Пятниця, 19.04.2024, 15:46
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Скрипник І., СУЧАСНИЙ СТАН ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 18.11.2011 » Ефективність бізнесу в умовах трансформації економіки » Скрипник І., СУЧАСНИЙ СТАН ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ
Скрипник І., СУЧАСНИЙ СТАН ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ
conf-cvДата: Субота, 19.11.2011, 21:54 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Ірина Скрипник,



3 курс, спец. «Фінанси і кредит», д. ф. н.
Наук. кер. – Гімчинський О.Г.
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ,
м. Чернівці




СУЧАСНИЙ СТАН ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ



Сучасний стан економіки України супроводжується гострою загальноекономічною кризою. При таких соціально-економічних умовах неможливо досягти відповідного рівня ефективності виробництва, отримати максимальний прибуток, бути лідером в жорсткій конкурентній боротьбі. Становлення стабільного стану економіки вимагає розробки дійових механізмів і підходів, які б дали змогу підвищити ефективність виробництва, створити сприятливі інвестиційні умови, забезпечити конкурентоспроможність продукції на споживчому ринку.
Наша держава займає не саме хороше місце серед розвитку економіки країн світу. На сьогодні залишаються невизначеними перспективи взаємовідносин України між МВФ і Росією. Фонд офіційно не оголошує про зупинку співробітництва – продовжує де-юре, не підтверджує його де-факто виділення наступних траншей. З вітчизняної економіки починають вилучати капітал, як нерезиденти шляхом виходу на межі України, так і резиденти шляхом переводу засобів у валюту і виведенням з обороту (під «подушку»). «Газові» та «кредитні» відносини, які склалися на території нашої держави, починають давити на курс національної валюти. Нацбанк, звичайно, приймає ряд дій, щоб не допустити девальвації національної грошової одиниці, але і валюти майже всіх сусідів України здали свої позиції та спостерігається нестабільність ситуації на світових фінансових та фондових ринках [2, с.18].
Проте, якщо у світі станеться обвал ринків, як у 2008 р., Україні навряд чи поможуть навіть самі надійні відносини з Росією і МВФ. Але більшість експертів завіряють бути нас спокійними до кінця року.
Крім зовнішніх факторів існують і внутрішні. Бюджетна заборгованість, порівняно з минулими роками, почала зменшуватися. Це досягнуто фактичним переведенням суб′єктів сільськогосподарської діяльності на сплату податків з обороту ставкою 20%, що приносить додатковий дохід бюджету, але в короткостроковій перспективі (в довгострокових приводить до викривлення конкурентного середовища, розоренню суб’єктів сільського господарства і проблемам на макрорівні). Нажаль, недавні листи ГНСУ про заборону включення збитків минулих літ в склад розходів минулого року[ 2, с.42-44] свідчить про розширення практики використання незаконних методів наповнення державного бюджету.
Підбиваючи річні підсумки роботи сільського господарства і завдяки доброму врожаю приводять до зменшення темпів інфляції. Також збільшення урожайності сприяло підвищенню ВВП. За 9 місяців ВВП виріс на 5,1 %, а його основна складова – індекс промислового виробництва на 8,8%. Але продовження блокування владою експорту зернових приведе до втрати цих здобутків. Фермерам не буде за що купляти техніку.
Також на збільшення ВВП впливало будівництво, не дивлячись на його гальмування в серпні, порівняно з серпнем 2010р., на 10,4 %. За 8 місяців ця галузь зросла на 13%. Влада вкладає небачені капіталовкладення готуючись до Евро-2012 [2, с. 19]. Можна з впевненістю сказати, що такий розвиток відбуватиметься до 2012 року. Завдяки будівництву, ми простежуємо і розвиток металургії (+18,7% в серпні та 12,3% з початку року). Але на розвиток металургії посприяло підвищення цін на метал на світових ринках. Продовжує і рости хімічна промисловість: + 29,8% в серпні, 24,4% з початку року. Ріст машинного будівництва залишається стабільним – на рівні 21%.
В цілому багато факторів (дії НБУ по стримуванню інфляції і курсу гривні, а також адміністративний тиск на розвиток бізнесу) показує, що в найближчій місяці індекс виробництва буде знижуватися [2, с. 19].
Прослідковуючи збільшення цін за 2008 р., в порівнянні з 2010 р., можна сказати, що обсяги інфляції зменшилися. І досягли рівня 7%. Можна прогнозувати, що до кінця року вона становитиме 9,5-10,5 %.
Спинити ріст цін не вдалося і монетарними методами, але з іншої сторони вони навпаки певною мірою посприяли на ріст цін. Скорочення кредитування бізнесу, в наслідок зменшення об’єму ресурсів повинно було сприяти до підвищення цін на виробництво. В той же час нестабільність світового ринку тільки сприяла на їх підвищення. Порівняно з серпнем 2010 р. індекс цін збільшився на 19,9%, а до грудня місяця він може збільшитися до 20-21% [3, с. 20].
Розглядаючи торговий баланс, можна простежити, що об’єми імпорту більші за об’єм експорту. В червні дисбаланс імпорту над експортом склав $283 млн., а в липні $778 млн. [3, с.20]. Ключову роль у торговому балансі відіграє споживання газу Україною, і, якщо ціни на газ підніматимуться для населення, то до кінця року сальдо торгового балансу може зменшитися до - $5-6 млрд. Якщо, сальдо торгового балансу не стане нульовим, то воно може обернутися серйозними проблемами для України в 2012 р.
Перше півріччя для нашої України було позитивним і цьогорічні врожаї показали це. Адже знизилися темпи інфляції, збільшився ВВП, а при підвищенні ВВП збільшився і індекс об’єму промислового виробництва, збільшився об’єм імпортованої продукції. Це позитивно вплинуло на розвиток більшість галузей промисловості, що в свою чергу досить добре наповнило державну казну. Проте зі сторони влади ми не примічаємо ніяких кардинальних дій на втримання такого розвитку і надалі. Тому, можна зробити такі висновки щодо стану економіки нашої держави: продовжиться співробітництво з МВФ; ринкова кон’юнктура для основних видів продукції українського експорту погіршиться (буде приблизно відповідати динаміці цін на енергоносії для України); уповільнення росту світової економіки продовжиться, але до нової хвилі глобальної економічної кризи в цьому році не буде; дохідна частина бюджету 2011 р. буде недовиконана приблизно на 204 млрд. грн.; ріст заборгованості по відшкодуванню НДС буде зупинений; девальвації гривні не відбудеться та суттєво не підвищаться тарифи в ЖКХ; будуть відмінені надмірні обмеження по експорту сільськогосподарської продукції [2, с. 17].
Список використаних джерел:
1. Журнал «БІЗНЕС» - 3.10.11р. - № 40;
2. Електронний ресурс: www.business.ua - «БИЗНЕС», № 27 від 04.07.11 р.;
3. Електронний ресурс: www.business.ua - «БИЗНЕС», № 39 від 26.09.11 р.
 
Форум » Матеріали конференції 18.11.2011 » Ефективність бізнесу в умовах трансформації економіки » Скрипник І., СУЧАСНИЙ СТАН ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: