Вівторок, 16.04.2024, 09:35
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Пламада К., ВИМОГИ ДО ОРГАНІЗАЦІЇ РОБОЧОГО МІСЦЯ КОРИСТУВАЧА - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 23.11.2012 » Охорона праці в Україні.. проблеми, досвід і перспективи » Пламада К., ВИМОГИ ДО ОРГАНІЗАЦІЇ РОБОЧОГО МІСЦЯ КОРИСТУВАЧА
Пламада К., ВИМОГИ ДО ОРГАНІЗАЦІЇ РОБОЧОГО МІСЦЯ КОРИСТУВАЧА
conf-cvДата: Субота, 24.11.2012, 21:19 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Катерина Пламада,



5 курс, спец. «Менеджмент», д.н.ф.,
Наук. кер. – Ткаченко І. В.,
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ,
м. Чернівці





ВИМОГИ ДО ОРГАНІЗАЦІЇ РОБОЧОГО МІСЦЯ КОРИСТУВАЧА ПЕРСОНАЛЬНИМ КОМП’ЮТЕРОМ



Однією з характерних особливостей розвитку сучасного суспільства є зростання сфер діяльності, в яких використовуються інформаційні технології. Широке розповсюдження отримали персональні комп’ютери. Однак їх використання загострило проблеми збереження власного здоров’я, тому вимагає удосконалення існуючих та розробку нових підходів до організації робочих місць, проведення профілактичних заходів для запобігання розвитку негативних наслідків персонального комп’ютера на здоров’я користувачів.
Цю тему у своїх працях розглядали багато вітчизняних та зарубіжних вчених, а саме Атаманчук П.С., Цапко В.Г., Лапін В.М., Мягченко О.П., Атаманчук П.С., Березуцький В.В., Гандзюк М.П., Жидецький В.Ц., Запорожець О.І., Москальова В.М., Третьяков O.B., Буріченко Л.А., Стеблюк М.І. та ін.
Заходи з охорони праці користувачів персонального комп’ютера необхідно розглядати в трьох основних аспектах: соціальному, психологічному та медичному.
У соціальному плані розв'язання цих проблем пов'язане з оптимізацією умов життя, праці, відпочинку, харчування, побуту, розвитком культури, транспорту.
Значне місце у профілактиці розладів здоров'я належить психології праці. Тому заходи, пов'язані з формуванням раціональних виробничих колективів, у яких відсутня психологічна несумісність, сприяють зменшенню нервово-психічного перенапруження, підвищенню працездатності та ефективності праці.
На Міжнародній конференції в Москві (1995 р.) "Общество, стресе и здоровье: стратегии в странах радикальных социально-экономических реформ" були намічені шляхи запобігання медико-соціальним наслідкам емоційного стресу.
Оскільки відразу цю проблему усунути неможливо на рівні підприємств, установ та організацій послідовно усували такі виробничі умови, які є сприятливими для розвитку стресу
Важливу роль у профілактиці захворювань відводиться медицині. Профілактичні заходи для користувачів ПК включають складові як первинної так і вторинної профілактики здоров’я. Цей комплекс заходів спрямований на відновлення функціонального стану зорового та опорно-рухового апарату, також направлений на зниження ймовірності розвитку перевтоми та перенапруження.
Зараз проводиться розробка національних нормативних документів, спрямованих на охорону праці користувачів ПК. Найбільш повним нормативним документам щодо забезпечення охорони праці користувачів ПК є «Державні санітарні правила й норми роботи з візуальними дисплейними терміналами (ВДТ) електронно-обчислювальних машин» ДСанШН 3.3.2.007–98.
До організації робочого місця користувача ПК висуваються ряд вимог серед яких: вимоги до виробничих приміщень, гігієнічні вимоги до організації та обладнання робочих місць, вимоги до режимів праці та відпочинку та вимоги до профілактичних медичних оглядів.
Вимоги до виробничих приміщень:
 площа на одне робоче місце становить не менше 6 м3, а об’єм не менше ніж 20 м3;
 приміщення для роботи повинно мати штучне та природне освітлення;
 слід щоденно робити вологе прибирання.


Природне освітлення має здійснюватись через світлові прорізи, орієнтовані переважно на північ чи північний схід, і забезпечувати коефіцієнт природної освітленості (КПО) не нижче, ніж 1,5%.
Гігієнічні вимоги до параметрів виробничого середовища включають вимоги до параметрів мікроклімату, освітлення, шуму й вібрації, рівнів електромагнітного та іонізуючого випромінювання [1, c. 17]. У виробничих приміщеннях на робочих місця із ПК мають забезпечуватись оптимальні значення параметрів мікроклімату: температури, відносної вологості й рухливості повітря.
Норми мікроклімату для приміщень з ПК: у холодну пору року температура повітря при категорії робіт легка-1а має бути 22-24 ºС, вологість 40-60%, при категорії робіт легка-1б температура має бути 21-23 ºС, вологість також 40-60 %; у теплу пору року при категорії робіт а температура в приміщеннях має бути 23-25 ºС з вологістю 40-60%, а при категорії робіт 1б температура має бути 22-24 з такою самою вологістю.
Штучне освітлення в приміщеннях із робочими місцями, обладнаними ПК має здійснюватись системою загального рівномірного освітлення [2, c. 173].
Значення освітленості на поверхні робочого столу в зоні розміщення документів має становити 300–500 лк, Якщо це неможливо забезпечити системою загального освітлення, допускається використовувати місцеве освітлення.
Конструкція робочого місця користувача ПК має забезпечити підтримання оптимальної робочої пози.
Робочі місця із ПК слід так розташовувати відносно світлових прорізів, щоб природне світло падало збоку, переважно зліва.
При розміщенні робочих столів із персональним комп’ютером слід дотримуватись таких відстаней: між бічними поверхнями БДТ – 1,2 м; від тильної поверхні одного ПК до екрана іншого – 2,5 м.
Екран ПК має розташовуватися на оптимальній відстані від очей користувача, що становить 600…700 мм, але не ближче ніж за 600 мм з урахуванням розміру літерно-цифрових знаків і символів.
Клавіатуру слід розташовувати на поверхні столу на відстані 100…300 мм від краю, звернутого до працюючого.
Для забезпечення захисту і досягнення нормованих рівнів комп'ютерних випромінювань необхідно застосовувати при екранні фільтри, локальні світлофільтри (засоби індивідуального захисту очей) та інші засоби захисту, що пройшли випробування в акредитованих лабораторіях і мають щорічний гігієнічний сертифікат [2, c. 175].
При організації праці, пов'язаної з використанням ПК, для збереження здоров'я працюючих, запобігання професійним захворюванням І підтримки працездатності передбачаються внутрішньо змінні регламентовані перерви для відпочинку [3, c. 220].
Працюючі з ПК підлягають обов'язковим медичним оглядам: попереднім – при влаштуванні на роботу і періодичним – протягом трудової діяльності, відповідно до наказу МЗ України N45 від 31.03.94 р.
Періодичні методичні огляди мають проводитися раз на два роки комісією в складі терапевта, невропатолога та офтальмолога.
Отже, охорона праці робочого місця користувача персонального комп’ютера є дуже важливою, оскільки не дотримання вимог може призвести до професійних хвороб.
Список використаної літератури:
1. "Державні санітарні правила і норми роботи з візуальними дисплейними терміналами електронно-обчислювальних машин", ДСанПіН 3.3.2 007-98, Київ – 1998, 26 с.
2. Геврик Є. О. Охорона праці [Текст]: Підручник / Є. О. Геврик. – К.: Ельга, Ніка-Центр, 2003 – 280с
3. Жидецький В. Ц. Основи охорони праці [Текст]: Підручник / В. Ц. Житецький – Л.: Афіша, 2002 – 320с.

 
Форум » Матеріали конференції 23.11.2012 » Охорона праці в Україні.. проблеми, досвід і перспективи » Пламада К., ВИМОГИ ДО ОРГАНІЗАЦІЇ РОБОЧОГО МІСЦЯ КОРИСТУВАЧА
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: