Субота, 20.04.2024, 11:56
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Ляшенко Ю., Заощадження та інвестиції України: аналіз... - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 25.04.2012 » Ефективність бізнесу в умовах трансформації економіки » Ляшенко Ю., Заощадження та інвестиції України: аналіз...
Ляшенко Ю., Заощадження та інвестиції України: аналіз...
conf-cvДата: Четвер, 10.05.2012, 16:18 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Юлія Ляшенко




Наук.керівник - Котелевська Ю.В.
Харківський інститут банківської справи
УБС НБУ м.Харків




Заощадження та інвестиції України: аналіз та перспективи



Актуальність теми. Розвиток інвестиційних процесів має особливе значення для України, її економічного розвитку та розширення ринкових можливостей. У народному господарстві склалась ситуація, коли потреба у фінансових ресурсах зростає швидким темпами, а можливість забезпечення цими ресурсами недостатня. За цих умов зростає значення міжнародної інвестиційної діяльності підприємств.
Постановка проблеми. Важливого значення набула необхідність у глибокій науковій розробці проблем, що накопичились в інвестиційній діяльності, пов’язаних з трансформацією заощаджень населення в інвестиційні ресурси. В останні роки відчутний значний недолік щодо недостатності висвітлення проблеми активізації заощаджень населення.
Викладення основного матеріалу. Особливого значення інвестиційні процеси набувають на макроекономічному рівні
Майже всі інвестиції здійснюються фірмами, а не домашніми господарствами. Але домашні господарства приймаючи рішення про споживання і заощадження, спрямовують частину своїх доходів на фінансові ринки, фірми ж звертаються на фінансові ринки за ресурсами, використовуючи їх для інвестування.
Якщо сукупний дохід розподіляється на споживання та заощадження, то за умови росту доходу певна його частина використовується на збільшення споживання, а друга – на збільшення заощаджень. Величина, на яку збільшуються споживання та заощадження повинна дорівнювати величині, на яку збільшився дохід[2,ст 318].
В економіці заощадження знаходяться у тісному взаємозв’язку з інвестиціями, тобто заощадження є основою інвестицій. На взаємозв’язок процесів інвестицій та заощаджень значний вплив мають такі чинники як тип ринкової конкуренції, сприятливість ринкової кон’юнктури.
Основними елементами зростання інвестицій стали підвищення доходів населення і відповідного рівня платоспроможного попиту[4,ст. 742].
Підвищення ефективності інвестиційної політики можливе за реалізації таких принципів як децентралізації інвестиційного процесу, підвищення внутрішніх джерел нагромадження підприємств і заощаджень населення, стимулюванні залучення інвестицій.
Одним із факторів збільшення інвестицій в економіці буде залучення іноземних інвестицій. У наступні роки передбачається збільшення внутрішніх та зовнішніх інвестицій у машинобудування, будівництво переробну промисловість. Зростання у машинобудуванні відбувається завдяки оновленню основних фондів та впровадження енергозберігаючих технологій. Активність інвестицій та зростання доходів населення стимулюватиме зростання продажу легкових автомобілів. Саме машинобудуванню, в інноваційно – інвестиційній політиці держави, відводиться роль рушійної сили.
У І кварталі 2011 року баланс „заощадження – інвестиції” приватного сектору був відємним (- 11,3 % від ВВП). Частка приватних інвестицій у ВВП зросла (на 3,2 % порівняно з 2010 роком) при одночасному зменшенні частки приватних заощаджень (на 5,9 wacko через постійне зростання операційних витрат. Від’ємним був і баланс зовнішнього сектору (-6,4% від ВВП).
Банківська система у своїй грошово -кредитній політиці має виходити з того, що економічні межі її кредитно – інвестиційної діяльності визначаються національними заощадженнями, до яких, крім сімейних заощаджень, включаються заощадження фірм та бюджетної системи. Порушення цієї межі загрожує порушенню економічної рівноваги.
В економічній та соціальній політиці держава повинна виходити з того, що зростання інвестицій має вирішуватися в залежності із зростанням заощаджень. Політика сприяння заощадженням стає одним із пріоритетних напрямків економічної політики в цілому і зокрема політики доходів.
Взаємозв’язок інвестицій – заощаджень повинен враховуватися в бюджетно – фіскальній політиці держави.
Сучасний етап розвитку економіки України характеризується активністю інвестиційної діяльності. На основі проведених прогнозів, можна сказати, що інвестиційна діяльність в наступні роки зростатиме значними темпами, стимулюватиме пожвавлення, піднесення та подальший ріст економіки країни.
Висновок.Проблема досягнення і підтримання стабільних темпів економічного зростання постає перед усіма країнами. Саме заощадження є джерелом обсягу капіталу в національній економіці. Тому глибокий аналіз категорії заощаджень її усебічних взаємозв’язків становить і теоретичний, і практичний інтерес.
Список використаних джерел.
1.Держ комітет України, http://www .ukrstat.gov.ua//.
2. Туріянська М.М. Інвестиційні джерела: Монографія. – Донецьк: ТОВ „Юго-Восток, Лтд”, 2009. -318с.
3. Галайда В. Критический анализ соотношения между сбережениями и инвестициями// Економика Украини 2003.-№6.- с.58-63.
4. Федоренко В.Г. Шляхи підвищення інвестиційної діяльності в Україні: Монографія / За заг. ред. Федоренка В.Г. – Ніжин: „Видавництво „Аспект –Поліграф”, 2010. -742с.
 
Форум » Матеріали конференції 25.04.2012 » Ефективність бізнесу в умовах трансформації економіки » Ляшенко Ю., Заощадження та інвестиції України: аналіз...
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: