Четвер, 18.04.2024, 04:55
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Онофрей А., РОЛЬ ТА РОЗВИТОК МАЛОГО ТА СЕРЕДНЬОГО БІЗНЕСУ... - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 23.11.2012 » Ефективність бізнесу в умовах трансформації економіки » Онофрей А., РОЛЬ ТА РОЗВИТОК МАЛОГО ТА СЕРЕДНЬОГО БІЗНЕСУ...
Онофрей А., РОЛЬ ТА РОЗВИТОК МАЛОГО ТА СЕРЕДНЬОГО БІЗНЕСУ...
conf-cvДата: Неділя, 25.11.2012, 18:57 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Анастасія Онофрей,



1 курс, спец. «Міжнародна економіка», д.ф.н.,
Наук.кер. – Добржанська І.М.
Чернівецький торговельно – економічний інститут КНТЕУ,
м.Чернівці




РОЛЬ ТА РОЗВИТОК МАЛОГО ТА СЕРЕДНЬОГО БІЗНЕСУ В ЕКОНОМІЦІ УКРАЇНИ



Одним із перспективних напрямів створення конкурентного ринкового середовища в усьому світі були, є й залишаються малий та середній бізнес. Після одержанні України незалежності, держава висуває завдання про його відродження в нашому суспільстві.
Суть та значення малого бізнесу полягає в тому, що він є провідним сектором ринкової економіки; основою дрібнотоварного виробництва; визначає темпи економічного розвитку, структуру та якісну характеристику ВВП. Малі підприємства здійснюють свою діяльність у всіх сферах і галузях народного господарства, виконуючи один або кілька видів діяльності. Вони мають самостійність в здійсненні господарської діяльності, розпорядженні готовою продукцією, прибутком, який лишається після сплати податків та інших зобов’язань.
В умовах економіки України, що перебуває на початковому етапі розвитку ринкових відносин, саме створення і енергійний розвиток сектора малого підприємництва повинно стати основою соціальної реструктуризації суспільства, що забезпечує підготовку населення і перехід всього господарства країни до ринкової економіки. Динаміка загальних темпів приросту суб'єктів підприємництва країни, підтверджується статистичними даними, і свідчить про те, що починаючи з 1991 р., цей сектор економіки кількісно виріс майже у 12 разів.
Малий та середній бізнес переживає в Україні не найкращі часи. Проблем додає і банківська система, яка дуже неохоче забезпечує малий і середній бізнес кредитними ресурсами. Через неможливість вести прибутковий бізнес в даних економічних умовах підприємці йдуть у тінь. За різними оцінками, рівень тонізації української економіки становить до 60%. І половина цієї цифри припадає на малий і середній бізнес [4].
З 1 січня 2012 року набув чинності Закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів щодо спрощеної системи оподаткування, обліку й звітності", яким передбачено введення нової системи спрощеного оподаткування для малих підприємців.
Також змінити ситуацію має законопроект "Про розвиток та державну підтримку малого та середнього підприємництва". Новий закон повинен надати малому і середньому бізнесу фінансову, інформаційну, консультаційну підтримку, сприяти підготовці і підвищенню кваліфікації працівників, надати допомогу в галузі інновацій, науки і промислового виробництва, здійсненні експортної діяльності.
Кількість малих підприємців в Україні із початку 2012 року зросла на 22%, або на 228 тисяч, і зараз становить 1,26 мільйона осіб [3].
Частка малого та середнього бізнесу в економіці України значно менша, в порівнянні з розвиненими країнами. Так, у Польщі його частка становить 40%, а у Франції і Японії - близько 70-80%. При цьому в Україні цей показник ніколи не перевищував 12-14% [4].
Рівень розвитку малого підприємництва має сприяти створенню позитивного іміджу України, забезпеченню ефективної ринкової економіки з метою її інтеграції в європейську та світову економічні системи. Створення сприятливого підприємницького клімату в Україні повинно стати запорукою консолідації зусиль щодо удосконалення рівня відносин і співпраці з донорськими організаціями та участі у міжнародних проектах. Державна політика в цій сфері спрямована на приєднання України до міжнародних програм, підписання двосторонніх та багатосторонніх міждержавних і міжвідомчих угод щодо підтримки малого підприємництва [2].
В Україні розвиток малого бізнесу потребує розроблення ефективного механізму регулювання, який базується на засадах ринкових моделей його функціонування. Важливу увагу потрібно приділити залученню окремих верств населення до ведення підприємницької діяльності, зокрема молоді; наданню безоплатних інформаційних послуг під час організації власної справи; спрощення процедури реєстрації підприємств. Удосконалення потребує фінансово-кредитна політика держави в напрямах забезпечення доступу підприємницьких структур до фінансових ресурсів, що надалі сприятиме розвитку малого підприємництва [1, с. 78].
Економіка України має великий потенціал економічного росту. Аби вивільнити його, дуже важливо, щоб ресурси, ризик та ініціатива були тісніше пов’язані між собою. Такого росту можна набути, перш за все, надавши більше свободи підприємцям і надавши їм можливість отримувати адекватну винагороду за їх зусилля.
Список використаних джерел:
1. Четвернина Т.П. Розвиток малих підприємств // Персонал. – 2003. – №6 – с.78-83.
2. Закон України «Про Національну програму сприяння розвитку малого підприємництва в Україні». - [Електронний ресурс]. - Режим доступу:http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/2157-14
3. Малий бізнес успішно розвивається. - [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://real-economy.com.ua/news/27650.html
4. Малий і середній бізнес втішили законом - [Електронний ресурс]. - Режим доступу: http://news.finance.ua/ua/~/1/0/all/2012/03/23/273716

 
Форум » Матеріали конференції 23.11.2012 » Ефективність бізнесу в умовах трансформації економіки » Онофрей А., РОЛЬ ТА РОЗВИТОК МАЛОГО ТА СЕРЕДНЬОГО БІЗНЕСУ...
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: