Четвер, 28.03.2024, 17:09
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Ухач І., Профілактика та аналіз нещасних випадків - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 03.06.2013 » Охорона праці в Україні.. проблеми, досвід і перспективи » Ухач І., Профілактика та аналіз нещасних випадків
Ухач І., Профілактика та аналіз нещасних випадків
conf-cvДата: Понеділок, 27.05.2013, 12:43 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline



Іванна Ухач,






3 курс, спец. «Харчові технології та інженерія», д.ф.н.,
Наук. кер. – Боднарук О. О.,
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ,
м. Чернівці




Профілактика та аналіз нещасних випадків





Критична ситуація в Україні у сфері безпеки праці проявляється високим рівнем виробничого травматизму і професійної захворюваності, незадовільними умовами праці та санітарним станом підприємств, внаслідок чого держава втрачає кваліфікованих працівників, а натомість отримує десятки тисяч осіб, які потребують повноцінного соціального захисту. Актуальністю даної теми є гострою необхідністю зменшення кількості потерпілих внаслідок нещасних випадків на виробництві.
За останні 5 років на виробництві загинуло майже 5 тисяч працівників і понад 85 тисяч – травмовано. Майже до 30 відсотків зросла питома вага працівників, зайнятих у шкідливих для здоров’я умовах праці в результаті чого постійно збільшується кількість нововиявлених професійних захворювань (6-7 тисяч на рік) [4, 215 с.].
Питаннями травматизму в Україні займались такі науковці, як: Олександр Хохотва, Тетяна Шудра, Анастасія Андрєєва, О. Сєріков та інші.
Не дивлячись на те, що з року в рік кількість травмованих на виробництві в Україні зменшується, рівень виробничого травматизму у порівнянні з країнами Західної і навіть Східної Європи залишається високим. Аналіз ситуації показує, що зазначене зниження за останні 10 років відбувається у більшій мірі в результаті зменшення числа робочих місць, значних обсягів неврахованих, або переведених у категорію не пов’язаних з виробництвом нещасних випадків[3, 495 с.].
За даними Держкомстату кількість потерпілих із втратою працездатності на один робочий день і більше та зі смертельним наслідком на 1 тис. працю¬ючих (коефіцієнт частоти травматизму) за 10 років зменшилася з 3,4 до 1,2 у 2012 р., або майже у 3 рази. Разом з цим, кількість людино-днів непраце¬здатності на одного потерпілого (коефіцієнт тяжкості травматизму) за цей час збільшилася з 28,9 до 46,8 днів, або на 62 %.
Така диспропорція в показниках коефіцієнтів частоти й важкості нещас¬них випадків вказує на те, що велика їх кількість на вироб¬ництві приховується від розслідування та обліку [1, 408 с.].
Стали відомі статистичні дані Держкомстату за кількістю травмованих на виробництві за 3 місяці 2013 року. Позитивна тенденція до зниження травм зберігається. Про це говорить підсумкове число постраждалих по Україні - це 2167 осіб (на 15% менше, ніж у 2012 році). З них 111 осіб отримали смертельні травми (на 33% менше показника 2012р.). Також знизилося число травм шахтарів: з 972 в 2012 р. і 777 в 2013р. У соціально-культурній сфері в цьому році зафіксовано було 334 травмованих проти 411 в минулому році. Не такий помітний спад спостерігається в агропромисловому комплексі. Зниження складає -19 чоловік, що все одно є досягненням.
Основною професійною патологією є пневмоконіоз і хронічний бронхіт, питома вага яких у загальному числі професійних захворювань складає 63,3%.
За даними Інституту промислової медицини АМН рівень захворюваності населення України на нові випадки профзахворювань (на 100 тис. працюючих) складає 13,3 випадки проти 30.1 в середньому по Європейському регіону. За висновком цього Інституту в Україні офіційна статистика виявляє, так би мовити, лише вершину айсберга професійної захворюваності. Більша її частина свідомо чи несвідомо не реєструється, або приховується.
За даними Держкомстату у 2013 році тільки у 5-и провідних галузях господарства України в умовах, що не відповідають санітарних нормам і правилам, працювало більше 1,3 млн. працівників [2, 350 с.].
Домінуючими причинами формування несприятливих умов праці залишаються недосконалі технології, машини і механізми, їхня несправність, невикористання засобів захисту, порушення правил техніки безпеки, режимів праці і відпочинку.
Заходи боротьби з виробничим травматизмом розробляються на підставі аналізу конкретних ситуацій та конкретних умов праці і узгоджуються з професійними спілками.
Пропонуються такі заходи боротьби із травматизмом:
- контроль за обладнанням, інструментами, за достатнім огородженням частин, що рухаються;
- покращення природного та штучного освітлення;
- систематичний нагляд за дотриманням правил техніки безпеки;
- забезпечення всіх робітників засобами індивідуального захисту і контроль за їх використанням під час роботи;
Велике значення для профілактики травматизму й профзахворювань мають автоматизовані системи обліку, аналізу й дослідження з використанням засобів обчислювальної техніки на різних ієрархічних рівнях керування охороною праці. Розробка систем автоматичного контролю і керування охороною праці, а також координація цих робіт покладена на національний науково-дослідний інститут охорони праці.
У кожному підприємстві щорічно розробляються заходи щодо профілактики виробничого травматизму й професійних захворювань які включаються в колективні договори, забезпечуються технічною документацією, джерелами фінансування та матеріальними ресурсами.
Список використаних джерел:
1. Гандзюк М.П., Желібо Є.П., Халімовський М.О. Основи охорони праці. – К.:Каравела, 2009.- 408 с.
2. Жидецький В. Ц., Джигирей В.С., Мельников О.В. Основи охорони праці. - Львів:
Афіша, 2012.- 350 с.
3. Катренко Л.А. Охорона праці: Навч.посібник – Суми: Університетська книга,
2010.- 495 с.
4. Керб Л. П. Основи охорони праці: Навч.посібн. - К.: КНЕУ, 2012. – 215 с



 
Форум » Матеріали конференції 03.06.2013 » Охорона праці в Україні.. проблеми, досвід і перспективи » Ухач І., Профілактика та аналіз нещасних випадків
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: