Четвер, 28.03.2024, 19:25
Приветствую Вас Гість | Регистрация | Вход

Всеукраїнська студентська інтернет-конференція

Меню сайта
Форма входу
Друзі сайту
Статистика

Будняк Т., Сучасний стан роздрібної торгівлі в Чернівецькій - Форум

[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Матеріали конференції 29.04.2011 » Функціонування економічних систем в умовах глобалізаційних процесів » Будняк Т., Сучасний стан роздрібної торгівлі в Чернівецькій
Будняк Т., Сучасний стан роздрібної торгівлі в Чернівецькій
conf-cvДата: Середа, 04.05.2011, 21:16 | Повідомлення # 1
Admin
Група: Адміністратори
Повідомлень: 1656
Нагороди: 5
Репутація: 8
Статус: Offline

Тетяна Будняк,


1 курс, спец. “Економіка підприємства”, д.ф.н.,
Наук. кер. – Вардеванян В.А.,
Чернівецький торговельно-економічний інститут КНТЕУ,
м. Чернівці

Сучасний стан роздрібної торгівлі в Чернівецькій області, проблеми її розвитку та шляхи їх подолання


Метою, здійсненої мною, дослідницької роботи є дослідження реального товарообігу в Чернівецькій області, виявлення його проблем та пошук оптимальних рішень для подолання існуючих недоліків та запобігання їх в майбутньому [1, с.94].
Обрана мною тема є досить актуальною на сьогоднішній день так, як, незважаючи на кризові явища в економіці України, в межах Чернівецької області спостерігається бурхливий розвиток роздрібної торгівлі та поступове збільшення обсягу торговельних площ. А, як відомо, торгівля є важливим чинником економічного зростання суспільства, відіграє значну роль у реалізації соціальної політики, ринкової орієнтації національної економіки, формуванні конкретного середовища [2].
Різним аспектам управління товарооборотом підприємства присвячено роботи таких вітчизняних та зарубіжних вчених - економістів, як Бланк І.О., Мазаракі А.А., Павлова Л.Н., Ковальов В.В., Фрідман А.М., Баканов М.І., Горюшкин В.І., Кравченко Д.І., та ін. Також питання розвитку роздрібної торгівлі, в тому числі і в регіонах знайшло своє відображення в працях таких науковців, як В.Апопій, І.Бланк, Н.Голошубова, Л.Лігоненко, В.Лісіца, І.Лошенюк, А.Мазаракі, Н.Власова та ін. [1, с.94].
В останні роки економіка України демонструє нам стійкі темпи зростання ринку споживчих товарів, де перетинаються ключові інтереси споживачів і виробників кінцевої продукції споживчого призначення. Позитивні якісні та кількісні зміни ми можемо спостерігати і в роздрібній торгівлі Ченівецьцкої області, за винятком 2009 року, де товарооборот у порівняні з 2008 роком був меншим (табл.1) [3].
Суттєве скорочення обсягів роздрібної торгівлі та роздрібного товарообороту підприємств у 2009 році був пов'язаний з уповільненням зростання доходів населення та підвищенням вартості імпортної продукції внаслідок істотної девальвації національної валюти. Але кризова ситуація у сфері торгівлі якісно змінилася через прийняту Кабінетом Міністрів України у червні 2009 року Програму розвитку внутрішньої торгівлі на період до 2012 року [4].
Таблиця 1.
Обсяги роздрібної торгівлі за 2005-2010 рр.
(млн. грн.)
2005 2006 2007 2008 2009 2010
Україна 319325,1 318614,2 318725,3 449307,5 442793,2 82467,7
Буковина 4621,3 4613,5 4636,2 6787,5 7906,3 1158,3

Але помилково робити лише позитивні висновки про стан роздрібної торгівлі на Буковині, ігноруючи товарну структуру роздрібного товарообороту підприємств. Так, аналізуючи дані Державної статистики України останніх років, слід зазначити, що продовольчі товари користуються більшим попитом у населення, ніж непродовольчі. Серед них лідерами є: алкогольні напої і тютюнові вироби, що не є позитивним фактором для економіки як Чернівецької області, так і нашої держави в цілому.
В непродовольчому секторі товарами-лідерами являються фармацевтичні товари, товарооборот яких у 2009 р. на 2% збільшився в порівняні з попереднім. Також заслуговує уваги той факт, що одним із лідерів товарообороту є парфумерно-косметичні товари, товарооборот яких приблизно у 2 рази більший, ніж товарооборот книг, газет, журналів як друкованих, так і на електронних носіях, а також засобів для миття, чищення та догляду [3].
Останні події ще більше загострили кризові явища. Такими негативними чинниками була повінь у 2010 р., що завдала величезних збитків підприємцям на Калинівському ринку, який є одним із найважливіших складових в галузі роздрібної торгівлі Чернівецької області, новий податковий кодекс для підприємців, що став причиною значного зменшення кількості підприємств. Також значними темпами продовжує розвиватися економічна криза, є низький рівень життя населення, яке потерпає від безробіття та інфляції, імпорт домінує над експортом тощо.
Отож, незважаючи на кількісно-якісний стрибок роздрібної торгівлі у Чернівецькій області, в цій сфері існує ряд проблем:
1) обмежена купівельна спроможність населення;
2) незахищені та неупорядковані права власності, що приводять до значного тіньового сектора та недобросовісної конкуренції, відсутність досвіду конкуренції в вітчизняних товаровиробників;
3) важкий фінансовий стан більшості підприємств;
4) недосконале та нестабільне законодавство;
5) складна ситуація на сільському споживчому ринку, де состерігається падіння обсягів товарообороту;
6) низький технічний рівень оснащеності підприємств тощо.
Шляхи подолання проблем:
1) вдосконалення державою податкової системи, особливо для малого підприємництва;
2) покращення рівня життя населення, підвищення їхніх купівельних можливостей;
3) удосконалення технологічних процесів товароруху, модернізація виробництва та ринку, інноваційна політика;
4) перехід на нові стандарти якості продукції та надання послуг;
5) збільшення частки реалізації товарів національного виробника;
6) зменшення сектора тіньового ринку шляхом заохочення громадян до державної реєстрації;
7) здійснення активної інвестиційної політики тощо.
Підбиваючи підсумки, слід зазначити, що в роздрібній торгівлі на сьогоднішній день є позитивні зрушення в порівняні з минулими роками. Але поряд з цим існує ряд серйозних проблем, які потребують негайного вирішення. Наша держава без проблем подолала б їх при активній і розумній державні політиці. Але досвід минулих років показав, що від уряду марно чекати раціональних дій. Тож, можливо, нам потрібно все взяти в свої руки?!

Список використаних джерел:

1. Економіка торговельного підприємства / Мазаракі А.А., Л.О.Лігоненко, Н.М.Ушакова ; під редакцією професора Н.М.Ушакової. - Київ : «Хрещатик», 1999. - 797с.
2. Про концепцію розвитку внутрішньої торгівлі України: Електроний ресурс.-Режим доступу: http://www.uazakon.com;
3. Електронний ресурс.-Режим доступу: http://www.ukrstat.gov.ua;
4. Постанова Кабінету міністрів України від 24 червня 2009 р. №632: Електронний ресурс.- Режим доступу: http://www.ovu.com.ua

 
Форум » Матеріали конференції 29.04.2011 » Функціонування економічних систем в умовах глобалізаційних процесів » Будняк Т., Сучасний стан роздрібної торгівлі в Чернівецькій
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: