Субота, 20.04.2024, 01:28
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Пастух І., АСОРТИМЕНТ КОКТЕЙЛІВ НА ОСНОВІ ОВОЧЕВИХ ФРЕШІВ - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 03.06.2013 » Товарознавство та експертиза продовольчих та непродовольчих товарів » Пастух І., АСОРТИМЕНТ КОКТЕЙЛІВ НА ОСНОВІ ОВОЧЕВИХ ФРЕШІВ
Пастух І., АСОРТИМЕНТ КОКТЕЙЛІВ НА ОСНОВІ ОВОЧЕВИХ ФРЕШІВ
conf-cvДата: Понеділок, 27.05.2013, 12:34 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline



Інна Пастух,





4 курс, спец. «Харчові технології та інженерія», д.ф.н.,
Наук. кер. – Поп Т. М..,
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ,
м. Чернівці





АСОРТИМЕНТ КОКТЕЙЛІВ НА ОСНОВІ ОВОЧЕВИХ ФРЕШІВ





Значення напоїв у харчуванні людини загальновідоме. Воно пов’язано передусім з їх здатністю тамувати спрагу. Це первісне призначення з часом набрало ряд супутніх функцій. Протягом багатьох віків люди залежно від місцевої сировини та природних умов створювали різноманітні напої – лікувальні, прохолоджуючі, тонізуючі, освіжаючі тощо.
Коктейль - напій, що отримується змішуванням декількох рідин. Коктейлі бувають алкогольні та безалкогольні.
Одними із найбільш доступних та масових продуктів, що надають напоям смаку, аромату, сприяють підвищенню біологічної та харчової цінності є натуральні плодоовочеві соки [1].
Вітамінні коктейлі, приготовані з різноманітних овочів і фруктів, не тільки дуже смачні, а й корисні для здоров'я, оскільки насичують організм необхідними вітамінами і мінеральними елементами. До того ж їх приготування не потребує великих зусиль і займе мінімум часу.
Ми розглянемо досить широкий асортимент коктейлів на основі овочевих фрешів. Для приготування овочевих фрешів використовую різноманітні овочі, такі як: кабачки, капуста, картопля, морква, огірок, перць, редька, буряк, помідор, гарбуз. Звичайно при використанні овочевих фрешів, для приготування коктейлів, ми будемо використовувати різноманітні фрукти та ягоди, смакові доповнювачі.
Щоб покращити технологію приготування коктейлів на основі овочевих фрешів – овочеві фреші краще змішувати. Деякі з них, наприклад, сік сирого буряка, без добавок навіть в невеликих кількостях може викликати запаморочення і нудоту. Тому, доцільно поєднувати декілька видів фрешів для коктейлів, з додаванням різноманітної сировини.
Щоб уникнути неприємних відчуттів і отримати задоволення від коктейлів з одним інгредієнтом, до них додають фруктові або ягідні соки, натуральний йогурт або кефір, соєвий соус або спеції та приправи (чорний мелений перець, мускатний горіх, корицю) в невеликих кількостях. І звичайно змішують овочеві фреши між собою.
Томатний коктейль можна змішувати з іншими соками і одержати абсолютно новий смак і набір корисних речовин. З яблучним соком його змішують в пропорції 1:2, з гарбузовим беруть у співвідношенні 1:1.
Існує переконання, що морквяний сік корисний у будь-яких кількостях. Він може викликати алергію, а якщо пити морквяний сік у великих кількостях, то шкіра може придбати нездоровий жовтуватий відтінок. Існує досить широкий асортимент морквяних коктейлів: «Морквяно-апельсиновий», коктейль «Морквяно-лимонний», «Морквяно-журавлинний», коктейль «Морква з паростками і імбиром», «Морквяно-яблучний». Можна змішувати морквяний сік з яблучним в пропроціі 1:1 або 1:2.
Фреш селери як ніякий інший відмінно поєднується з іншими овочевими соками. Тут корисних і смачних варіантів безліч. Буряк, селера, морква - 3:5:8, селера, капуста, морква - 5:4:1. Можна додавати кисле молоко, пропорції - помідори, селеру, кисле молоко - 1:1:4 або замінити помідори яблуками.
Сік петрушки змішувати найкраще з морквяним соком 1:3, сік салату добре поєднується з морквяним соком - 1:2.
Один із популярних коктейлів являється смузі. Він представляє собою густий напій, отриманий шляхом збивання або подрібнення фруктів, овочів, мюслі і т.д. Суть в тому, щоб вживати в їжу свіжі сирі тільки що подрібнені плоди в поєднанні з різними добавками у вигляді морозива, йогурту, кефіру, молока, соку і т.п.
Для оздоровчого та дієтичного вживання коктейлів на основі овочевих фрешів, ми хочемо запропонувати розглянути смузі з додаванням дієтичної добавки шрот [2].
Шрот виробляють з рослинної сировини, заздалегідь екстрадувавши в нього певну кількість олії. Екстракція підвищує сорбційні властивості шроту, здібність до виведення з організму шлаків, радіонуклідів.
Для приготування овочевих смузі, ми будемо використовувати шрот з насіння льону та шрот з насіння розторопші. При приготуванні смузі «Овочева фантазія», ми використовували селеру, моркву, томатний сік для набрякання шроту з насіння розторопші. Для смузі «Вечірня прохолода» потрібна теж морква, перець солодкий, петрушка, томатний сік, також кефір для набрякання шроту з насіння льону. Раціональною є система «овочі + сік томатний» з концентрацією шроту з насіння розторопші 2 – 4 % від маси виробу і «овочі + кефір» з концентрацією шроту з насіння льону 2 – 4 % від маси виробу. Ми отримуємо, досить цікавий, корисний та смачний коктейль.
Можемо ще запропонувати смачний, та корисний коктейль з ацидофіліном та буряком. Як з’ясувалося, корисні властивості ацидофіліна сприяють ефективному відновленню порушеної мікрофлори кишечника.
Для приготування корисного коктейлю «Напій з ацидофіліна з буряковим фрешом» потрібні такі компоненти: фреш з буряка, гілочки петрушки, ацидофілін, сіль та лід.
Ми впевнилися, що коктейлі на основі овочевих фрешів, призначені для систематичного вживання у складі харчових раціонів, зберігають й покращують здоров’я та які знижуватимуть ризики розвитку захворювань.

Список використаних джерел:
1. Осипова Л.А., Капрельянц Л.В., Бурдо О.Г. Функциональные напитки.– Одесса : Изд-во «Друк», 2007. – 288 с.
2. Карпенко П. А. Биологически активные добавки и биопродукты / П. А. Карпенко. – К.: Нора – принт, 2000. – 168 с.



 
Форум » Матеріали конференції 03.06.2013 » Товарознавство та експертиза продовольчих та непродовольчих товарів » Пастух І., АСОРТИМЕНТ КОКТЕЙЛІВ НА ОСНОВІ ОВОЧЕВИХ ФРЕШІВ
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: