Пятниця, 29.03.2024, 04:21
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Чоп О., СУЧАСНИЙ ІНВЕСТИЦІЙНИЙ СТАН ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 18.11.2011 » Проблеми формування інвестиційного клімату в економічній системі України » Чоп О., СУЧАСНИЙ ІНВЕСТИЦІЙНИЙ СТАН ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ
Чоп О., СУЧАСНИЙ ІНВЕСТИЦІЙНИЙ СТАН ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ
conf-cvДата: Субота, 19.11.2011, 22:42 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Чоп Оксана,



3 курс, спец. «Міжнародна економіка», д.ф.н
Наук. кер. – Верстяк О.М
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ,
м. Чернівці.




СУЧАСНИЙ ІНВЕСТИЦІЙНИЙ СТАН ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ



Для будь-якої країни завжди залишається актуальним питання залучення іноземних інвестицій у розвиток її регіонів, оскільки держава не має достатньо ресурсів для вирішення багатьох питань економічного та соціального характеру. Інвестиційну політику трактують як заходи щодо усунення перешкод і запровадження стимулів для інвестування, захисту прав інвесторів, створення привабливого інвестиційного клімату як для розвитку національної економіки загалом так і для окремих її регіонів, а також для підвищення життєвого рівні населення.
Метою дослідження є оцінка сучасного інвестиційного процесу в Чернівецькій області та знаходження нових шляхів припливу інвестицій.
Незважаючи на позитивну динаміку в інвестиційній діяльності впродовж останнього року, Буковина посідає останні місця (25 місце) в інвестиційному рейтингу регіонів, значно відстаючи від своїх сусідів – Івано-Франківщини та Закарпаття.
Буковина – це надзвичайно перспективний регіон з точки зору потенціалу економічного розвитку та інвестиційної привабливості. Основними причинами інвестиційної привабливості регіону є: унікальне географічне положення та багатство природних ресурсів, соціально-політична стабільність і злагода, міжнародне співробітництво, сприятливі особливості місцевої господарської системи [1].
Динаміка залучення інвестицій за період 2006 – 2010 рр. матиме наступний вигляд: у 2006 р. – 1451,4 млн. грн., 2007 р. – 2332 млн. грн., 2008 р. – 3732,6 млн. грн., 2009 р. – 2602,1 млн. грн., 2010 р. – 1990,6 млн. грн. [2]. З наведених даних чітко простежується зменшення рівня залучення інвестицій у 2009 – 2010 рр. через низку факторів: низька інвестиційна діяльність у спеціальних економічних зонах і територія пріоритетного розвитку; відсутність стимулювання залучення інвестицій у науково, науково-технічну та інноваційну діяльність; відсутність повної та вірогідної інформації про стан та кон’юнктуру інвестиційного ринку; тривалий період спаду вітчизняного виробника; недостатня капіталізація української банківської системи; недостатня розвиненість вітчизняного фондового ринку; низький рівень професійної підготовки фахівців, яким здебільшого бракує економічних знань і розуміння специфіки функціонування соціальної ринкової економіки [3].
Частка іноземних інвестицій у загальній сумі капітальних вкладень до Буковини складає лише 2%. За статистикою іноземні інвестори вкладають кошти у створення нових підприємств, а не у розвиток вже існуючих. 98% вкладень все ж таки надходить від українських підприємців. Навіть якщо розглянути джерела надходження інвестицій з-за кордону, то 9% від загальної їхньої кількості надходить з Кіпру, який є офшором та куди своєю чергою іде найбільше коштів з України, то, вірогідно, отримуємо свої ж гроші. Велика частка інвестицій надходить також з Італії, Румунії, Туреччини та країн СНД. Найбільш популярними серед інвесторів є промисловість (куди вкладають 60% інвестицій), сфера послуг (20%), торгівля (4%) та сільське господарство (4%).
Прямі іноземні інвестиції здійснили нерезиденти з 47 країн. Найвагоміші внески капіталу в економіку Буковини зробили нерезиденти з Швеції, Кіпру, Туреччини, Італії, Віргінських островів (Британських), Сполученого Королівства, Латвії, Німеччини, США. На ці країни припало 91,7% від загального обсягу прямих інвестицій, які вкладено в економіку області [4].
Загальний обсяг прямих іноземних інвестицій (акціонерний капітал) станом на 1 липня 2011 року становив 64,5 млн.дол.США і склав 71,6 дол.США в розрахунку на одну особу населення області.
Приріст прямих іноземних інвестицій склав 2,6 млн.дол.США (4,2% з початку року), що на 9,5 відсоткових пунктів більше порівняно з першим півріччям попереднього року.
60,2% іноземних інвестицій зосереджено на промислових підприємствах регіону (38,8 млн.дол.США). Зацікавленість у іноземних інвесторів викликають підприємства та організації сфери операцій з нерухомим майном, оренди, інжинірингу та надання послуг підприємцям, в які вкладено 12,7 млн.дол.США (19,6% від загального обсягу), сфери торгівлі, ремонту автомобілів, побутових виробів та предметів особистого вжитку – 4,5 млн.дол.США (7,0%), діяльності готелів та ресторанів – 3,8 млн.дол.США (5,9%), сільського господарства, мисливства, лісового господарства – 2,6 млн.дол.США (4,1%), надання комунальних та індивідуальних послуг, діяльності у сфері культури та спорту – 1,0 млн.дол.США (1,5%) [5].
У січні-червні цього року найбільший приріст прямих іноземних інвестицій відбувся на підприємствах у сфері виробництва неметалевої мінеральної продукції (19,5%), торгівлі автомобілями (28,9%), охорони здоров’я та надання соціальної допомоги (19,9%), роздрібної торгівлі (10,8%).
На порядку денному щодо покращенні інвестиційного клімату в Чернівецькій області знаходяться такі завдання: створення системи державного регулювання за інвестиційними процесами, яка б працювала з іноземними інвесторами, сприяла залученню капітал, координувала співробітництво з міжнародними організаціями; формування відповідної законодавчої бази, яка б регулювала відносини між інвесторами та державою; створення вигідної для обох сторін кредитної та податкової політики; сприяння широкому впровадженню у виробництво наукових розробок, нових технологій; залучення нових підприємств до основного кола промислових підприємств [4].
Список використаних джерел:
1. Інвестиційний портрет Чернівецької області. Режим доступу: http://www.bucoda.cv.ua/invest/doc/1/91_1.html
2. Інвестиції в основний капітал. Режим доступу: http://www.cv.ukrstat.gov.ua/statinf/investb/inves.htm
3. Апостолюк О. Проблеми стимулювання іноземних інвестицій в Чернівецьку область [Електронний ресурс] / О. Апостолюк – Режим доступу: http://conf-cv.at.ua/forum/15-40-1
4. Городюк А.Б Сучасний стан та перспективи інвестування в Чернівецьку область [Електронний ресурс] / А.Б. Городюк – Режим доступу: http://www.rusnauka.com/2_KAND_2011/Economics/77860.doc.htm
5. Інформація про залучення прямих іноземних інвестицій у Чернівецьку область станом на 1 липня 2011 року. Режим доступу: www.city.cv.ua

 
Форум » Матеріали конференції 18.11.2011 » Проблеми формування інвестиційного клімату в економічній системі України » Чоп О., СУЧАСНИЙ ІНВЕСТИЦІЙНИЙ СТАН ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: