за державним замовленням. А ще законом України не передбачена відповідальність за можливість відсутності робочих місць на підприємстві, на яке направляється молодий спеціаліст. І коли молодий спеціаліст направляється на роботу на певне підприємство, і там йому дають обґрунтовану відмову у прийомі на роботу у зв’язку з відсутністю робочих місць, то він не може заперечити це рішення, та інші проблеми.
Вирішення питань зайнятості та працевлаштування молоді здійснюють молодіжні центри праці. Основними завданнями їх є:
• забезпечення прав та інтересів молодих громадян на ринку праці;
• сприяння працевлаштуванню, підготовці, перепідготовці та підвищенню кваліфікації молоді;
• залучення молоді до підприємницької діяльності, створення відповідних умов функціонування та ефективного розвитку молодіжного підприємництва;
• надання молоді послуг, пов'язаних з профорієнтацією та підготовкою до роботи за новою професією тощо [3].
На молодь впливають різні фактори, як зовнішні, які не залежать від самого суб’єкта (низька конкурентоспроможність молоді на ринку праці), так і внутрішні, що залежить від самого суб’єкта (освітній рівень, ініціативність, нестандартність мислення тощо).
Цілком зрозуміло також, чому молодь іде з матеріального виробництва. На підприємствах сільського, лісового, рибного господарства найнижчі рівні оплати праці, до того ж зарплатня виплачується не своєчасно. Найгірша ситуація в сільському господарстві, де середньомісячна заробітна плата дуже низька і 40% працівників не одержують її вчасно. У промисловості і будівництві рівень заробітної плати значно вищий від середнього по економіці, але також існує значна заборгованість і дуже високий рівень вимушеної неповної зайнятості. В установах освіти, охорони здоров’я, організаціях, які надають колективні, громадські та особисті послуги, вимушена неповна зайнятість практично відсутня. Але заробітна плата дуже низька, хоча і сплачується, як правило, своєчасно. Тому молодь значно менше зацікавлена в цих видах діяльності.
Отже, проблема працевлаштування молоді в нашій країні сьогодні дуже актуальна. Адже, в різних куточках України проводяться різноманітні зустрічі, засідання, в яких безумовно обговорюються питання щодо працевлаштування молоді та вирішення його проблем. Розробляється чимало різних проектів, які мають на меті забезпечити працевлаштування молоді. Молодь – це майбутнє нашої держави, тому для процвітання нашої країни, потрібно забезпечити молодь усім необхідним, зокрема це стосується і працевлаштування.

Література
1. Конституція України . -С.: ТОВ «ВВП Нотіс», 2012 – 48с.
2. Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні: Закон України від 05.02.1993 р. – XII [Електронний ресурс]. / - Режим доступу:
http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/2998-12.
3. Про затвердження Типового положення про молодіжний центр праці: Постанова КМУ № 40 від 24 січня 2001 р. [Електронний ресурс]. / - Режим доступу:
http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/40-2001-п.
4. Статистична інформація [Електронний ресурс] / Держ. ком. Статистики України. – Офіц. веб-сайт - Режим доступу:
http:/www.ukrstat.gov.ua/.
5. Бондарчук К. Основні напрями активної державної політики сприяння зайнятості молоді Бондарчук К. / Україна: аспектипраці. - 1998. - №8. – С. 9-12.


 
Форум » Матеріали конференції 03.06.2013 » Економічна теорія та історія економічної думки » Николайчук Р., ПРОБЛЕМИ ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ МОЛОДІ
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: