Пятниця, 29.03.2024, 11:50
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Данчук С., ДОЦІЛЬНІСТЬ ВПРОВАДЖЕННЯ «1С» НА ПІДПРИЄМСТВАХ - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 25.04.2012 » Стратегії економічного розвитку підприємств в умовах глобалізації » Данчук С., ДОЦІЛЬНІСТЬ ВПРОВАДЖЕННЯ «1С» НА ПІДПРИЄМСТВАХ
Данчук С., ДОЦІЛЬНІСТЬ ВПРОВАДЖЕННЯ «1С» НА ПІДПРИЄМСТВАХ
conf-cvДата: Пятниця, 04.05.2012, 16:26 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Данчук Святослав Васильович




Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ, м. Чернівці




ДОЦІЛЬНІСТЬ ВПРОВАДЖЕННЯ «1С» НА ПІДПРИЄМСТВАХ МАЛОГО ПРИВАТНОГО БІЗНЕСУ



Стрімкий розвиток нових інформаційних технологій дозволяє організувати обробку зростаючого обсягу економічної інформації, підвищити точність та аналітичність облікових даних, а також значно прискорити швидкість їх обробки, що значно покращить можливість організації контролю як основної функції обліку. Інформація поступово переходить в стан цінного ресурсу, віртуальний вид власності, який доцільно використовувати, зберігати й захищати.
Саме тому для успішного ведення малого приватного бізнесу в умовах сучасної жорсткої конкуренції актуальним постає проблема правильного вибору програмного продукту автоматизованого обліку та управління, а також його адаптація до особливостей підприємства.
Отже, роботу треба розпочати з проведення комплексного аналізу фінансово-господарської діяльності підприємства, вивчення ринку автоматизованих систем, визначення їх відповідності до потреб бізнесу та фінансових затрат, пов’язаних з їх придбанням, впровадженням та обслуговуванням [1]. При цьому, також, слід врахувати і стратегію розвитку бізнесу. При виборі автоматизованої системи краще вибрати таку, яку в майбутньому, у разі розширення бізнесу, можна було б без проблем вдосконалити або ж обміняти на іншу версію.
Враховуючи як економічну ефективність від впровадження, так і матеріальні затрати, які повинне понести підприємство, потрібно пам’ятати, що програмний продукт який встановлюється на тривалий час, є недешевим інвестиційним проектом, тому до його вибору треба віднестися серйозно. У цьому відношенні підприємства малого бізнесу мають значні переваги, оскільки для вибору автоматизованої системи, як правило залучається керівник та бухгалтер. При цьому слід зауважити, що бухгалтер, сьогодні, часто, «по сумісництву» виконує функції секретаря та адміністратора, а бухгалтерський облік вже давно домінує в управлінні.
Таким чином, у процесі планування обліку на підриємстві слід пам’ятати що це справа важка й відповідальна. Тому доцільним було б використовувати програму «1С: Підриємство».
Автоматизована система «1С: Підприємство» – це універсальна спеціалізована система управління базами даних з елементами об’єтно-орієнтованого підходу [2, с. 10], призначена для комплексної автоматизації економічної діяльності підприємства різних напрямків діяльності і форм власності. Від інших інформаційних систем подібного класу вона відрізняється своєю конфігурованістю. Тобто конкретний набір об’єктів, структури інформаційних масивів, алгоритми оброблення облікової інформації визначає конкретна конфігурація системи, під якою розуміють сукупність механізмів, призначених для маніпулювання різними типами об’єктів предметної області [3, с. 76].
Програма забезпечує суттєве підвищення оперативності обробки даних, ефективності та покращення якості ведення обліку, що відображається в упорядкуванні бізнесу, збільшенні якості та повноти інформації, зниженні кількості помилок, підвищенні продуктивності праці.
Система дозволяє організувати єдину інформаційну базу для управління різними аспектами діяльності підприємства, забезпечує інтегроване ведення обліку з використанням єдиної системи нормативно-довідкової інформації. Обробка інформації в програмі носить циклічний характер [4, с. 32].
Система являє собою тиражований продукт перехідного варіанту від традиційного «коробкового» продукту до середньо інтегрованих систем. Та, незважаючи на тиражність, компоненти, що входять до її складу дозволяють створити персональну конфігурацію для конкретного підприємства, враховуючи особливості організації, ведення господарського обліку та управління бізнесом.
Основу системи складають технологічна платформа та конфігурації.
Технологічна платформа – не є програмним продуктом, а являє собою фундамент автоматизації різних областей економічної діяльності підприємства, що забезпечує роботу прикладних рішень.
Конфігурації (конкретні прикладні рішення), створені за її (платформи) допомогою й функціонують тільки при наявності платформи [2, с. 10], дозволяють редагувати структури даних, формувати список користувача системи з наданням прав доступу, виконують облікові функції та процедури збереження та відновлення даних [5, с. 55].
Платформа «1С: Підприємство» складається з трьох базових компонент: «Бухгалтерський облік», «Оперативний облік» і «Розрахунок», які працюють з єдиною конфігурацією, що відображається в інтерфейсах, екранних формах, структурі інформаційних масивів, в алгоритмах оброки інформації і спеціалізованому настроюванні. При цьому кожна компонента має свій механізм оброболення інформації.
Компонента «Бухгалтерський облік», представлена системою «1С: Бухгалтерія», може бути використаний для реалізації:
– будь-якої схеми обліку (синтетичного обліку з одночасним використанням кількох планів рахунків; багаторівневого і багатовимірного аналітичного обліку; кількісного обліку; обліку складних проводок; багатовалютного обліку по необмеженому числу валют тощо);
– як ручного, так і автоматичного введення бухгалтерських операцій, підтримуючи принцип подвійного запису;
– забезпечення формування, збереження і роздруку різних первинних докуменетів та звітів (платіжні доручення та інші банківські документи, рахунки на оплату, накладні, рахунки-фактури, прибуткові і витратні касові ордери, авансові звіти та інших). Система може бути використана, як автономно, так і з іншими компонентами.
Компонент «Оперативний облік» може використовуватися для автоматизації складського обліку і торгівлі, будь-якого обліку наявності руху товарів і коштів у реальному часі, одержання різноманітної аналітичної звітної інформації про фінансові та товарні рухи. Тут підтримується механізм регістрів, який забезпечує запис руху та отримання залишків у різних розділах й існує можливість передачі звідних облікових даних в бухгалтерську програму. При цьому, дані заносяться лише в один обліковий регістр, всі інші формуються автоматично на його базі, що практично анулює помилки при перенесенні даних між регістрами.
Компонент «Розрахунок» призначений для розробки рішень, що вимагають виконання періодичних, залежних один від одного розрахунків будь-якої складності, в тому числі перерахування результатів «минулим числом», ведення архіву розрахунків за попередні періоди, збереження результатів, що відображаються у розрахунках заробітної плати і ведення кадрового обліку.
При роботі в програмі можна використовувати калькулятор, календар та елементи аналізу через систему побудови графіків та діаграм. Програма забезпечує перевірку правильності господарських проведень та перевірку бухгалтерських даних.
Програма забезпечена системою захисту та режимом авторизації доступу через систему паролю. Може бути придбана як у локальному, так і мережному варіанті. Функціонально вони практично не відрізняються одна від одної, остання просто забезпечує одночасну роботу декількох користувачів з єдиною інформаційною базою.
Переваги системної програми «1С: Підприємство» на українському ринку, заключаються в тому, що програма побудована з урахуванням особливостей законодавчого обліку в Україні. При цьому врахована можливість одночасного ведення бухгалтерського та податкового обліку, що дає можливість користувачам прослідковувати всі господарські операції й зміни, що відбуваються в різних ланках облікової роботи. А це, в сучасних умовах, є досить актуальним і практичним.
Отже, беручи до уваги вищесказане, при виборі автоматизованої системи обліку для підриємств малого приватно бізнесу сміло можна робити вибір на користь універсального програмного продукту «1С: Підприємство».

Література:
1. Бенько М. М. Інформаційні системи і технології в бухгалтерському обліку: монографія / М.М. Бенько; Київ. нац. торг.-екон. ун-т. – К.: Вид-во Київ. нац. торг.-екон. ун-ту, 2010. – 336 с.
2. Митичкин С.А. Практика программирования в среде 1С: Предприятие 7.7. / С.А.Митичкин. – М.: Издательский Дом «КомБук», 2004. – 272 с.
3. Писаревська Т.А. Інформаційні системи обліку та аудиту: Навч. посіб. / Т.А.Писаревська. – К.: КНЕУ, 2004. – 369 с.
4. Стротинська А.П., Лазаришина І.Д. Інформаційні системи підприємств малого бізнесу: Навч. пос. / А.П.Сиротинська, І.Д.Лазаришина. – К.: Центр учбовох літератури, 2008. – 264 с.
5. Корнюшин В.И. Бухгалтерские информационные системы / В.И.Корнюшин – М.: МИЭМП, 2010. – 112 с.

 
Форум » Матеріали конференції 25.04.2012 » Стратегії економічного розвитку підприємств в умовах глобалізації » Данчук С., ДОЦІЛЬНІСТЬ ВПРОВАДЖЕННЯ «1С» НА ПІДПРИЄМСТВАХ
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: