Пятниця, 29.03.2024, 09:55
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Семенчук В., ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ СТРАТЕГІЧНОГО ОБЛІКУ - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 25.04.2012 » Розвиток теорії і методики обліку, аналізу та аудиту за умов орієнтації на міжна » Семенчук В., ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ СТРАТЕГІЧНОГО ОБЛІКУ
Семенчук В., ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ СТРАТЕГІЧНОГО ОБЛІКУ
conf-cvДата: Пятниця, 04.05.2012, 13:46 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Вікторія Семенчук




Наук. кер. – Рилєєв С. В.
Чернівецький торгово-економічний інститут КНТЕУ
М. Чернівці




ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ СТРАТЕГІЧНОГО ОБЛІКУ В СУЧАСНИХ РЕАЛІЯХ



Сучасна економіка зазнає значних змін що пов’язані з глобалізацією бізнесу інформанти за цією суспільства й переходом до нової моделі економічного зростання. Поширення цих тенденцій на вітчизняну економіку, загострення конкуренції та підвищення рівня невизначеності зовнішнього середовища підприємств зумовлює доцільність переходу до нової системи управління – стратегічного управління. Основою для прийняття стратегічних управлінських рішень є облікова система підприємства. Від того наскільки вона ефективна багато в чому залежить ефективність роботи самого підприємства [5, с. 80].
Реалії сьогодення диктують нові вимоги до виживання та ефективної діяльності підприємства. Здебільшого саме вони зумовили посилення уваги з боку вітчизняних науковців до стратегічного управління. Що ж стосується самих керівників вітчизняних підприємств, то вони досі нерідко залишаються осторонь проблеми впровадження системи стратегічно орієнтованого обліку.
Поняття стратегічного обліку потребує окремої уваги й більш детального розгляду. Під стратегічним обліком можна розуміти аналітичну систему для співвіднесення необхідної бухгалтерської інформації зі стратегією фірми. Слід зазначити, що стратегічний облік більш тісно співвідноситься не із системою оперативного контролю та регулювання, а із системою стратегічного планування [6, с. 137].
Умовно можна виділити чотири основні позиції науковців щодо стратегічного напрямку бухгалтерського обліку.
Представники першого підходу, які переважним чином представлені зарубіжними економістами, розуміють його як розширення функцій управлінського обліку [1, с. 49].
Другий підхід до проблеми, що досліджується, передбачає виділення стратегічного напряму бухгалтерського обліку в окрему підсистему бухгалтерського обліку на одному рівні з фінансовим та управлінським обліком.
В свою чергу, третій підхід полягає у розумінні стратегічного напряму бухгалтерського обліку як зорієнтованої на довгострокову перспективу системи бухгалтерського обліку, яка, ґрунтуючись на даних таких її підсистем, як управлінський, фінансовий та податковий облік, у повному обсязі забезпечує інформаційні проблеми стратегічного менеджменту.
Представники четвертого підходу наголошують на тому, що стратегічний напрям бухгалтерського обліку слід розглядати як систему, яка, ґрунтуючись на даних фінансового та управлінського обліку, здійснює інформаційно-аналітичне забезпечення менеджерів суб`єктів господарювання для прийняття ними стратегічних управлінських рішень [3, с. 105].
У будь-якому випадку питання про необхідність ведення стратегічного обліку сучасному підприємству не виникає у більшості зарубіжних компаній. Але, на вітчизняних підприємствах даному виду обліку не приділяють достатньо уваги. Управління підприємством на основі спеціально підготовленої інформації в умовах конкурентної боротьби дасть змогу підвищити вартість бізнесу та підтримує стабільність його існування.
Питання організаційного забезпечення стратегічного обліку в Україні ще недостатньо вивчені та потребують подальших досліджень. Для реального виокремлення системи стратегічного обліку на вітчизняних підприємствах необхідно забезпечити, перш за все, запровадження міжнародних стандартів обліку та фінансової звітності, що дасть можливість уніфікувати інформаційну базу аналізу та забезпечити його порівнюваність з конкурентами [2, с. 185].
Процес побудови системи стратегічно орієнтованого обліку може бути успішним за умови дотримання таких вимог: наявність професійного менеджменту, спеціальних ресурсів, виділених для цієї мети, та активної участі вищого керівництва компанії.
Насамперед, необхідно залучати професійний управлінський персонал, експертів, які мають значний досвід у сфері обліку та стратегічного менеджменту. У деяких випадках навіть доцільно скористатися послугами консалтингової компанії [4, с. 102].
Упровадження системи стратегічного обліку має передбачати залучення професійних менеджерів і аналітиків, виділення ресурсів та активну участь керівництва, що надасть підприємству вагомі переваги, адже забезпечить підприємству відносну стабільність розвитку.
Список використаної літератури:
1. Райан Б. Стратегический учет для руководителя / Б. Райан // пер. з англ. под ред. В. А. Микрюкова. – М. :Аудит, ЮНИТИ, 1998. – 616 с.
2. Касич А. О. Теоретичні та практичні аспекти стратегічного обліку з урахуванням перспективного розвитку підприємства / А. О. Касич, Р. М. Циган // Вісник КрНУ імені Михайла Остроградського. – 2011. – №5. – с. 280
3. Криштопа І. І. Стратегічний облік, як перспективний напрям розвитку бухгалтерського обліку / І. І. Криштопа // Економічні науки. – 2011. – №8. – с. 180
4. Гудима О. В. Проблеми та перспективи запровадження стратегічного обліку на вітчизняних підприємствах / О. В. Гудима // Держава та регіони. – 2010. – №1. – с. 210
5. Дресвяннікова Д. М., Особливості впровадження стратегічного обліку на підприємстві / Д. М. Дресвяннікова // Управління розвитком. – 2011. – №7. – с. 155
6. Кундря-Висоцька О. П., Змістові характеристики стратегічної парадигми обліку / О. П. Кундря-Висоцька // Вісник ЖДТУ. – 2010. – № 3. – с. 185

 
Форум » Матеріали конференції 25.04.2012 » Розвиток теорії і методики обліку, аналізу та аудиту за умов орієнтації на міжна » Семенчук В., ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ СТРАТЕГІЧНОГО ОБЛІКУ
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: